Schnaps typisch Oostenrijks

Wie wel eens in Oostenrijk is geweest is vroeg of laat in contact geweest met een Schnaps. Bijna iedere Oostenrijker heeft namelijk wel één of meerdere flessen van dit sterke drankje in de kast staan. De Oostenrijkers zien het als een soort van vriendschapsdrank, een maagbittertje en soms ook als medicijn tegen allerlei kwaaltjes.

Hochprozentich

Een Schnaps is een drankje met een hoog alcohol percentage, meestal ligt dit rond de 40% alcohol, een paar uitzonderingen liggen hoger en evenveel uitzonderingen daaronder.  In Oostenrijk wordt schnaps vaak gemaakt van fruit,veel gebruikte fruitsoorten voor de schnaps in Oostenrijk zijn, appel (Apfel) Peren (Birne),  Abrikozen (Marillen) en Zwetscken (Pruimen) een destilaat uit meerdere fruitsoorten noemt men een Obstler.

Hoe maak je Schnaps

het maken van een goede schnaps noem je in Oostenrijk “Brennen”   eerst maak je de ingrediënten goed schoon, in het geval van een vruchtenschnaps word het fruit in kleine stukjes gesneden en onder hoge druk uitgeperst. Daarna wordt gist (Hefe) toegevoegd aan het sap wat na het persen is overgebleven.  De gist zorgt er namelijk voor dat de suikers worden omgezet in alcohol.  Dit eindproduct noem je Masse of Maische.

Vervolgens wordt de Masse verhit tot ongeveer 80˚C,  tijdens het verwarmen wordt de alcohol gescheiden van de rest van de ingrediënten in de vorm van damp. Deze damp vang je vervolgens op in een destilleerkolf. De temperatuur in deze kolf ligt lager dan de kook temperatuur van  Alcohol en wordt dus weer vloeibaar.

Het eindproduct is dan een destillaat met een alcohol percentage van 70 a 90% daarmee maak je niemand echt blij want dit is niet lekker en zeker niet gezond. Het destillaat wordt dus weer met water of andere schnaps aangelengd om het alcoholpercentage te verlagen.

terug

Skipassen worden duurder

Wintersport vakantie met kinderen in Oostenrijk

volgende