Recept: Wiener Schnitzel

Wie in Oostenrijk is geweest kent de bekende  Schnitzel, deze wordt praktisch op alle menukaarten in Oostenrijk wel gepresenteerd en is waarschijnlijk ook het meest gekozen gerecht in Oostenrijk. Logisch want een lekkere Wiener Schnitzel is gewoon te lekker.

Wiener Schnitzel

In Nederland koop je een standaard gepaneerd stukje vlees natuurlijk snel en makkelijk bij je supermarkt, alleen smaken deze kant-en-klaar Wiener Schnitzels nooit zo lekker als in Oostenrijk zelf. Daarom schreef ik dit recept op van één van de meesterkoks uit Wenen op.  De basis van de Schnitzel is natuurlijk het stukje vlees. Maar ook het paneer is heel belangrijk. 

Goed, trek gekregen? Hieronder het recept om het zelf eens te koken.

Hier eet je de lekkerste Wiener Schnitzels in Wenen

Ingredienten voor Wiener Schnitzel

 • 4 ongepaneerde kalfs- of varkens schnitzels van ongeveer 0,5 cm dikte 
 • bordje bloem
 • bordje paneermeel (het liefst maak je deze zelf door oud witbrood in de keukenmachine fijn te malen (gebruik geen beschuit)
 • 1 eetlepel fijn gesnipperde of gehakte salie
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels melk
 • snufje zout en peper
 • 50 gram boter of olie (geen olijfolie)

Bereiding

 1. Zet de borden met paneermeel, bloem en het geklopte ei  klaar.  men de salie door het paneermeel en klopt de eieren door met de melk.
 2. Leg de Schnitzels op een plak en klop  het vlees met een vleeshamer of een deegroller wat dunner uit. Let op dat je de schnitzel niet te dun maakt. 
 3. Droog met keukenpapier de Schnitzels af en bestrooi de schnitzels met peper en zout. 
 4. Druk de schnitzels stuk voor stuk met beide zijden in de bloem, schud de schnitzels daarna af. Haal de Schnitzel daarna door het eiermengsel en vervolgens door het paneermeel. Schud de Schnitzel weer af. 
 5. Verhit de boter en olie in een grote koekenpan. en zodra het vet warm genoeg is leg je de Schnitzels voorzichtig in de pan. De Schnitzel moet niet zwemmen maar drijven op de olie. Bak de Schnitzels ongeveer 4 á 5 minuten tot ze goudbruin zijn.  Het vuur onder je pan mag niet te hoog staan.
 6. Leg de gebakken Schnitzels op een bord en dep eventueel de olie met keukenrol voorzichtig van de Schnitzel. 
 7. Herhaal stap 5 en 6 tot je alle Schnitzels hebt gebakken. Je kunt de Schnitzels makkelijk warm houden onder aluminum folie op een warm bord. 
 8. Serveer de Wiener Schnitzel met een schijfje citroen, een leppel preisselberencompote en een heerlijke Oostenrijkse aardappelsalade.