gastronomie – eten op de piste

De Oostenrijkse skigebieden zijn razend populair bij de Nederlanders en Belgen, niet alleen de perfecte pistes zijn daar debet aan maar ook de heerlijke en vooral betaalbare gastronomie op de pistes. De meer dan 1.000 hutten staan elke winter weer klaar voorhaar gasten. Sommige hutten zijn trouwens ook zomers geopend om wandelaars en andere berg liefhebbers te ontvangen.

De Oostenrijkse “bergkeuken”  bestaat voornamelijk uit stevige maaltijden, een dag in de sneeuw vraagt tenslotte om een flinke dosis nieuwe energie.  In de hutten probeert men zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale producten, van de omringende boeren. Dit betekend dat je soms echt unieke soorten kaas, super verse melk en heerlijke vleeswaren krijgt voorgeschoteld.

Hier onder een overzicht met typische Oostenrijkse gerechten uit de berghutten:

Speckknödel met Sauerkraut

Speckknodel
Speckknodel

Heerlijk tijdens de lunch, de speckknödel is een bal gemaakt van broodkruim, spek en diverse verse kruiden, het zeer massieve gerecht wordt geserveerd met zuurkool (sauerkraut) of in een heldere runder bouillon. Tijdens de vasten periode wordt het gerecht geserveerd zonder spek en gebruikt men geklaarde boter.  De knödel is een typisch gerecht uit de Tiroller Hausmannskost.

kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn

Een heerlijke zoete verassing, het best vergelijk je de kaiserschmarrn met een dikke pannenkoek, maar dan in stukjes gesneden. Echter is deze pannenkoek zeer luchtig geslagen door de separate eiwitten die later aan het beslag worden toegevoegd.  kaiserschmarrn wordt geserveerd met rozijnen welke in de rum hebben gelegen, poedersuiker en met appelmoes. Soms wordt de kaiserschmarrn ook geserveerd met een compote van preisselberen (cranberry’s) De geschiedenis van kaiserschmarrn gaat terug tot de tijd van de Keizer van Oostenrijk Franz Joseph die het gerecht tijdens een jacht kreeg voorgeschoteld.

Germknödel

Germknödel
Germknödel

Op een andere website werd de Germknödel vergeleken met een broodje bapao met een omgekeerde asbak, gelukkig is dit gerecht veel lekkerder. de witte deegbal is gevuld met een pruimencompote en wordt overgoten met een vanillesaus en een mengsel van gemalen maanzaad (Mohn) en poedersuiker. Het Gerecht wordt warm geserveerd. Ook dit gerecht is zeer machtig en is een perfect lunchgerecht voor een zoete kauw.  In sommige skigebieden wordt de Germknödel ook geserveerd met gesmolten boter in plaats van vanillesaus.

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl

Heerlijk tijdens de lunch de Tiroler Gröstl, gebakken aardappels met spekjes, ui en veel verse tuinkruiden, dit alles lekker gebakken en geserveerd met een gebakken ei. De ingrediënten zijn gedurende de gehele winter makkelijk te bewaren en altijd op voorraad, het is dan ook een typisch gerecht voor de boeren en houthakkers die gedurende de winter doorwerkte vroeger. Een is ook een andere uitleg van het gerecht: Vroeger maakte de gasthofen altijd te veel eten klaar, de restjes werden bewaard en tot een Tiroler Gröstl omgebouwd, zodat ook het personeel een eenvoudige doch voedzame maaltijd kreeg.

Goulashsuppe

Goulash soep
Goulash soep

Vroeger toen Oostenrijk en Hongarije nog bij elkaar hoorde was dit een van de typische gerechten die de militairen in Wenen te eten kregen. Ondertussen is het gerecht wijd en breid bekend in heel Europa en heeft het haar opmars richting de skipistes gemaakt. De soep op basis van rundvlees, pittige paprika, uien en soms een stukje aardappel laat alles in je maag even lekker branden, het is heel heerlijke opwarmer tijdens de koude skidagen op de pistes. De soep wordt vaak geserveerd met een paar stukjes schwarzbrot of een semmel

terug

Vliegen naar de Wintersport

Tolwegen en tarieven in Oostenrijk

volgende