Tradities in Oostenrijk:Ebenseer Glöcklerlauf

De Glöcklerlauf: een betoverend licht in de Oostenrijkse nacht. In de donkere avond van 5 januari, als de straten van Ebensee gehuld zijn in diepe duisternis door het uitschakelen van de straatverlichting, komt een bijzondere Oostenrijkse traditie tot leven. Deze traditie, uniek voor de regio Salzkammergut in Oberösterreich, markeert een tijd van feest en folklore.

Kerkklokken luiden, vuurpijlen schieten omhoog, en het gestamp van de Glöcklerlaufer weergalmt door de straten. Deze lopers, gekleed in indrukwekkend versierde kappen die tot 20 kilo kunnen wegen, dragen grote koebellen en marcheren in colonne naar het centrum van Ebensee. Hun honderden klokken dreunen door het dal, een symbool van de strijd om boze geesten te verjagen en geluk naar de huizen te brengen.

Wat is een Glöckler?

Tradities in Oostenrijk:Ebenseer Glöcklerlauf

De Glöckler, voornamelijk mannen, dragen loodzware kappen gemaakt van een frame bespannen met gekleurd vloeipapier. Deze kappen, verlicht door echte kaarsen, zijn een spectaculair zicht maar vereisen ook voorzichtigheid; een verkeerde beweging kan de kap snel in brand zetten. Om dit te voorkomen, worden de lopers bijgestaan door zogenaamde spionnen, die helpen de kaarsen brandend te houden en de kappen veilig te verwijderen na de loop.

Het maken van de kappen, een proces genaamd ‘picken’, is een tijdrovende taak die uren van voorbereiding vereist en vaak in buurtverenigingen gebeurt. Elke buurt heeft zijn eigen ‘Pas’, of groep, sommige daterend uit 1850.

De traditie in Ebensee

Ebensee, bekend sinds 1607 en ooit een centrum van zoutwinning, is de geboorteplaats van deze mystieke traditie. De Glöckler jagen boze geesten weg die in de koude maanden schuilen in de huizen. Met hun indrukwekkende kappen en luide bellen verjagen ze deze geesten uit het dorp.

Een tweede theorie voor het ontstaan van deze traditie is de economische verandering in de 19e eeuw. Met de komst van machines en het verlies van banen in de zoutwinning en houtbewerking, begonnen mensen op te vallen en te bedelen met prachtig versierde kappen.

Tijdens de optocht dragen de leden van Glöckler-verenigingen een collectezak. Let op aan wie je doneert, want niet iedereen heeft eerlijke intenties. De echte leden zijn te herkennen aan hun kleding met de naam van hun ‘Pas’.

Glöcklerlauf Ebensee
Glöcklerlauf Ebensee

Wanneer is de Glöcklerlauf in Ebensee?

Deze magische loop vindt plaats op 5 januari, beginnend rond 18 uur. Zorg dat je op tijd bent en goed gekleed, want het kan druk en koud zijn. Neem genoeg muntgeld mee om de Glöckler te ondersteunen.

Unesco erfgoed

De Ebenseer Glöcklerlauf is in 2010 erkend als immaterieel erfgoed door UNESCO, waardoor deze bijzondere traditie voor toekomstige generaties bewaard blijft.

Wat kun je verder nog doen in de omgeving?

Ontdek Ebensee verder met een bezoek aan het skigebied Feuerkogel of maak een wandeling langs het meer. In de kerstperiode zijn er diverse kerstdorpen die gratis te bezoeken zijn, maar een kleine gift wordt gewaardeerd.

Ontdek de magie van de Glöcklerlauf, een unieke ervaring die de rijke cultuur en tradities van Oostenrijk belicht. Zorg dat je dit evenement niet mist en wordt deel van een eeuwenoude traditie die nog steeds springlevend is.

terug

De kunst van de Schnaps productie in Oostenrijk

Checklist voor een vakantie in een Oostenrijks vakantiepark

volgende