Motor rijden in Tirol – let op geluidsoverlast

Ga je motorrijden in Tirol of met de motor naar Oostenrijk? Let dan even op. Er zijn in de zomermaanden namelijk wast extra regels in Tirol waar je echt rekening mee moet houden. Een motorvakantie naar Oostenrijk kan anders namelijk erg duur en vervelend worden.

Geluidsoverlast zorgt voor extra regels

Niks is mooier dan Touren door de bergen van Oostenrijk. Het is dan ook een erg populaire activiteit in de zomermaanden en in de weekeinden. Helaas is dat voor de omwonende van populaire routes in Tirol wat minder prettig. Veel motoren leveren namelijk geluidshinder op, vooral als er door de eigenaren zelf is geknutseld aan bijvoorbeeld de uitlaat.

Tussen 10 juni 2021 en 31 oktober 2021 gelden op een aantal populaire routes voor motorrijders in Tirol aangepaste verkeersregels die voornamelijk te maken hebben op het veroorzaken van geluidsoverlast. Het betreft dan vooral motoren met een stationair geluid van meer dan 95 dB(A) De politie maakt bij de controles geen onderscheid tussen motoren geregistreerd in Oostenrijk of het buitenland.

Afgesloten wegen voor motoren in Tirol

Maakt je motor dus meer dan 95 dB (A) aan geluid dan zijn de onderstaande wegen voor jou helaas in de zomermaanden afgesloten.

  • L 21 De Berwang-Namloser Landstraße van Bichlbach naar Stanzach
  • L 72 De Hahntennjochstraße 2. Teil van Pfafflar naar Imst (Passhöhe)
  • B 198 De Lechtalstraße van Steeg (grens tussen Vorarlberg/Tirol) naar Weißenbach am Lech
  • B 199 de Tannheimerstraße van Weißenbach am Lech naar Schattwald (Grens met Duitsland)
  • L 246 De Hahntennjochstraße 1e gedeelte van Imst (Hahntennjoch pas) naar de Vogelhändlerweg in Imst
  • L 266 Bschlaber Straße van Elmen naar Pfafflar
Motorrijden in tirol geluidsoverlast

Controleer voor vertrek je gegevens

Op de website van het RDW kun je de actuele gegevens van je motorfiets bekijken. Alle in Europa verkochten motoren hebben een gelijkwaardige registratie en de Oostenrijkse politie zal bij een controle dan ook naar de gegevens op je kenteken en het digitale datablad kijken.

Neem geen risico, vorig jaar werden in Tirol meer dan 8.000 motorrijders gecontroleerd en bij 137 motoren leidde dat tot een boete. 2020 was verhoudingsgewijs vanwege de pandemie een rustig jaar.

Regels per deelstaat verschillend

De deelstaten Karinthië en Steiermark controleren alleen in specifieke gevallen op geluidsoverlast. Volgens een vertegenwoordiger van de bundesregierung van Karinthië zijn er altijd zwarte schapen die het plezier voor een ander verpesten. Het is niet de motor die te veel geluid maakt maar de de bestuurder die graag wil opvallen.

Wel komen er landelijk wat meer regels en zal ook het toezicht op geluidsoverlast door motoren en auto’s.

terug

De 15 hoogste bergtoppen van Oostenrijk

Versoepelingen Oostenrijk in mei

volgende