Flattach – zomer en winter wintersporten

Er zijn maar een paar plekken in Oostenrijk waar je zowel in de zomer als in de wintermaanden kunt skiën en snowboarden. Het kleine dorpje Flattach is zo’n plek waar je hartje zomer vakantiegangers ziet lopen met de ski’s op de bekende plek op de schouder.

Waar ligt Flattach

Flattach ligt in Karinthië in het Mölltal en aan de voet van de Mölltaler Gletsjer en wordt in de zomermaanden veel gebruikt als trainingsgebied door veel internationale skiteams. Vorig jaar kwam ik onder andere het Duitse en Hongaars skiteam tegen in het dorp.

Wintersport in Flattach en omgeving

Het dorpje leeft grotendeels van de toeristen die in de wintermaanden de Mölltaler Gletsjer bezoeken. Het skigebiedje bestaat uit 20 kilometer aan pistes voornamelijk rood en zwart. Dus enige ski-ervaring is wel op nodig. Het skigebied is trouwens niet de hele zomer open. Eind juli sluiten de pistes omdat de temperaturen dan ’s nachts ook boven het vriespunt liggen en de sneeuw niet meer geschikt is om te skiën. De liften en het treintje naar boven zijn wel tot half september geopend om bijvoorbeeld te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht over de bergen.

Wat kun je verder nog doen in Flattach

Flattach - Raggaschlucht

Het dorpje zelf is klein en compact, maar er is genoeg te doen. Vooral wandelaars en fietsers kunnen zich goed vermaken in de omgeving. De Raggaschlucht is één van de mooiste wandelingen in de omgeving. 800 meter lang is deze wandeling door de smalle en diepste Schlucht van Karinthië. Vertrekpunt is het buiten het dorp en staat goed aangegeven. De wandeltijd is ongeveer 1,5 uur en is voor iedereen met een beetje conditie en ervaring goed te doen. Neem wel goede stevige schoenen mee. Parkeren kan bij de ingang van de Raggaschlucht en de entree waarmee je het onderhoud van het wandelpad betaald bedraagt € 7 en is gratis voor houders van een Kärnten card.

Verder is er in de Möll een raft- en watersportcentrum aanwezig. Het wilde water wat door de Möll stroomt leent zich namelijk perfect voor een rafting avontuur. Meer informatie over de Wildwasserarena op de website.

Overnachten in Flattach

In Flattach zijn diverse accommodaties in diverse prijsklassen te vinden. Van een luxe hotel tot appartementen waar je zelf kunt koken.

Één van de appartementen-complexen wordt beheerd door Nederlanders. Zirnberg appartements heeft 3 appartementen voor gezinnen en ligt praktisch in het midden van het dorp.

Kamperen in Flattach kan aan de Alpencampingplatz Raggaschlucht. Het is een kleine eenvoudige camping met 20 staanplaatsen.

Er is in Flattach geen supermarkt, er staat wel een zogenaamde Billa Box naast het VVV-kantoortje. Dit is een container winkeltje waar je zelf je boodschappen doet en zelf afrekent. Ze hebben een klein assortiment voornamelijk regionale producten in het assortiment. Wil je naar een grotere supermarkt dan moet je naar Mallnitz of Obervellach een paar kilometer verder op.

Hoe kom je in Flattach

Het dorpje ligt aan de doorgaande weg tussen Spital an der Drau en Lienz. De snelste route vanuit Nederland is via de Duitse A3 tot Neurenberg, dan de A9 richting München en dan de A8 richting Salzburg. In Oostenrijk neem je vervolgens de A1 de A10 richting Klagenfurt en dan bij Spital an der Drau de A100 of Bundestrasse 100 richting het dorpje Möllbrucke. Daar neem je de 106 richting Lienz.

Een alternatief voor de route is de Autoschleuse. Je rijdt je auto bij Bad Gastein op de trein en 11 minuten later rij je er in Mallnitz weer vanaf. De trein rijdt tussen 5.50 en 22.50 ieder uur en kost € 17,00 inclusief inzittenden) De autoschleuse is een mooi alternatief voor de drukke Tauern autobaan naar het zuiden waar het vooral in het hoogseizoen druk kan zijn.

Direct met de trein en het vliegtuig is Flattach helaas niet snel bereikbaar.