Recept: Tiroler Gröstl

Iedereen die wel eens op een Oostenrijkse piste is geweest kent het gerecht wel. Een voedzaam bord vol met gebakken aardappels, spek, en verse kruiden. Het lekkerst is de Tiroler Gröstl met een gebakken eitje boven op. Hmmm heerlijk.

Tiroler Gröstl

Het recept is vrij makkelijk zelf te maken en alle ingredienten voor een lekkere Tiroler Gröstl zijn in Nederland makkelijk te krijgen dus je kunt de Oostenrijkse keuken redelijk snel en eenvoudig namaken in Nederland.

Het recept heeft natuurlijk ook een geschiedenis, men denkt namelijk dat het recept is ontstaan doordat koks van de Gasthofen en restaurants het eten wat overbleef na een avond koken bij elkaar gooide en van deze restjes werd dan gekookt voor het personeel van de berghutten. Vroeger bleef het personeel namelijk gewoon ‘boven op de berg’.

Het gerecht is ondertussen dusdanig populair dat zelfs diverse Oostenrijkse sterrenkoks het regelmatig op het menu zetten. De Tiroler Gröstl wordt dan natuurlijk wel op eigen wijze verfijnd.

Goed, trek gekregen? Hieronder het recept om een lekkere Tiroler Gröstl eens zelf eens te koken.

Ingredienten Tiroler Gröstl

  • 600 gram iets kruimige aardappels
  • 1 grote ui (liefst wit en vers)
  • 1 pakje (300 gram) spek (mager en in doppelsteentjes of reepjes gesneden)
  • zout en peper naar wens
  • 1 theelepel majoran
  • snufje paprika poeder (edelsuß)
  • 2 theelepels peterselie (gehakt, liefst vers, gedroogd mag ook)
  • 2 eetlepels (room)boter
  • 4 eieren

Hoe maak je de lekkerste Tiroler Gröstl?

Het maken van de lekkerste Tiroler Gröstl is niet moeilijk, iedereen met een beetje keukenervaring en met een mes kan omgaan kan dit lekkere Oostenrijkse recept maken.

Recept: Tiroler Gröstl

Totale benodigde tijd:

1

Hour

30

Minutes

Dingen nodig?

– Een WordPress site.
– A WordPress Website2
– A WordPress Website3
– A WordPress Website4

Recept Tiroler Gröstl stap voor stap:

Stap 1

Kook de aardappels ongeveer 10 minuten in de schil, giet af, en spoel af met koud water. Schil de aardappels en snijdt deze vervolgens in plakjes. (eventueel een scheutje azijn toevoegen aan het water) Spoel ze af met koud water en droog de aardappelschijfjes met keukenpapier of een schone theedoek.

Stap 2

Bak de spekjes in een pan met een beetje boter, fruit de ui met het restant van de boter in een andere pan.

Stap 3

Voeg de aardappelplakjes toe aan de pan met de gefruite ui. en Bak de de aardappels met regelmatig omscheppen goudbruin.

Stap 4

Voeg de spekblokjes/reepjes toe aan het aardappel mengsel en breng de Gröstl mengsel op smaak met peper, zout en de majoraan.

Stap 5

Bak ondertussen de eieren zoals je een spiegel ei bakt. (dooier naar keuze)

Stap 7

Serveer de Gröstl, eventueel nog wat extra peper of zout. Strooi de gehakte peterselie en voorzichtig het paprika poeder er over en leg het gebakken ei op de Gröstl.