Elektrisch rijden in Oostenrijk: alles over het blokkeertarief bij laadpalen

Ben je van plan om met je elektrische auto naar Oostenrijk te reizen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het blokkeertarief dat bij de meeste laadpalen in Oostenrijk wordt gehanteerd. Dit systeem is ontworpen om de beschikbaarheid van laadstations te optimaliseren en kan invloed hebben op jouw reisplannen en kosten.

Wat is het blokkeertarief?

Het blokkeertarief in Oostenrijk is een tarief dat in rekening wordt gebracht wanneer een elektrische auto langer dan een bepaalde tijd aan een laadpaal verbonden blijft na volledig opladen. Het doel van dit tarief is om te voorkomen dat laadstations onnodig lang bezet worden gehouden, wat vooral belangrijk is in gebieden met een hoge vraag naar laadpunten. Het blokkeertarief is afhankelijk van de laadpaal aanbieder, maar varieert tussen de € 0,50 tot € 1,50 per minuut. Je auto te lang laten staan kan dus al snel een paar 100 euro kosten.

Lees hier alles over Elektrisch rijden in Oostenrijk

Hoe werkt het blokkeertarief?

Het blokkeertarief treedt in werking zodra je auto volledig is opgeladen. Vanaf dat moment begint een klok te lopen, en als je auto na een bepaalde tijd niet is losgekoppeld, wordt er een extra tarief in rekening gebracht. Dit tarief kan variëren afhankelijk van de aanbieder van de laadpaal en de locatie.

Tips voor het Omgaan met het blokkeertarief

 1. Blijf alert:
  Zorg dat je weet wanneer je auto waarschijnlijk volledig opgeladen is en probeer in de buurt te blijven, zodat je de auto kunt verplaatsen zodra het laden voltooid is. Laat je auto dus niet de hele nacht aan de oplaadpaal staan.
 2. Gebruik apps:
  Er zijn diverse apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van laadstations en die informatie bieden over tarieven en beschikbaarheid. Sommige apps stellen je zelfs in staat om meldingen te ontvangen wanneer je auto volledig is opgeladen.
 3. Plan je route zorgvuldig:
  Houd rekening met de laadtijden en het blokkeertarief bij het plannen van je route. Probeer indien mogelijk laadstops te combineren met pauzes in je reis.
 4. Begrijp de tarieven:
  Voordat je een laadstation gebruikt, controleer de tarieven, inclusief eventuele blokkeertarieven. Dit helpt je om onverwachte kosten te voorkomen.
 5. Wees respectvol:
  Onthoud dat andere bestuurders ook gebruik moeten maken van de laadstations. Door je auto tijdig te verplaatsen, help je mee aan een efficiënter gebruik van de laadinfrastructuur.

Het voordeel van elektrisch rijden in Oostenrijk

Ondanks het blokkeertarief, is elektrisch rijden in Oostenrijk een geweldige keuze. Het land biedt een uitgebreid netwerk van laadstations, en wat is er nu mooier om met je e-auto door de prachtige Oostenrijkse landschappen te cruisen. Met een beetje planning kun je genieten van een milieuvriendelijke reis door dit schitterende land.

Het blokkeertarief bij laadpalen in Oostenrijk is iets waar je als elektrische autorijder rekening mee moet houden. Door je laadsessies slim te plannen en gebruik te maken van beschikbare technologieën, kun je echter gemakkelijk dit kleine obstakel overwinnen en genieten van alles wat Oostenrijk te bieden heeft. Met je elektrische auto door de Oostenrijkse Alpen rijden is een ervaring die je niet wilt missen!

terug

F1 tijdens je vakantie in Oostenrijk: hoe kijk je op de camping of in je vakantiehuisje?

Op welke tv-zender wordt de F1 uitgezonden in Oostenrijk

volgende