Bezienswaardigheden Tirol

Tirol  is één van de populairste bestemmingen in Oostenrijk, logisch er is namelijk genoeg te doen en het gebied is volledig ingespeeld op de vakantiegangers. Of je nu komt om te wandelen, fietsen of om te wintersporten er is genoeg te doen. We hebben een aantal bezienswaardigheden in Tirol op een rijtje voor je gezet. De meeste bezienswaardigheden hebben we in de afgelopen jaren zelf bezocht.

Innsbruck

Innsbruck stad De stad Innsbruck heeft een eigen hoofdstuk op deze pagina, toch zijn de bezienswaardigheden noemenswaardig, zoals de historische binnenstad, met het beroemde Goldenes Dachl, De Hofburg, en de prachtige Dom van Innsbruck. Het is een leuke bestemming voor als het weer op de pistes een keertje niet meewerkt, of gewoon als een uitstapje om even te relaxen na al het geski of de wintersport.

Meer over Innsbruck

Swarovski Welten

AOO-swarovski-weltenVlakbij Innsbruck in het dorpje Wattens liggen de Swarovski welten, een wereld van glimmende steentjes van de beroemde sieraden. Je wordt bij aankomst al begroet door de vriendelijke reus. in 2015 is het museum volledig gerenoveerd en verbouwd,  en is de belevenis gewoon bijzonder.  Het middelpunt van de Swarovski Welt is de wolk gemaakt uit meer dan 800.000 Swarovski Kristallen. Binnenkort schrijven we een eigen pagina voor deze bezienswaardigheid in Tirol.

Swarovski Kristallwelten
Kristallweltenstraße 1
6112 Wattens · Austria
website: kristallwelten.swarovski.com

Slot Ambras

Slot AmbrasHet slot Ambras is een kasteel in één van de stadsdelen van de mooie stad Innsbruck,  Je kunt Kasteel Ambras zien als een dependance van het Kunsthistorische museum in Wenen.  De prachtige Renaissance bouwstijl is het toonbeeld van het slot. Het slot werd gebouwd door Ferdinand II van Tirol, hij bracht zijn potretten- en harnassencollectie onder in het kasteel. Deze verzamelingen zijn ondertussen voor een groot deel overbracht naar het museum in Wenen. In de zomermaanden worden er in Schloss Ambras diverse concerten georganiseerd en is de Engelse tuin om het kasteel een plaatje om te zien.

Burg Ehrenberg

AOO-ehrenburgEen leuke bestemming met kinderen, in de ruïnes van burg Ehrenberg op 1.100 meter hoogte komen ridders namelijk weer tot leven.  De onneembare vesting Ehrenburg diende vroeger als tolhuis tussen de noordelijke en zuidelijke handelroutes.  Heden ten dage is de Burg Ehrenberg de oudste en belangrijkste vestingen van Tirol op nog geen steenworp van de belangrijke kastelen zoals Ludwig II, en de duitse kastelen Neuschwanstein en Hogenschwangau.

Van kinderen worden hier ridders of prinsessen gemaakt met het magische zwaard. Meldt je bij het informatie centrum van de burcht en ze vertellen je graag meer over het de tradities. Binnenkort een eigen pagina over Burg Ehrenberg.

Burg Ehrenberg
Klause 1
Reutte/Tirol
website: www.ehrenberg.at

Tiroler Volkskunstmuseum

Een echt ambachtenmuseum met een lange geschiedenis, al in 1888 besloten men om in Innsbruck een Volkskunstmuseum op te richten. Naast de (oude)ambachten is de collectie ook uitgebreid met de typische sierkunst en huisnijverheid uit Tirol.

Naast de uitgebreide collectie, geeft het museum ook een blik in de verschillende sociale klassen van toen.

Tiroler Volkskunstmuseum
Universitätsstraße 2
6020 Innsbruck
website: www.tiroler-landesmuseen.at

 

Zilvermijn Schwaz Silberbergwerk

500 jaar geleden zochten hier meer dan 10.000 mijnwerkers dag in dag uit naar het waardevolle zilver en koper. Dat zorgde ervoor dat Tirol één van de rijkste regio’s van Europa. Meer dan 85% van de totale wereld zilverproductie kwam via Schwaz.

Met een mijntreintje, een helm en een stevige regenjas daal je nu 800 meter diep de mijn in, je krijgt een kijkje in de wereld van de mijnwerkers van toen.  De rondleiding door de mijn duurt ongeveer 90 minuten.

Schwazer Silberbergwerk
Alte Landstrasse 3a
A-6130 Schwaz/Tirol
website: www.silberbergwerk.at

Aquadome

Aqua DomeTherme Längenfeld  beter bekend onder de naam Aquadome ligt in het Ötztal, het beschikt over een eigen bron met thermaal water. Het stroomt van de gletsjers door diverse steenlagen heen en neemt daar veel waardevolle mineralen op. Het water heeft een temperatuur tussen de 34° en 36°.  Dankzij de moderne architectuur met veel hout en natuursteen past het gebouw mooi in de omgeving.  Twee reusachtige kommen dienen als zwembad, het is gewoon een bijzonder bouwwerk op een bijzondere locatie. De thermen is ook geschikt voor kinderen.

Aquadome
Oberlängenfeld 140
6444 Längenfeld im Ötztal
website: www.aqua-dome.at

Kasteel Freundsberg

Best veel kastelen in Tirol, Burg Freundsberg ligt aan de zuidelijke stadsrand van Schwaz, wat we al eerder noemde vanwege de zilvermijnen.  De Burcht is gebouwd op een steile zichtbare heuvel. Nu herbergt het kasteel een museum en zijn delen van het kasteel te bezichtigen. Let op: Burg Freundsberg is tijdens de wintermaanden gesloten.

Toegang is op zondag gratis

website: www.freundsberg.com

Top of Tirol (Gipfelplattform)

In steeds meer ski- en berggebieden tref je zogenaamde uitzichtplatformen aan, de Top of Tirol bij de Stubai Gletsjer is een leuke uitzondering, dit platform is namelijk aangelegd op 3.200 meter hoogte en hangt ook nog eens 6 meter boven de afgrond.

website: www.stubaier-gletscher.com

Rattenberg

Het kleinste stadje van Oostenrijk met slechts 410 inwoners, ligt vlak langs de Inntal Autobahn, het is een typisch handwerkstadje. De prachtige gebouwen en woningen in de autoluwe voetgangerzone zijn perfect voor een wandeling.

Rattenberg is nu vooral bekend vanwege de romantische kerstmarkt in de decembermaand, en vanwege de Kislinger Kristall glas blazerij.

Rattenberg

website: www.rattenberg.at