Montafon Skigebied

Waar moet een goed skigebied aan voldoen? Lange pistes, veel pistes, goede liften, dichtbij, en betaalbaar. Dat zijn volgens mij de ingredienten voor een goede wintersport vakantie. Al deze eigenschappen un je vinden in het skigebied Silvretta Montafon, het ligt op het grensgebied tussen Oostenrijk en Zwitserland, en is makkelijk maar vooral snel vanuit Nederland bereikbaar. Wie een beetje kan doorrijden kan in 9 uur in Montafon zijn (vanaf Utrecht en filevrij natuurlijk) Dat maakt het skigebied nog interessanter toch?

Vier skigebieden met een eigen karakter

skigebied montafon

Het skigebied bestaat uit vier skigebieden met stuk voor stuk een eigen karakter. Helaas zijn de gebieden niet allemaal met elkaar verbonden echter biedt de liftpas wel de mogelijkheid om in alle gebieden te wintersporten.

Het skigebied is geschikt voor beginners maar gevorderde skiër zal zich hier zeker niet vervelen. Op een aantal pistes wordt veel van je ski-techniek gevraagd dus uitdagingen genoeg.

Niet geheel onbelangrijk tegenwoordig, de sneeuwzekerheid van het gebied zit wel goed. De ligging is gunstig en ook de hoogte van de meeste pistes is okay.

Druk in het weekend, rustig doordeweeks
Het skigebied ligt perfect voor veel Duitsers en Zwitsers, en zij maken er dan ook graag een weekendje weg van. Dat merk je vooral op de zaterdag en zondag. Nu is voor de meeste Nederlanders en Belgen de zaterdag toch geen ski-dag maar een aankomstdag dus dat zit wel goed.

Silvretta Montafon

Het grootste skigebied van de vier, dankzij een perfecte verbinding zijn Silvretta Nova en Hochjoch met elkaar verbonden. Daar vindt je ook gelijk de de mooiste pistes. De brede afdalingen bieden voor iedereen een mooie afdaling. Ben je een beginnende skiër of snowboarder. Begin dan met de afdalingen op de Hochjoch.

Gargellen

het kleinste skigebied van de vier, Gargellen ligt in een zijdal en heeft het voordeel te liggen in een zogenaamd Schneeloch (een gat/plek waar altijd veel sneeuw valt) een ideale bestemming voor beginnende skiers, vanuit gargellen kun je ook een dagtocht boeken naar het Zwitserse Klosters.

Het Dorp Gargellen ligt op 1400 meter hoogte, dat schneeloch waar ik het hier boven over had zorgt er trouwens ook voor dat de enige toegangsweg naar het dorp bij hevige sneeuwval wordt afgesloten. In Gargellen is massatoerisme een verboden woord, het dorp heeft nog steeds een authentieke en beschermde uitstraling en dat willen ze in Gargellen graag zo houden.

Golm

Golm is van alle gebieden in het Montafon skigebied het meest geschikt voor families. (de rest trouwens ook maar Golm wordt door het verkeersbureau als familie vriendelijk verkocht) 10 liften en 13 pistes bieden in dit skigebied genoeg uitdaging voor de beginnende en gevorderde wintersporter. De diehard skier kan niet naar huis zonder de Diabolo piste te hebben geprobeerd. Op sommige plekken is het hellingspercentage meer dan 70% De Diabolo is één van de 10 steilste pistes van Oostenrijk.

In het skigebied Golm is voor kinderen van 3 tot 6 jaar een gratis kinderopvang aanwezig. Voor de wat oudere kinderen is er het speciaal aangelegde Golmi-land, hier leren kinderen op speelse wijze de basis van het skiën.

Het laatste feitje over het Skigebied is de hypermoderne Huttenkopfbahn, deze stoeltjes lift werkt op zonne-energie. In het dak van het dal- en berg station zijn zonnepanelen ingebouwd. deze leveren op jaarbasis ongeveer 60 KwH op.

Kristberg

zoek je de rust? dan is het skigebied rondom de Kristberg een mooie plek, slechts drie liften en een paar pistes. Ondanks het kleine compacte formaat van het skigebied wordt je hier wel beloond met prachtige uitzichten over de bergen. Kristberg is één van de rustigste gebieden van Montafon. Voordeel van het skigebied rondom de Kristberg is dat er allemaal wat “gemutlicher” aan toe gaat, alles gaat wat langzamer en dat is soms wel een prettig.

 Skipas

sinds 2015 kun je ook in het nabijgelegen brandnertal gebruik maken van de liften, in het Brandnertal kun je onder andere overnachten in het gezellige Landal Skilife vakantiepark.

Accommodatie in Montafon

Zoek je een hotel, pension of misschien een appartement, via Alles Over Oostenrijk kun je makkelijk een vakantie naar Montafon boeken. Wil je liever een compleet verzorgde vakantie boeken dan zijn de onderstaande reis aanbieders ruim vertegenwoordigd in het skigebied Montafon.