Als je al een tijdje in Oostenrijk woont krijg je steeds meer tradities mee. In de Steiermark, de regio waarin ik woon, is het traditioneel dat in de herfst Sturm wordt gedronken en Maroni wordt gegeten. Maar wat is Sturm en wat is Maroni? In dit artikel lees je alles over Sturm en Maroni.
Sturm
Sturm is een drank die ontstaat bij het maken van wijn. Het is geen druivensap en het is geen wijn. Het zijn de druiven die al zijn geperst en nog aan het gisten zijn. Hoe langer dat gistingsproces duurt des te hoger het percentage alcohol. Aan de Sturm kan men al herkennen welke smaakrichting een wijn krijgt.
Sturm drink je in Oostenrijk puur of ‘Gespritzt’ met koolzuurhoudend water. Pas trouwens wel op met Sturm want het is een ontzettend lekker zoet drankje en omdat het alcoholpercentage niet bekend is kan het best wel hard aankomen. Omdat het drankje nog aan het gisten is heeft het ook zo zijn invloed op je inwendige mens. Daar ga ik verder niet op in, maar wie er gevoelig voor is zal het resultaat direct merken.
Sturm wordt traditioneel gemaakt van de eerste druivenoogst en is in Oostenrijk de voorbode voor de herfst. Koop je zelf een fles Sturm in de supermarkt? Bewaar deze fles altijd rechtop. Omdat het drankje verder gist/rijpt kan de fles wegens ontploffingsgevaar niet helemaal worden afgesloten. Daarom zit er vaak een klein gaatje in de dop zodat de gassen die ontstaan weg kunnen. Bewaar Sturm trouwens niet te lang, dat is niet goed voor de smaak.
Sturm heeft naast dat het lekker is ook andere goede eigenschappen, het is namelijk zeer rijk aan vitaminen en goed voor je haar en huid.
Maroni

Bij een goed glas Sturm eet men in Oostenrijk graag Maroni. Dat zijn geroosterde tamme kastanjes. Deze worden verwarmd boven een houtvuur waardoor de taaie schil zich loslaat van de vrucht.
De kastanjes worden vaak in een trechter gevouwen van een oude krant geserveerd. Daar kun je dan gelijk de schilletjes in doen. De Maroni heeft ook zeer goede eigenschappen. De vrucht bevat namelijk veel hoogwaardig eiwit en minder vet dan normale noten. Het is trouwens wel een echte calorieën bom. 100 gram Maroni levert je 220 calorieën en geeft je dus al snel een verzadigd gevoel. Logisch dus dat Maroni vroeger veel werd gegeten als bijgerecht bij het eten.
Maroni koop je tijdens de winter eigenlijk overal in Oostenrijk, vaak zie je in de steden van een stalletje waar iemand in een grote pan met kastanjes roert. Probeer het eens. Het is een aangenaam zachte smaak.