Zijn sneeuwsokken toegestaan in Oostenrijk?

Nu de eerste witte beelden uit Oostenrijk komen loopt mijn mailbox deze week vol met vragen over sneeuwkettingen en het voordelige alternatief in de vorm van sneeuwsokken. Het is dus tijd om om daar eens een pagina over te schrijven.

Eerst gaan we in op de verschillen tussen sneeuwsokken en sneeuwkettingen.

Wat zijn sneeuwsokken?

Sneeuwsokken zijn een innovatieve oplossing voor het rijden op gladde wegen. Deze sokken, gemaakt van een bijzonder sterke polyesterstof, bieden een goede grip op besneeuwde en ijzige wegen door hun vocht doorlatende eigenschappen die zorgen voor droge wrijving.

Gebruiksgemak van sneeuwsokken

Een van de grootste voordelen van sneeuwsokken is het gebruiksgemak. Ze zijn eenvoudig en snel op de wielen aan te brengen, waarbij het slechts ongeveer 30 seconden per wiel duurt om ze te installeren.

Ideaal voor wegen met minder sneeuw

In tegenstelling tot sneeuwkettingen, die geschikt zijn voor wegen die volledig bedekt zijn met sneeuw of ijs, zijn sneeuwsokken speciaal ontworpen voor omstandigheden met minder sneeuw. Ze worden erkend als een gelijkwaardig alternatief voor sneeuwkettingen in alle EU-landen, conform de EU-certificering EN-16662-1.

Comfort tijdens het rijden

Sneeuwsokken toegestaan in Oostenrijk?

Sneeuwsokken dragen ook bij aan het comfort tijdens het rijden. Ze maken geen lawaai en veroorzaken geen trillingen. Dit maakt de rijervaring aangenamer. Bovendien zijn ze licht en compact, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen en op te bergen zijn.

Wat zijn sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn een essentieel hulpmiddel voor het rijden onder zware winterse omstandigheden. Ze bieden uitstekende grip en stabiliteit op wegen die volledig bedekt zijn met sneeuw of ijs, dankzij hun metalen constructie die om de banden van het voertuig wordt bevestigd.

De robuustheid van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn ontworpen om maximale grip en veiligheid te bieden in extreme winterse omstandigheden. Ze zijn vooral nuttig in bergachtige gebieden of tijdens zware sneeuwval. De metalen schakels graven zich in de sneeuw en het ijs, waardoor de kans op slippen aanzienlijk vermindert.

Installatie en gebruik

Het installeren van sneeuwkettingen kan iets meer tijd in beslag nemen dan het aanbrengen van sneeuwsokken. Het is belangrijk om vooraf te oefenen met het bevestigen van de kettingen, zodat je dit snel en efficiënt kunt doen wanneer de situatie dit vereist. Ondanks dat je sneeuwkettingen misschien een winterseizoen niet gebruikt is het altijd handig om iets meer te investeren in een setje sneeuwkettingen. De wat duurdere sneeuwkettingen laten zich in de regel veel sneller en makkelijker bevestigen.

Geschikt voor zware sneeuw

Sneeuwkettingen zijn het geschiktst voor wegen die volledig bedekt zijn met een dikke laag sneeuw of ijs. Ze zijn vooral aanbevolen in gebieden waar zware sneeuwval gebruikelijk is en waar sneeuwsokken niet voldoende grip kunnen bieden.

Rijcomfort en beperkingen

Hoewel sneeuwkettingen uitstekende grip bieden, kunnen ze het rijcomfort enigszins beïnvloeden. Ze kunnen lawaai en trillingen veroorzaken en de maximumsnelheid wordt doorgaans beperkt tot ongeveer 30 km/u. Het is ook belangrijk om ze te verwijderen zodra je op een sneeuwvrije weg rijdt om schade aan de weg en de banden te voorkomen.

Wat zegt de Oostenrijkse wetgever?

In Oostenrijk is het belangrijk om te weten dat, wanneer een bord aangeeft dat sneeuwkettingen verplicht zijn, je geen sneeuwsokken van textiel of andere hulpmiddelen zoals Anfahrhilfen mag gebruiken als vervanging voor sneeuwkettingen. Dit is tenzij de Anfahrhilfe voldoet aan de ÖNORM V5117 norm. Autosokken, voldoen echter aan de ÖNORM V5121, wordt echter niet erkend als een geldig alternatief wanneer de wet het gebruik van sneeuwkettingen voorschrijft.

Sneeuwkettingen verplicht

In Oostenrijk is het belangrijk om te weten dat, wanneer een bord aangeeft dat sneeuwkettingen verplicht zijn, je geen sneeuwsokken van textiel of andere hulpmiddelen zoals Anfahrhilfen mag gebruiken als vervanging voor sneeuwkettingen. Dit is tenzij de Anfahrhilfe voldoet aan de ÖNORM V5117 norm. Autosokken, voldoen echter aan de ÖNORM V5121, wordt echter niet erkend als een geldig alternatief wanneer de wet het gebruik van sneeuwkettingen voorschrijft.

Dit houdt in dat je sneeuwkettingen altijd bij je moet hebben en dat sneeuwsokken geen volwaardig alternatief zijn voor het rijden op besneeuwde wegen in Oostenrijk. Sneeuwsokken zijn niet toegestaan op wegen waarbij het blauw bord met sneeuwkettingen verplicht is aangebracht.

Conclusie

Als je naar Oostenrijk reist en rijdt op wegen met weinig sneeuw, dan zijn sneeuwsokken een praktische en efficiënte keuze. Ze zorgen niet alleen voor een veilige rit, maar zijn ook gebruiksvriendelijk en dragen bij aan het rijcomfort. Echter, goede winterbanden met voldoende profiel zijn in Oostenrijk tijdens winterse omstandigheden verplicht en bieden in principe op wegen met weinig sneeuw ook voldoende grip.Sneeuwkettingen zijn echter onmisbaar hulpmiddel voor veilig rijden in zware winterse omstandigheden. Ze bieden superieure grip en stabiliteit op sneeuw- en met ijs bedekte wegen. Hoewel ze minder comfortabel kunnen zijn dan sneeuwsokken, zijn ze de beste keuze voor extreem winterweer en diepe sneeuw. Bovendien is het gebruik van sneeuwsokken op wegen waar het blauwe bord met sneeuwkettingen is afgebeeld tijdens winterse omstandigheden niet toegestaan.

terug

De kerstmarkten in Graz (2023 editie)

Slim en veilig appartement boeken in Oostenrijk

volgende