Alpbachtal

Verscholen in Tirol vlakbij Kuffstein en Achensee ligt het Alpbachtal. Het prachtige skigebied doet zich gemoedelijk aan. De prijzen zijn absoluut redelijk te noemen en zijn prettig voor ieders portemonnee. Het skigebied bestaat uit twee skigebieden; De Wiedersberger Horn (Alpbach) en de Reither Kogel (Reith in Alpbach) De gebieden zijn helaas niet met elkaar verbonden. Er rijdt wel een skibus tussen de twee gebieden.

Skijuwel

Skigebied Alpbachtal in Tirol

Het skigebied Alpbachtal maakt sinds 2014 deel uit van het skigebied Skijuwel,  een samenvoeging van Alpbachtal met het skigebied Wildschonau aan de andere kant van de bergkam. Dankzij een moderne 8-persoons gondellift wordt je vanuit Inneralpbach snel naar de Wildschonau gebracht.

Het grootste skigebied ligt rondom de Wiedersberger Horn, diverse afdalingen voor zowel beginners als gevorderden. Naast de diverse geprepareerde pistes is er ook een skiroute, een leuke afwisseling voor de meer ervaren skiër.

Beginnende skiërs zijn het beste af in het dorp Reith bij de Reither Kogel, het skigebied daar is klein en eenvoudig. Voor de kinderen zijn er zowel in Reith als in Alpbach diverse mogelijkheden om het skiën onder de knie te krijgen.

Accommodatie/uitgaan

Skigebied skijuwel

Het grote aanbod aan pensionnetjes en appartementen verhuur maken het gebied zeer interessant voor gezinnen met kinderen. De prijzen voor een overnachting zijn zelfs in het hoogseizoen zeer betaalbaar.

Het gebied blinkt niet uit in Après ski. Voor avondeten is er voor ieder wat wils, er wordt voornamelijk Tirols gekookt. Maar het kleine dorp heeft ook twee fantastische pizzeria’s.

Iedereen in Alpbach spreekt over de Zotterhof, dit zeer kleine restaurantje (reserveren niet mogelijk) biedt de traditionele keuken uit de regio is beroemd en berucht om haar “Loffelmilch. (met gevaarlijk veel alcohol)

Liften

Sleeplift(en): 13
Stoeltjeslift(en): 5
Cabinelift(en): 3
Babylift(en): 4

Pistes

Blauw: 15 km
Rood: 34 km
Zwart: 5 km
Totaal : 54 km

Voorzieningen/algemene informatie

Hoogste punt: 2500 m
Funpark: ja
Skischolen
: 26 (online reserveren)
Skiverhuur: Ja (online reserveren)

Afstand vanaf Utrecht: 9221 km
Afstand vanaf Antwerpen: 912 km

Overnachten: >100 accomodaties bij Booking.com
Appartementen: Belvilla

Prijzen in Alpbachtal

Liftpas:
1 dag: € 46,00
2 dagen: € 90,00
6 dagen: € 229,50

Taxi van Innsbruck naar Alpbach: € 125,00
Accommodatie laag seizoen € 45 – 80
Accommodatie hoog seizoen € 80 – 250

Wiener Schnitzel € 13 – 18
Burger: € 10 – 15
Bier 0,5 l :€ 3,50 – 4,50
Cappuccino: € 2,90 – 3,90
Kopje koffie: € 2,50 – 2,90

Voordelen Skigebied Alpbachtal

Gezellig skigebied
Alpbachtal is niet heel bekend bij Nederlanders, dus hier geen kilometer lange files met gele kentekens op de wisseldagen.  Je treft hier vooral veel rijkere Engelsen en Ieren aan.  Het skibied is perfect voor beginners en gevorderde wintersporters. vooral door de nieuwe lift-verbinding naar de Wildschonau is Alpbachtal een interessant skigebied geworden. 

Goed gebied voor Beginners en gevorderden.
In Alpbach is het voor iedere doelgroep goed skiën. Er zijn geen vlakke stukken en de blauwe pistes bieden genoeg uitdaging voor beginners om het skiën onder de knie te krijgen. 

Gezinsvriendelijk
In Inner-Alpbach is een speciaal kinderhotel, Hotel Galtenberg richt zich echt op jonge gezinnen met onder andere een zwemparadijs en een kinderopvang. 

Ligging
Het skigebied is zeer makkelijk bereikbaar en ligt op nog geen 920 kilometer van Utrecht. Tijdens de vakantieweken en de wisselweekenden valt de drukte best mee. Eventueel is Alpbachtal zonder vignet bereikbaar via de Achenpas.

De wintersport trein en de Nightjet vanuit Amsterdam naar Innsbruck stopt in Wörgl op ongeveer 20 kilometer van Alpbachtal met een goede bus verbinding. 

Prijsniveau
De prijzen in het skigebied van Alpbachtal liggen op een laag niveau. Voor de grote van het skigebied en de voorzieningen zijn de liftprijzen ook lager. In Alpbach is een Spar supermarkt met normale prijzen. Deze supermarkt is ook op zondag geopend. Dus ideaal voor diegene die graag zelf koken. 

Nadelen Skigebied Alpbachtal

Weinig Après-Ski
De ligging zou anders vermoeden, maar in Alpbach doen ze het rustig aan. Aan het einde van de dag een biertje of een borrel bij de Umbrellabar in Inner-Alpbach of bij de Stubbe onderaan de Wiedersberghorn is een optie.  s’avonds kun je nog even genieten bij de Postalm met op sommige avonden live muziek.  Verwacht hier geen uitbundige wintersport zoals in de buurdorpen Westendorf en het Zillertal.

Zaterdag en zondag druk
Vanwege de ligging ten opzichte van München en Duitsland is Alpbachtal zeer geliefd als een dag- of weekendtrip bij de Duitsers. Op deze dagen kan het dan ook best druk zijn en dat kan leiden tot volle parkeerplaatsen en wachtrijen bij liften en restaurants.  De rest van de week is het hier perfect en kom je amper wachtrijen tegen.