De onverwachte kijk van Oostenrijk op ‘The Sound of Music’

Voor veel mensen wereldwijd is ‘The Sound of Music’ een iconische film, geliefd om zijn hartverwarmende verhaal, memorabele muziek en prachtige beelden van het Oostenrijkse landschap. Toch is er een verrassend detail dat vaak over het hoofd wordt gezien: in Oostenrijk zelf, de setting van de film, is ‘The Sound of Music’ niet bijzonder populair. Dit roept de vraag op: waarom is deze geliefde filmklassieker in Oostenrijk helemaal niet zo populair als in de rest van de wereld?

Een stukje geschiedenis

Laten we eerst even terugkijken naar de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. ‘The Sound of Music’ gaat over de familie Von Trapp tijdens de late jaren 30, een periode waarin Oostenrijk werd samengevoegd met nazi-Duitsland. Voor veel Oostenrijkers is dit een moeilijke tijd uit hun geschiedenis. De manier waarop de film deze tijd laat zien, wordt vaak als te simpel en zelfs een beetje te rooskleurig ervaren.

Daarbij komt dat de film een typisch Amerikaanse kijk op Oostenrijk en zijn verleden laat zien. Sommige dingen in de film, zoals de liedjes en kleding, passen meer bij Zuid-Duitsland dan bij Oostenrijk. Dit kan voor Oostenrijkers aanvoelen als niet echt en een beetje clichématig

Hoe The Sound of Music in Oostenrijk ontvangen werd

De film was vooral gericht op Amerikaanse kijkers en paste goed bij wat men in Amerika toen leuk vond. In Oostenrijk werd er niet veel reclame voor gemaakt en de meningen over de film waren gemixt. Ook was de musical waarop de film is gebaseerd in Oostenrijk niet bekend, dus mensen keken er niet echt naar uit.

De taalbarrière speelt ook een rol. ‘The Sound of Music’ is een Engelstalige film, en hoewel veel Oostenrijkers tegenwoordig goed Engels spreken, is er een natuurlijke voorkeur voor inhoud in de moedertaal. Bovendien hebben de Oostenrijkers hun eigen rijke traditie van muziek en film, die diep geworteld is in hun cultuur en die misschien niet altijd overeenkomt met de toon en stijl van ‘The Sound of Music’.

De relatieve onpopulariteit van ‘The Sound of Music’ in Oostenrijk is een intrigerend voorbeeld van hoe cultuur en geschiedenis het succes van een film kunnen bepalen. Terwijl de film buiten Oostenrijk wordt gezien als een tijdloze klassieker, wordt hij binnen zijn eigen setting met een meer kritische en gereserveerde blik bekeken. Dit toont aan dat, ongeacht hoe universeel een verhaal lijkt te zijn, het altijd door verschillende lenzen wordt bekeken.

Toeristische bezienswaardigheden dankzij de Sound of Music

Interessant genoeg, ondanks dat de film zelf niet zo’n hit is onder de Oostenrijkers, zijn de plekken waar ‘The Sound of Music’ is opgenomen tegenwoordig belangrijke toeristische trekpleisters. Bezoekers van over de hele wereld komen naar Oostenrijk om deze iconische locaties met eigen ogen te zien. Van de weelderige tuinen van Schloss Mirabell, waar de kinderen “Do-Re-Mi ” zingen, tot de indrukwekkende Nonnberg Abdij, waar Maria’s leven als non begon; deze plekken zijn nu een must-see voor veel toeristen.

In Salzburg, waar veel van de film is opgenomen, kun je zelfs speciale ‘The Sound of Music’ tours doen. Deze tours nemen je mee langs de belangrijkste filmlocaties en vertellen je meer over de echte familie Von Trapp en het verhaal achter de film. Ondanks de gemengde gevoelens over de film in Oostenrijk, heeft ‘The Sound of Music’ dus wel degelijk een blijvende impact gehad op het toerisme in het land. Voor veel bezoekers vormt het zien van deze plekken een hoogtepunt van hun reis naar Oostenrijk.

terug

Tol en nieuwe tunnel voor de Fernpass

Voorjaarsvakantie files 2024 waar wordt het druk richting Oostenrijk?

volgende