De kunst van de Schnaps productie in Oostenrijk

Schnaps, de trots van Oostenrijk, is meer dan alleen een drankje; het is een cultureel erfgoed. Deze sterke drank, vaak gemaakt van fruit, heeft een rijke geschiedenis in de Oostenrijkse traditie. In dit artikel duiken we in het proces van het maken van Schnaps, van de selectie van vruchten tot het distilleren.

De oorsprong van Schnaps

Schnaps heeft zijn wortels diep in de Oostenrijkse geschiedenis. In tegenstelling tot andere alcoholische dranken, onderscheidt Schnaps zich door zijn eenvoudige ingrediënten en complexe smaken, vaak afkomstig van lokaal geteelde vruchten.

Grondstoffen voor de productie van Schnaps

De kwaliteit van Schnaps begint bij de keuze van het fruit. Appels (Apfel), peren (Birne of Williams), en Abrikozen (Marillen) zijn populaire keuzes. Deze vruchten ondergaan een fermentatieproces waarbij natuurlijke suikers omgezet worden in alcohol. Een andere geliefde Schnapsvariant is de Zirbenschnaps. Deze wordt gemaakt van de dennenappels. Deze worden nog voordat ze van de boom vallen geplukt en in dunne plakken gesneden zodat de smaak kan worden opgenomen in het vocht.

Het Distillatieproces

Distillatie is het hart van de Schnaps-productie, een proces waarbij de ware kunst en wetenschap van de Oostenrijkse dranktraditie samenkomen. Het begint met de gefermenteerde vruchten, waarvan de alcoholische vloeistof – bekend als ‘maische’ – klaar is voor transformatie.

In de kern van de distillatie staat de distilleerketel, vaak gemaakt van koper vanwege zijn uitstekende warmtegeleiding en invloed op de smaak. Het proces begint met het voorzichtig verhitten van de maische. Hierbij is temperatuurbeheersing essentieel; te snel verhitten kan de delicate aroma’s vernietigen, terwijl te langzaam verhitten de efficiëntie vermindert.

Als de maische opwarmt, begint de alcohol te verdampen bij ongeveer 78 °C. Deze alcoholische dampen stijgen op door de ketel, waarbij ze door een serie van koelbuizen en condensors geleid worden. In deze fase wordt de damp terug-gecondenseerd tot een vloeistof. Dit is het moment waarop de vaardigheid van de distilleerder cruciaal is; hij of zij moet beslissen welke delen van het distillaat – de ‘voorloop’, ‘hart’ en ‘naloop’ – behouden of verwijderd moeten worden. De voorloop bevat ongewenste alcoholen en verbindingen, terwijl de naloop zwaardere alcoholen en oliën bevat die de smaak kunnen beïnvloeden.

Het ‘hart’ van de distillatie is de gewenste vloeistof, rijk aan smaken en aroma’s. Deze selectie vereist nauwkeurigheid en ervaring, aangezien de juiste balans tussen smaak en zuiverheid essentieel is. Na het distilleren ondergaat het hart vaak een rijpingsproces, waarbij het in vaten wordt bewaard om de smaken verder te ontwikkelen.

Dit delicate en nauwgezette proces toont de toewijding van Oostenrijkse distilleerders aan kwaliteit en traditie. Elk aspect, van de keuze van het fruit tot de uiteindelijke distillatie, weerspiegelt de passie en expertise die Schnaps tot zo’n gewaardeerde en unieke drank maken.

De rijping en smaakontwikkeling van de Schnaps

Schnaps in Oostenriijk - De rijping in houten vaten

De rijping is een cruciaal stadium in het creëren van de kenmerkende smaak van Oostenrijkse Schnaps. Na het distillatieproces wordt de Schnaps vaak opgeslagen in vaten om te rijpen, een periode waarin de smaken zich verder ontwikkelen en verfijnen. Dit proces kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van het gewenste eindresultaat.

Tijdens de rijping ondergaat Schnaps subtiele veranderingen. De interactie met het hout van de vaten draagt bij aan de complexiteit van de smaak, waardoor nieuwe aroma’s en nuances ontstaan. Dit kan variëren van lichte vanilletonen tot diepere, houtachtige accenten, afhankelijk van het type vat en de duur van de rijping. Daarbij spelen onder andere de houtsoort, maar ook de manier waarop het houten vat aan de binnenzijde is gebrand (toasting genoemd) een belangrijke rol.

De rijping is niet alleen een tijdgebonden proces, maar ook een kunstvorm, waarbij de distilleerder nauwkeurig de ontwikkeling van de Schnaps in de gaten houdt. Het besluit wanneer de Schnaps perfect gerijpt is, is gebaseerd op ervaring en expertise. Dit zorgvuldige toezicht zorgt ervoor dat elke fles Schnaps zijn unieke karakter en kwaliteit behoudt.

In deze fase worden ook vaak experimenten uitgevoerd met verschillende rijpingstechnieken en vattypen, waardoor een breed scala aan smaakprofielen ontstaat. Dit diversifieert het aanbod van Schnaps en toont de veelzijdigheid en innovatie van de Oostenrijkse distilleerders.

Schnaps is meer dan een borrel

Wat Whisky is voor de Schoten, een Pernod voor de Franzen is een Schnaps voor de Oostenrijkers. Het genieten van Schnaps in Oostenrijk gaat verder dan het proeven van een drankje; het is een ervaring die de zintuigen prikkelt en de verbinding met de lokale cultuur versterkt. Elk glas vertelt een verhaal van generaties van distilleerders die hun kennis en passie hebben doorgegeven. Het is deze rijke geschiedenis en het voortdurende streven naar kwaliteit die Schnaps een geëerde plaats geven in zowel de Oostenrijkse keuken als in het hart van de Oostenrijkers.

Dit artikel kwam tot stand na een bezoek aan de Destillerie Hochstrasser  in Mooskirchen in de Steiermark.

terug

Slim en veilig appartement boeken in Oostenrijk

Tradities in Oostenrijk:Ebenseer Glöcklerlauf

volgende