Gastronomie – Dranken

Dat de Oostenrijkers wel een borreltje lusten is geen groot geheim, dat het liefhebbers zijn van goede wijnen is voor veel Nederlanders nieuw.  Ondanks dat het Oostenrijkse wijnschandaal al jaren achter ons ligt  heeft Oostenrijk  jammer genoeg nog steeds last van de nasleep van deze affaire, geen enkel land in Europa heeft nu zo’n strenge controle op wijn als Oostenrijk, de meeste wijnen zijn dan zeer zuiver en ontzettend lekker en concurreren goed mee op de internationale wijnmarkten. Daarnaast scoren oostenrijkse wijnen steeds vaker een hoge beoordeling bij een gerenommeerde wijn proeverij.

Schilcher

Een Schilcher is een typisch Oostenrijks wijnproduct, en mag alleen in het zuidelijkste deel van de deelstaat Steiermark gemaakt worden van de Blauwe Rebacker  druif. De wijn is rosé achtig en smaakt zeer fruitig. Het is zeker de moeite waard om deze wijn te proberen op een heerlijke zomerdag als afsluiting van een prachtige avond.

G’ spritzer

Water bij de wijn? Ja, Oostenrijkers drinken vaak de wijn aangelegd met mineraal of bruiswater, het vormt zo een heerlijke dorstlesser met een laag alcohol percentage.

Schnaps en edelbranden

Naast wijnen is de Oostenrijker bijzonder goed in het maken van Schnaps, een fruitige likeur welke wordt gemaakt door het vergisten van fruit. Schnaps heeft vaak een zeer hoog alcohol percentage van minimaal 32% en wordt in kleine Schnaps glazen (2 cl) geserveerd. Schnaps is verkrijgbaar in diverse smaken zoals Williamsbirne (peer) Marillen (Abrikozen) Kersen, frambozen en bijzondere lokale varianten zoals Krautinger (Witte herfstknollen)

Rum

rum oostenrijk Stroh rum is wel een van de bekende rum soorten die we in Nederland ook kennen, Stroh rum is leverbaar in diverse varianten, het getal achter de naam geeft het alcohol percentage aan.  Stroh 80 heeft dus 80% alcohol en wordt voornamelijk gebruikt voor mixen en het baken van taarten en cakes.

Stroh Jagatee is een speciale mix welke bestaat uit Stroh rum en zwarte thee, een heerlijke mix om mee op te warmen na een lange dag buiten in de sneeuw tijdens de wintersport. De keuze in rum is dan ook gigantisch, diverse soorten en merken “inlandische rum” zoals de Oostenrijkser het noemen in d supermarkten is dan ook overweldigend.

Bier

Oostenrijk is een pils land, bekende merken zijn Gösser, Puntigamer, Stiegl en Ottakringer. Lokaal zijn er ook diverse brouwerijen. een biertje bestel je in Oostenrijk in diverse glazen. De meest voorkomende biermaten zijn een Pfiff (0,2 l), een Seidel (0,3 l) en een Krügerl (0,5 l). Een Lager bier wordt in Oostenrijk een Märzenbier genoemd, Witbier is een Weizen of een Weißbier (niet te vergelijken met een Nederlands of Belgisch witbiertje) en een Zwicklbier is een ongefilterd bier.  Oostenrijk is ondanks de diverse internationale overnames nog steeds erg trots op de bier cultuur.

een bijzondere variant op het bier is een Radler, in Nederland beter bekend als Shandy het is bier aangelengd met 50% limonade.  Het lage alcohol percentage maken een Radler een perfecte dorstlesser.

Hugo

Net als in Nederland kent ook Oostenrijk trends in de mixdrankjes, echter is een Hugo een drankje wat al enige tijd op de vele drankenkaarten staat en naar alle waarschijnlijkheid ook wel zal blijven staan. Een Hugo is een heerlijke dorstlesser op basis van Holunder (vlierbloesemsiroop), prosecco, (of sekt), bruiswater en wat blaadjes munt, een schijfje citroen of sinaasappel  en ijsblokjes.

Aperol Spritz

Net als de Hugo, een mixdrank met een lange traditie en een lange italiaanse voorgeschiedenis, de Aperol Spritz is een mix van Aperol (30%), Sekt (40%) en een deel bruiswater (30%) en dat maak je af met een schijfje citroen.  Een Aperol drink je als aperitief, het bittere drankje lijkt met meest op campari, het is echter niet zo sterk in vergelijking tot deze rode drank.

Almdudler

Almdudler
Almdudler

Een typisch Oostenrijkse frisdrank, gemaakt van kruiden, wat er precies in zit is een geheim recept. Almdudler is afgeleid van het Alm Dudeln, wat niks anders betekend dan Jodelen op de berg.  Almdudler dient ook als basis voor diverse mix drankjes, een Almdudler mixen met bier levert een Almradler op, een heerlijke licht alcoholische dorstlesser.  Maar ook met wijn gemixt komt het steeds vaker voor (tiroler genoemd)

Almdudler is verkrijgbaar in een typisch glazen flesje met de afbeelding van een dansend paartje in trachten (Oostenrijkse klederdracht)

terug

Skigebied Gargellen

Vliegen naar de Wintersport

volgende