Fernpass de snelste route naar het zuiden

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome (of in dit geval het Gardameer of Tirol) leiden. Alleen de route over de Fernpass is wel één van de meeste gebruikte routes. Het is daarom ook een van de routes met veel kans op files en oponthoud. Dat is vooral aan het begin van je vakantie niet fijn. Ik heb wat handige tips verzameld over de Fernpasstrasse in Oostenrijk. Hiermee ga je in ieder geval goed voorbereid op vakantie. Hopelijk zonder al te veel vertraging aankomt op je plek van van bestemming.

Ook al heb je veel haast om naar je vakantiebestemming te rijden in het zuiden. De Fernpass en de omgeving lenen zich uitstekend voor een tussenstop van 1 of 2 dagen.

Fernpass in de Winter

De Fernpass is ook in de winter een belangrijke verbinding tussen noord en Zuid-Europa. Het is dan ook van levensbelang en zeker voor de dorpen langs de Fernpass dat de weg eigenlijk altijd geopend is. Daar zorgt een team van sneeuwruimers tijdens de wintermaanden met grof geschut iedere winter 24/7 voor. Het komt zelden voor dat de Fernpass gesloten is voor het verkeer. (Enige uitzonderingen daargelaten zoals de extreme winter van 2019)

Bij extreme sneeuwval kan het wel voorkomen dat de pas tijdelijk wordt gesloten . De sneeuwruimers maken de wegen dan zo snel en veilig mogelijk weer schoon en sneeuwvrij.

In zeldzame gevallen komt het voor dat je op de Fernpass je sneeuwkettingen moet gebruiken. Neem ze in de wintermaanden dus wel mee.

Fernpass in de zomer

In de zomermaanden en dan vooral in de weekeinden is het erg druk op de Fernpass met vakantieverkeer van en naar het zuiden. Het is onderdeel van de snelste route naar het Gardameer in Italië en veel delen in Oostenrijk zoals Tirol en Karinthië.

Vooral de beruchte zwarte zaterdagen is het vaak file rijden op de Fernpass. Vergeet niet dat de route ook wordt gebruikt door vrachtverkeer. Stel voor je de Fernpass neemt je autoradio in op de Oostenrijkse radiozenders zoals Ö3 en luister goed naar de actuele verkeersinformatie.

Hotels in de omgeving van de Fernpass

De Fernpass is ook een ideale plek om de lange reis te onderbreken. Zo kun je de volgende dag lekker vroeg vertrekken en dat bespaart je veel ergernissen met file rijden. Bovendien kun je vroeg vertrekken de volgende dag en sluit je niet achter aan. In de onderstaande dorpen kun je voordelige hotels en pensions boeken.

Hotels voor de Fernpass

Deze hotels liggen in principe nog voor de Fernpass, als al druk is of je rijdt op een zwarte zaterdag dan zijn dit de perfecte dorpen om te stoppen. Zo kun je de volgende ochtend vroeg vertrekken voordat de files beginnen.

Wil je de accommodaties in deze dorpen bezoeken? Sla dan al voor de Lermooser tunnel af. Richting Biberwier. Je kunt dan de volgende dag na de tunnel weer invoegen op de Fernpass zodat je één van de ergste bottlenecks op de pas al hebt gehad.

Hotels na de Fernpass

Deze dorpen met hotels en veel accommodatie-mogelijkheden liggen na de Fernpass. Het voordeel van deze plekken is dat je de drukte al hebt gehad en de ochtend van vertrek de grootste drukte al hebt gehad.

Hotels op de Fernpass

De mogelijkheden om te slapen op de Fernpass zelf zijn beperkt. Het hotel wat er wel staat is wel heel bijzonder. Het is namelijk gebouwd als een kasteel. De kamers zijn pracht en praal en wie langer dan 2 nachten boekt kan ook gebruikmaken van de waterfietsen en duikmogelijkheden in de twee meren die bij het hotel horen. Lees hier verder over Hotel Schloss Fernsteinsee.

Campings op en bij de Fernpass

kamperen oostenrijk

Reis je met een caravan, camper of tent richting het zuiden en wil je overnachten in de buurt van de Fernpass dan zijn er diverse campings in de omgeving te vinden met goede voorzieningen. Kom echter wel op tijd of reserveer van tevoren een plekje. Vooral in de drukke weekeinden komt het voor dat de campings bij de Fernpass vol zijn. Het is niet toegestaan om in Tirol buiten officiële kampeerplekken te staan. Bij de ANWB kun je de campings bekijken en eventueel boeken. Omdat de campings niet het hele jaar open zijn is het lastig om hier een volledig overzicht te plaatsen.

Deze campings zijn zowel in de winter- als in de zomermaanden geopend:

De Fernpass met de caravan

Ga je met je caravan op pad en wil je weten of je dan over de Fernpass mag? Dan heb ik goed nieuws voor je. Het antwoord is, ja! De weg is zeer breed heeft amper haarspeldbochten en het stijgingsniveau komt niet boven de 8%. De Fernpass heeft op diverse plekken speciale tweebaans delen waar je kunt inhalen.

De Fernpass is makkelijk met een combinatie te rijden. Jaarlijks rijden meerdere duizenden Nederlanders en Belgen met een caravan probleemloos over de Fernpas.

Ik ga er wel vanuit dat je dan een goede trekauto hebt, een beetje extra vermogen kan namelijk geen kwaad.

Wat is blokrijden

Tijdens de drukke dagen in het hoogseizoen wordt de Fernpass regelmatig even afgesloten dit noemt men op zijn Duits: Blockabfertigung Voor de Lermooser tunnel staat een verkeerslicht waarmee dat wordt geregeld. Op deze manier krijgt het verkeer op de Fernpass meer ruimte en is de kans op files in de tunnels kleiner. Files in tunnels zijn namelijk een risico en dat wil men voorkomen. Verder blijft door deze manier van reguleren de luchtkwaliteit in de tunnels binnen de grenzen.

Webcams rondom de Fernpass

webcams fernpass

Wil je de actuele verkeersinformatie weten rondom de Fernpass dan kun je meekijken met de webcams die door de beheerder van de weg op diverse strategische punten zijn geplaatst. De actuele live beelden kun je hier bekijken.