Sneeuwschoenwandelen: hier moet je aan denken voordat je begint

Heb je geen zin om met al die anderen in de Alpen te wachten voor een plekje in de skilift? Begrijpelijk! Er is echter nog steeds een manier om de wachtrijen voor de dalstations te vermijden zonder te hoeven afzien van prachtige besneeuwde berglandschappen. De toverspreuk luidt: sneeuwschoenwandelen. Steeds meer skigebieden in Oostenrijk spelen in op deze nieuwe actieve vorm van wintersporten die vrijwel voor iedereen met een goede conditie is uit te voeren zonder gelijk diep in de buidel te moeten tasten voor een uitrusting.

Wat is Sneeuwschoenwandelen?

Wat het inhoudt, is snel uitgelegd. Met de zogenaamde sneeuwschoenen kun je in de winter door de diepste sneeuw stappen. Je zakt met sneeuwschoenen niet gelijk tot je heupen in de sneeuw omdat sneeuwschoenen een groter oppervlak hebben dan normale schoenen. Je kunt een sneeuwschoen een beetje vergelijken met een ouderwets tennisracket. Maar dan onder je schoenen.

Waarom sneeuwschoenwandelen?

Ben je nog steeds niet overtuigd om ten minste één keer in je leven te sneeuwschoenwandelen? Hier zijn onze beste redenen:

 • Sneeuwschoenwandelen is makkelijker te leren dan skiën of snowboarden.
 • Geen wachtrijen voor de liften.
 • Geen afgebakende pistes, maar complete vrijheid weg van het toerisme.
 • Je kunt gebieden en landschappen in de Alpen bekijken die je in de winter op ski’s helemaal niet kunt bereiken.
Sneeuwschoenwandelen in Oostenrijk

De juiste uitrusting bij sneeuwschoenwandelen

Voordat je begint met deze nieuw ontdekte vorm van wintersport is het goed om te weten dat wel wat voorbereidingen zijn waar je rekening mee moet houden. We hebben dus een overzicht geschreven waar je rekening mee kunt houden tijdens je eerste wandeling op de sneeuwschoenen. De juiste uitrusting is namelijk erg belangrijk.

 • Geschikte winterkleding – Net als bij skiën adviseren we je om je te kleden volgens het laagjesprincipe. De ski-onderkleding houdt je warm en transporteert vocht naar buiten, de midlayer slaat de warmte op en een hardshelljack beschermt je tegen zon, wind en sneeuw. Afhankelijk van hoe inspannend de wandeling wordt, kun je een laag uit- of aantrekken.
 • Een rugzak – Er is geen speciale rugzak voor sneeuwschoenwandelen nodig. Toch raden we je aan er een mee te nemen voor snacks, drankjes en alles wat je verder nog nodig hebt. Als je met je gezin op pad bent, is er altijd wel iets dat meegenomen moet worden. Rugzakken die je gebruikt voor wandelen of fietsen, zijn ook geschikt voor sneeuwschoenwandelen. Aan de bevestigingsmogelijkheden van de rugzak kun je eventueel je sneeuwschoenen bevestigen.
 • Ski-/trekkingstokken – Ski- of trekkingstokken maken het lopen in het terrein makkelijker en zorgen voor een veilige tred. We adviseren telescoopstokken die je kunt aanpassen aan het terrein. Als je de trekkingstokken uit de zomer wilt gebruiken,raden we je aan brede schotels voor sneeuwandelen te monteren – dit voorkomt dat de punten te diep wegzinken in de sneeuw en maakt het wandelen aanzienlijk lichter.
 • Hoofdlamp – Als je vroeg vertrekt of het risico loopt dat je na zonsondergang terugkomt, neem dan een hoofdlamp mee in je rugzak. Een uitgeprinte kaart helpt je bovendien om je ook in het donker terug te brengen, mocht je telefoon leeg zijn.
 • LVS-Uitrusting – Hoewel de winterse gevaren in dicht bos minder zijn dan in alpine terrein, zijn ze toch aanwezig. Ga je voor zeker schaf dan een lawinepieper aan.
 • Hoofdbedekking, zonnebril & zonnebrandcrème – Je moet niet alleen je hoofd beschermen tegen de koele berglucht. Ook je ogen en huid verdienen bescherming. Op hogere hoogtes is de zonnestraling veel sterker dan in het dal.
 • Eten en drinken – Wie wandelt, verbrandt calorieën, of het nu winter of zomer is. Goede snacks zijn: noten, belegde broodjes, fruit en groenten. Vergeet ook je thermos met een warme drank zoals thee niet mee te nemen. Neem geen koude dranken mee, de kans dat deze bevriezen tijdens de tocht is bij temperaturen onder het vriespunt zeer groot.

Zo plan je een wandeling met sneeuwschoenen

Bij de meeste verhuurders van ski- en wintersport uitrusting kun je tegenwoordig ook de speciale sneeuwschoenen huren. Via de plaatselijk toeristen informatie kun je ook een gids regelen, voor de eerste keer is dat misschien wel een aanrader want hij of zij kent de fijne kneepjes en kan je veel tips geven.

Plan je zelf de wandelroutes door de sneeuw wees je ervan bewust dat je, in tegenstelling tot skitoeren, de weg naar beneden loopt en niet afdaalt. Hou daar rekening mee en plan extra tijd in voor de afdaling. In principe kun je bij het plannen van een tocht uitgaan van de zomerse wandelroutes – vermijd de klettersteig routes, deze zijn glad en gevaarlijk in de winter.

Bij sneeuwschoenwandelingen die boven de boomgrens liggen en waar de helling een stijging van meer dan 30 graden heeft, moet je echter gedegen lawinekennis hebben en het weer in de gaten houden. Vooral in de Alpen kan het weer snel omslaan.

Een sneeuwschoenwandeling is iets voor het hele gezin, evenals voor vrienden en kennissen. Je kunt de sportieve aspecten ervan nastreven, maar net zo goed ontspannen door de winter stappen. Op veel plaatsen zijn sneeuwschoenwandelingen uitgezet en je kunt soms uren lopen zonder iemand tegen te komen.

terug

Ontdek de charme van wintersport op de Reiteralm

De top 7 wintersport vakantieparken in Oostenrijk

volgende