Vakantie in Silbertal (zomer)

In een zijdal van het Montafon op ongeveer zes kilometer van Schruns – het grootste dorp van de Montafon – ligt het dorp Silbertal. Het compacte dorp is overzichtelijk en veel minder druk dan Schruns. Toch kun je in Silbertal tijdens de zomermaanden genoeg doen. Het dorp is natuurlijk een echte wintersport bestemming. Deze pagina gaat echter over Silbertal in de zomer.

Bezienswaardigheden in het Silbertal

Dankzij het compacte dorpscentrum is het dorp makkelijk wandelend te verkennen. De bezienswaardigheden in Silbertal bestaan voornamelijk uit kerken.

De eerste kerk staat echter net buiten Silbertal in Kristberg. Het is de bergkapel St. Agatha am Kristberg, dit is de oudste kerk van het Montafon. Al in 1.450 werd in een oorkonde over de kerk gesproken. De laatgotische bouwwijze met opvallend hoge houten deuren zijn uniek omdat ze zijn beschreven. Dat was rond 1.507 tijdens de bouw van de kerk vrij ongebruikelijk omdat de meeste mensen toen nog niet konden lezen en schrijven.

De Katholieke kerk, de parochiekerk heeft de hoogste kerktoren van het Montafon. De toren is 57 meter hoog. De kerk is gebouwd in een nieuwe gotische bouwstijl naar voorbeeld van bestaande kerken in Keulen en Wenen. Dankzij de locatie van de kerk en de witte façade is het wel een plaatje en net een foto op een ansichtkaart.

In het kleine Rathaus van Silbertal is een klein museum ingericht rondom de mijnbouw. Silbertal kreeg bestaansrecht door de vondst van – hoe kan het ook anders – zilver. In het kleine museum is een kleine tentoonstellingsruimte met een stukje van een zilvermijn en een mijnwagen te zien. Verder krijg je veel informatie over de geschiedenis van de mijnbouw.

Wat kun je doen in het Silbertal

Silbertal in de zomer - Montafon

Wandelen is in de zomermaanden één van de belangrijkste activiteiten in het Silbertal. Het dal wordt omringt door een aantal majestueuze bergen zoals de toppen van de Verwallgruppe (Itonskopf 2.089 meter en de Muttjöchle 2.074 meter) en natuurlijk in het zuiden de Hochjoch. (2.520 meter)

De Kristbergbahn is gedurende de zomer tussen mei en oktober (afhankelijk van de weersomstandigheden open. Vanaf het bergstation kun je dan één van de vele wandelingen maken. Wil je echter de andere bergen bedwingen dan moet je vroeg vertrekken, deze zijn tijdens de zomermaanden namelijk niet met een kabelbaan bereikbaar. Reken op een pittige wandeling en een goede conditie is wel een vereiste om de 5 uur durende wandeling te volbrengen.

Wil je de Hochjoch toch verkennen neem dan de Hochjoch Bahn in Schruns. Deze is in de zomermaanden ook geopend en vanuit het bergstation kun je de omgeving verder verkennen.

Fietsen

Je kunt je mountainbike meenemen in de Kristbergbahn, indien er genoeg ruimte is (of moet even wachten) éénmaal boven aangekomen kun je kiezen uit twee uitdagende en beschilderde routes naar beneden.

Verder is er rondom Silbertal genoeg aanbod aan routes voor mountainbikers te vinden. Helaas is in het dorp geen plek om een fiets te huren. Gelukkig kun je wel terecht in Schruns bij de Intersport winkel.

Je elektrische fiets kun je op diverse plekken in de omgeving van Silbertal opladen. Onder andere bij het bergstation van de Kristbergbahn en bij het hotel Berghof.

Kristbergbahn

Silbertal - Montafon

Vanuit het dorpscentrum van Silbertal kun je met de Kristbergbahn van 889 meter hoogte naar het bergstation op 1.430 meter. De rit duurt ongeveer vijf minuten, In de gondel gaan ongeveer 35 personen en tijdens die vijf minuten kun je genieten van het prachtige uitzicht over de bergen. Veel passagiers vragen dan ook of de gondel niet wat langzamer kan.

Boven aangekomen bij het bergstation kun je terecht bij het berggasthof met een leuke speeltuin. Terwijl de kids klimmen, klauteren, schommelen en de glijbanen ontdekken kunnen de ouders zich oriënteren op de verschillende wandelroutes op de Kristberg tussen één en vijf uur. Of een pittige dag tour van negen uur.

Silbertal met het gezin

Een gezinsvakantie in het Silbertal is een aanrader. De kinderen gaan zich hier absoluut vermaken. Vooral omdat er in de omgeving veel te doen is voor kinderen. Alles is op hooguit een half uur rijden vanuit het dal bereikbaar.

Vanaf de Kristberg (zie boven) kun je met de kinderwagen een leuke wandeling maken. Over een bosweg loop je vijf kilometer naar de Teufelsbach Waterval. Onderweg zijn genoeg plekken om even te stoppen en vooral te genieten van het prachtige bergpanorama over de Montafon. Trek voor deze wandeling met kinderen ongeveer drieënhalf tot vier uur tijd uit. De watervallen zijn trouwens indrukwekkend. Een aanrader dus.

Het weer in Silbertal

Het weer is een belangrijke pijler voor een fijne vakantie. Mocht het weer nu een keertje wat minder zijn dan zijn er rondom Silbertal genoeg slecht weer activiteiten. Bezoek bijvoorbeeld het stadje Bludenz.

Ga je een dagje de bergen in om te wandelen of naar het Waldrutschenpark in Vandans? Zorg dan voor een goede voorbereiding het weer kan in de bergen vrij snel veranderen van een prettige wandel dag tot vervelend noodweer met onweer en windstoten. Een regenjas, een dunne trui en natuurlijk goede stevige schoenen mogen niet ontbreken tijdens een tocht door de prachtige natuur en de bergen in het dal rondom Silbertal.

In veel Oostenrijkse berg dorpen valt de zo’n ’s avonds achter de bergen, zo ook in Silbertal. Het is daarom verstandig om een warme trui of een vest mee te nemen. Ook in de zomermaanden kan het namelijk flink afkoelen.

Overnachten

Silbertal is een populaire wintersport bestemming in Oostenrijk. Vanzelfsprekend dat er dan ook veel hotels en appartementen zijn. Een deel van de accommodaties is ook tijdens de zomermaanden geopend. Een goed overzicht van de mogelijkheden kun je vinden bij het handige booking.com Bekijk het aanbod vakantiehuizen en appartementen bij Belvilla. Zoek je iets unieks Check dan het aanbod aan vakantiehuizen van Villaforyou eens. Je kunt ook kijken in nabijgelegen Schruns. Daar is recentelijk een prachtig hotel uit de TUI Blue collectie geopend met luxe voorzieningen en prachtige kamers.

Landal Hoch Montafon

Landal Hoch Montafon

Voor een gezinsvakantie is het Landal vakantiepark Hochmontafon ideaal. Het park heeft uitstekende voorzieningen zoals een overdekt zwembad. Het Landal vakantiepark in Gargellen ligt op een steenworp afstand van Silbertal, een echte aanrader.

Kamperen in Silbertal

In het dorp zelf is geen camping, in het naastgelegen Tschagguns is wel een grote camping te vinden. Aktivcamping Montafon beschikt over 120 standplaatsen voor caravan, tent en camper. De camping is ook in de wintermaanden open dus er is verwarmd sanitair aanwezig.

Hoe kom je in Silbertal

Er zijn meerdere opties om in Silbertal te komen, met de auto, de trein of het vliegtuig. De eerste optie is natuurlijk even een stukje rijden, ongeveer 860 kilometer. Een auto in de omgeving is wel erg handig om bijvoorbeeld naar de kabelbanen te gaan en boodschappen te doen. Ook een stedentrip naar Bludenz of een uitstapje naar de Silvretta Alpenhochstrasse ligt dan voor de hand.

Met de auto

We gaan voor de snelste route vanaf Utrecht, dan ben je plusminus 860 kilometer onderweg. Zonder vervelende files en pauzes is dat ongeveer 9,5 uur rijden. De route gaat grotendeels over de Duitse autobaan dat schiet meestal lekker op. Vergeet niet om af en toe een pauze te nemen. Vind je 860 kilometer te lang rijden? Stop dan onderweg in Duitsland, er zijn genoeg mooie plekjes om één of twee dagen te blijven.

We beginnen de route op de A12 richting Keulen (in Duitsland wordt de A12 de A3), daarna bij knooppunt Biebelried de A7 richting Memmingen, Daar neem je de A96 richting Lindau/Bregenz.

Zodra je grens tussen Duitsland en Oostenrijk bent gepasseerd wordt de A96 in Oostenrijk de A14, deze blijf je volgen tot Bludenz. Vanaf Bludenz rij je verder op de 188. Bij Tschagguns/Schruns volg je de borden Silbertal .

LET OP! In Oostenrijk heb je een tolvignet nodig voor de autobaan.

Met de trein

De trein is een ontspannen manier om ontspannen naar Oostenrijk te reizen. Boek via NS international een ticket naar Schruns. De reistijd is een beetje afhankelijk van de dienstregeling die je neemt, In Duitsland kun je grotendeels met de hogesnelheidstrein reizen. Silbertal zelf heeft geen station. In Schruns is wel een klein stationnetje.

Met het vliegtuig

Er is geen internationale luchthaven in Vorarlberg, dat betekend dat je moet vliegen op Zürich of Innsbruck. Alleen op deze twee luchthavens is een bijna dagelijkse verbinding met Amsterdam. Op beide luchthavens kun je een auto huren via Sunnycars waarmee je dan binnen 2 à 2,5 uur in Silbertal kunt zijn.