Trouwen in Oostenrijk

Trouwen in Oostenrijk, ik heb het gedaan en het is al de mooiste dag maar het maakt het nog mooier als je vrienden en familie kennis laat maken met de Oostenrijkse gastvrijheid en de tradities rondom het trouwen.

Waarom trouwen in Oostenrijk?

Ik trouwde in 2006 met mijn Daniela in het Schloß Obermayerhofen in Sebersdorf, vlakbij Bad Blumau in het groene hart van Oostenrijk de Steiermark.  De volledige dag vierde we in het Schloß, de volledige ceremonie, het aansnijden van de taart, het heerlijke eten en het feest waar een deel van Sebersdorf het nu nog over heeft. Ja het was een knalfeest. Maar het hoeft natuurlijk niet zo groot, je kunt ook heel romantisch trouwen op een Alm een berghut voor jezelf, of gewoon in een schattig kerkje op een berg, of …. of…. er zijn duizend en één mogelijkheden om de trouwen in Oostenrijk.

De papieren en het Standesambt

Trouwen kan in Nederland al bijna helemaal online, alleen het ambtelijke stukje daar heb je nog een ambtenaar van de burgerlijke stand voor nodig, in Oostenrijk gaat het nog wat ouderwetser.  naast een geldig legitimatiebewijs is er ook een copie van je geboorte inschrijving nodig, en eventueel een verklaring van een ambtenaar in Nederland dat er geen andere samenleveningscontracten meer zijn (let op, een samenlevingsovereenkomst  wordt in Oostenrijk als huwelijk gezien, er moet dus een officieel document aanwezig zijn dat een eventuele oude samenlevingsovereenkomst door een ambtenaar van de burgerlijke stand of een rechter zijn wat deze overeenkomst beëindigd.

Naast de papieren is ook een gesprek met een “standesbeamter” een verplicht item, Deze spreekt wat zaken met je door, en bepaald ook of je Duits van een dusdanig niveau is dat je de Oostenrijkse ambtenaar van de burgerlijke stand kan verstaan, is dat niet het geval dan is een tolk verplicht.

Hochzeit tradities in Oostenrijk

in Oostenrijk zijn er nog best veel tradities welke met het trouwen verbonden zijn, we hebben er een paar beschreven.

De Bruid wakker maken

In Oostenrijk slaapt de bruid de nacht voor het huwelijk in het ouderlijk huis, het is de laatste nacht als ongetrouwde vrouw. Vooral in de dorpen is het dan gebruikelijk dat de bruid ‘s ochtends vroeg wordt gewekt door de plaatselijke blaaskapel of met knal vuurwerk.. Hiermee worden de boze geesten verdreven, en een nieuwe fase in het leven welkom geheten.

Bruid-ontvoering of Bruid stelen

Trouwen in Oostenrijk

De bruid wordt tijdens het feest door haar beste vrienden ontvoert, de ontvoerders nemen de bruid mee van kroeg naar kroeg. De Bruidegom mag vervolgens de bruid gaan zoeken en moet in alle kroegen vervolgens de rekening betalen.  Om de bruid te mogen ontvoeren moeten de ontvoerders wel beschikken over het bruidsboeket.  Deze traditie komt (gelukkig) niet meer zo heel vaak voor, het is namelijk niet zo gezellig voor de overige gasten die zowel de bruid als de zoekende bruidegom moeten missen.

De Bruidsloftlijst of Hochzeitstisch

In Oostenrijk vraagt het toekomstige echtpaar niet om geld (alhoewel het steeds vaker voorkomt) het bruidspaar stelt namelijk voor de bruiloft een lijst op met cadeaus voor bijvoorbeeld het huis. Deze lijst wordt vaak door de ceremoniemeester gedeeld en bijgehouden, zodat het bruidspaar geen dubbele cadeaus krijgt.

Veel warenhuizen in Oostenrijk spelen hier handig op in door een online “hochzeitsliste”  aan te bieden.

Boomstam zagen

Vooral in de landelijke gebieden van Oostenrijk komt het “Baumstammsägen”  nog veel voor, na de kerkelijke inzegening wordt tijdens de reis naar de feestlocatie de weg verspert door een boomstam op zaagbokken. Het bruidspaar moet vervolgens de boom samen doorzagen, om de doorgang vrij te maken. Dit is goed voor een gelukkige toekomst samen, natuurlijk mogen de getuigen van het bruidspaar een handje meehelpen.

Morgengabe

Of te wel een ochtend of morgen geschenk, na de trouwnacht wenst de bruid zich een mooi geschenk van de bruidegom – vroeger was dat een iets waarmee de gezinsfinanciën werden opgebouwd, tegenwoordig is het een mooi sierraad zoals een ketting, een ring, of een armband of een mooi kledingstuk.