Tschagguns in de zomer

In het Montafon is Tschagguns één van de populaire vakantiedorpen. Vaak wordt het dorp genoemd samen met het grotere dorp Schruns wat je kunt vinden aan de andere kant van de rivier de Ill. Voor Schruns hebben we een eigen pagina geschreven.

Tschagguns is qua inwoners zeker niet het grootste dorp in de Montafon vallei, het dorp kent ongeveer 2.200 inwoners. Het dorp leeft vooral van het toerisme, zowel in de zomer als wintermaanden is Tschagguns
Een geliefde plek om vakantie te vieren. Het dorp zelf heeft een klein treinstation met een directe verbinding naar Bludenz. Verder zijn er diverse winkels en een Spar supermarkt.

De laatste jaren is er veel geld geïnvesteerd in het prachtige skigebied. Boven het dorp Tschagguns in het gehucht Latschau ligt een groot stuwmeer. De Lünersee is één van de grootste waterkrachtcentrales in Vorarlberg.

Actieve vakantie in Tschagguns

Net als in de andere dorpen van het Montafon is Tschagguns een ideaal startpunt voor een lange wandeling. Het aanbod aan wandelroutes is zeer gevarieerd. Naast de gebruikelijke wandelroutes zijn er in Tschagguns ook een aantal thema wandelingen voor gezinnen met kinderen. In en om Tschagguns liggen rond de 500 kilometer aan uitgezette wandelroutes. Tijdens een wandeling kun je voor een natje en een droogje vaak stoppen bij één van de vier berghutten welke tijdens de zomermaanden geopend zijn. Check wel voor vertrek of er geen rustdag is.

Fietsen is in Tschagguns ook mogelijk, de regio is niet heel erg gefocust op de fiets-toerist. Dus verwacht geen pump-tracks of andere adrenaline verhogende fietsroutes. Wel zijn er oplaadpunten voor je e-bike.

Gezinsvriendelijke vakantie in Tschagguns

Tschagguns is een gezinsvriendelijke bestemming, er zijn speciale wandeltochten voor gezinnen waarbij je onderweg dankzij informatie borden spelenderwijs uitleg krijgt over de bergen en natuurlijk zijn onderweg speeltuintjes ingericht.

Aan de buitenrand van Tschagguns ligt het ‘Alpenbad Montafon ’ een prachtig zwemparadijs waar je heerlijk kunt afkoelen op een warme zomerse dag. Er is een 70 meter lange waterglijbaan, een stroomversnelling en natuurlijk diverse fonteinen. Voor de jongste familieleden is er een speciaal peuterbad.

Vlakbij Tschagguns ligt in Gargellen één van de vakantieparken van Landal wat een perfecte basis kan zijn om de omgeving te ontdekken.

Het weer in Tschagguns

Het weer is een belangrijk sfeermaker voor een geslaagde vakantie. Mocht het weer nu een keertje wat minder zijn dan zijn er in de omgeving genoeg leuke slecht weer activiteiten. Bezoek bijvoorbeeld het stadje Bludenz.

Ga je een dagje de bergen in om te wandelen of naar het Waldrutschenpark in Vandans? Zorg dan voor een goede voorbereiding het weer kan in de bergen vrij snel veranderen van een warme wandel dag tot vervelend noodweer. Een regenjas, een dunne trui en natuurlijk goede stevige schoenen mogen niet ontbreken tijdens een tocht door de prachtige natuur rondom Tschagguns.

In veel Oostenrijkse berg dorpen valt de zo’n ’s avonds achter de bergen. Het is daarom verstandig om een warme trui of een vest mee te nemen. Ook in de zomer kan het namelijk flink afkoelen.

Overnachten

Het dorp is zoals ik in de inleiding al schreef een echte wintersport bestemming, er zijn dan ook veel hotels en appartementen te vinden. Een groot deel van de accommodaties is ook in de zomermaanden geopend. Een goed overzicht van de mogelijkheden kun je vinden bij het handige booking.com Bekijk het aanbod vakantiehuizen en appartementen bij Belvilla.

Zoek je een gezinsvriendelijke accommodatie dan is het Landal vakantiepark in Gargellen op een steenworp afstand een aanrader.

Hoe kom je in Tschagguns

Er zijn meerdere opties om in Tschagguns te komen, met de auto, de trein of het vliegtuig. De eerste optie is natuurlijk even een stukje rijden, ongeveer 900 kilometer. Een auto in de omgeving is wel erg handig om bijvoorbeeld naar de kabelbanen te gaan en boodschappen te doen. Ook een stedentrip naar Bludenz of een uitstapje naar de Sivlretta Alpenhochstrasse ligt dan voor de hand.

Met de auto

We gaan voor de snelste route vanaf Utrecht, dan ben je plusminus 900 kilometer onderweg. Zonder vervelende files en pauzes is dat ongeveer 9,5 uur rijden. De route gaat grotendeels over de Duitse autobaan dat schiet meestal lekker op. Vergeet niet om af en toe een pauze te nemen. Vind je 900 kilometer te lang rijden, dan kun je de reis naar Tschagguns met de auto onderbreken met een overnachting in Duitsland.

We beginnen de route op de A12 richting Keulen (in Duitsland wordt de A12 de A3), daarna bij knooppunt Biebelried de A7 richting Memmingen, Daar neem je de A96 richting Lindau/Bregenz.

Zodra je grens tussen Duitsland en Oostenrijk bent gepasseerd wordt de A96 in Oostenrijk de A14, deze blijf je volgen tot Bludenz. Vanaf Bludenz rij je verder op de 188 En vanaf daar is Tschagguns goed aangegeven op de wegwijzers.

LET OP! In Oostenrijk heb je een tolvignet nodig voor de autobaan.

Met de trein

De trein is een ontspannen manier om ontspannen naar Oostenrijk te reizen. Boek via NS international een ticket naar Schruns. Vanaf het Bahnhof in Schruns kun je met lijnbus verder reizen naar Tschagguns. De reistijd is een beetje afhankelijk van de dienstregeling die je neemt, In Duitsland kun je grotendeels met de hogesnelheidstrein reizen .

Met het vliegtuig

Er is geen internationale luchthaven in Vorarlberg, dat betekend dat je moet vliegen op Zürich of Innsbruck. Alleen op deze twee luchthavens is een bijna dagelijkse verbinding met Amsterdam. Op beide luchthavens kun je een auto huren via Sunnycars waarmee je dan binnen 2 à 2,5 uur in Tschagguns kunt zijn.