Wat is Maria Himmelfahrt?

Dinsdag 15 augustus neemt iedereen in Oostenrijk een stapje terug, het is namelijk een officiële feestdag. Op 15 augustus vieren de katholieke Oostenrijkers namelijk Maria Himmelfahrt, maar wat is deze feestdag precies en wat kun je op 15 augustus verwachten?

Religieuze betekenis

Maria Himmelfahrt is een hoogtepunt in de katholieke kalender en een van de belangrijkste feestdagen in Oostenrijk. Het viert het geloof dat Maria, de moeder van Jezus Christus, na haar dood met lichaam en ziel in de hemel werd opgenomen. Deze doctrine benadrukt Maria’s unieke rol als de Moeder van God en haar verhevenheid boven alle schepselen. Voor katholieken is dit een gelegenheid om hun toewijding aan Maria te uiten en haar rol in het goddelijke plan te erkennen.

Hoe wordt Maria Himmelfahrt in Oostenrijk gevierd?

De viering van Maria Himmelfahrt gaat verder dan religieuze betekenis; het weerspiegelt ook de rijke culturele identiteit van Oostenrijk. Op deze dag stromen gelovigen samen in kerken, kathedralen en kapellen door het hele land om speciale misvieringen bij te wonen. Een opvallend kenmerk van deze vieringen is de aandacht voor natuurlijke decoraties. Veel kerken en kapellen worden versierd met bloemen en kruiden, die de vruchtbaarheid en overvloed van de schepping symboliseren. Dit creëert een betoverende atmosfeer van spiritualiteit en esthetiek.

Een hoogtepunt van de viering is de kleurrijke processies die plaatsvinden in veel Oostenrijkse steden en dorpen. Beelden van Maria, prachtig versierd en omringd door bloemen, worden door de straten gedragen door toegewijden. Deze processies zijn zowel een uiting van religieuze devotie als een weerspiegeling van de lokale gemeenschapsbanden.

waardering voor de Oogst

Maria Himmelfahrt valt midden in de zomer, een tijd van overvloed in de natuur. Veel Oostenrijkse families grijpen deze gelegenheid aan om dankbaarheid te tonen voor de vruchtbare aarde en de zegeningen van het seizoen. Fruit, bloemen en kruiden worden vaak gezegend tijdens de kerkdiensten en maken deel uit van de processies. Dit aspect van de viering verbindt de spirituele dimensie met de cycli van de natuur en benadrukt het belang van harmonie tussen mens en natuur.

Hoe beleef je Maria Himmelfahrt als een toerist?

Maria Himmelfahrt

Voor reizigers biedt Maria Himmelfahrt in Oostenrijk een unieke kans om de diepgaande religieuze en culturele betekenis van het land te ervaren. Het is een tijd waarin oude tradities samenkomen met moderne belevingen, en waarin zowel gelovigen als nieuwsgierige geesten kunnen genieten van de spirituele en culturele rijkdom van het land.

Het bijwonen van een lokale viering of processie biedt inzicht in de Oostenrijkse identiteit en haar relatie met religie en traditie. Kijk bij de lokale kerk of er op 15 augustus een speciale dienst wordt gehouden.

Wie in de omgeving van Klagenfurt am Wörthersee is kan ‘s avonds de traditionele bootprocessie op de Wörthersee bezoeken. De Wörthersee-bootprocessie ter ere van Maria-Tenhemelopneming vindt al plaats sinds 1954. Hierbij wordt elk jaar op 15 augustus een Mariabeeld uit de bedevaartsplaats Fatima in een nachtelijke processie over het meer gedragen. De bedevaart begint in Klagenfurt, de andere haltes zijn Krumpendorf, Pörtschach, Velden, Maria Wörth en de processie eindigt in Klagenfurt.

Ook worden talrijke pelgrims verwacht in het Oostenrijkse nationale heiligdom Mariazell in de Steiermark. Op de avond ervoor, 14 augustus, wordt in Mariazell om 20.30 uur een grote lichtprocessie door de stad gehouden.

terug

Dit moet je in Oostenrijk altijd in je auto hebben

Met Austrian Airlines naar de sneeuw

volgende