Oostenrijk is natuurlijk wandelvakantie bestemming nummer één. Heerlijk door de bergen wandelen op je eigen tempo en genieten van de prachtige natuur die je ziet. Tijdens de zomermaanden zijn de bergen in Oostenrijk het domein van de wandelaars. Alleen voordat je de bergen in gaat is het verstandig om even naar je wandelschoenen te kijken. Te vaak zie ik namelijk wandelaars die op sportschoenen, slippers, of op een paar Allstars de bergen proberen te bedwingen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor diegene die je moet gaan helpen in het geval van problemen.
Het kopen van een paar goede wandelschoenen
Een goede wandelschoen koop je eigenlijk niet online bij de grote schoenenwebshops. Daarvoor is het product te specialistisch. Bovendien is de prijs tussen de 160 á 200 euro niet iets waarmee je even een paar gaat bestellen. Want een goede wandelschoen moet je kunnen uitproberen in de winkel. Een stukje kunnen lopen.
De goede buitensportwinkels hebben wel een testbaan aangelegd met diverse ondergronden gemaakt van rotsblokken en stukken steen met blokken hout om de schoen goed te testen. Dat kan niet als je een bergschoen online besteld. En mocht zo’n schoen toch niet lekker zitten tijdens een wandeling dan is dat zonde van het geld want gedragen en gebruikte schoenen mag je vaak niet terugsturen.
Het juiste koopmoment voor bergschoenen
Koop je wandelschoenen bij voorkeur in de middag, je voeten hebben dan al de nodige meters gemaakt en zijn wat dikker. Wil je het helemaal goed doen ga dan doordeweeks naar je buitensportwinkel. De meeste verkopers hebben dan tijd genoeg om je goed te adviseren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een drukke zaterdag.
Welke categorie bergschoenen heb je nodig?
Naast dat schoenen verkrijgbaar zijn in tientallen maten voor dames en heren. Zijn wandelschoenen ook nog eens ingedeeld in vier rubrieken.
- A – Soepele wandelschoen
- B – Soepele wandelschoen met volledige enkelondersteuning.
- C – Robuustere wandelschoen geschikt voor meerdaagse huttentochten.
D – Stijgijzervaste bergschoen voor het hooggebergte.
Materiaalkeuze van je berg/wandelschoen

Nadat je de keuze hebt gemaakt welke schoen voor jouw bergsport activiteit nodig is komt de volgende vraag: Van welk materiaal moet je schoen gemaakt zijn? Kies je voor Gore-tex, een water- en winddicht materiaal met hele fijne poriën zodat water niet naar binnen kan maar waterdamp (zweet) wel naar buiten kan. Of kies je voor het bewezen model gemaakt van leer? Laat je daarover goed voorlichten en kies je wandelschoenen om zijn functionaliteit en niet om zijn uiterlijk, je loopt tenslotte in de bergen en niet op een modeshow.
Nog iets over Gore-tex. Het is een prachtig materiaal en het helpt echt als je zweetvoeten hebt. Maar het is geen wondermiddel. Er zit geen miniafzuigkap in je schoenen die het zweet direct uit je schoenen zuigt.
Wandelschoenen passen
Het passen van wandelschoenen begint bij de sokken. Kies de sokken die je tijdens het wandelen gaat dragen. Let goed op, dit is persoonlijk. Ik heb zelf een hekel aan dikke sokken en veel wandelaars kiezen hier wel graag voor. Ook de schoenen verkopers komen al snel met een paar dikke wandelsokken aan zetten die ze je graag als extraatje willen verkopen. Vraag dus altijd om verschillende passokken aan de verkoper.
Koop je schoenen niet te klein, tijdens het wandelen zwellen je voeten namelijk op, met andere woorden ze worden groter en dikker. Krijgt je voet deze ruimte niet in de schoen? Dan heb je grote kans op blaren en het gaat op een gegeven moment pijn doen. Koop de schoenen ook niet te groot. Want dan ga je schuiven in je schoen. Vooral bij afdalingen doet dat pijn op je teennagels. Veel buitensportwinkels hebben dan ook een helling gemaakt waarop je dat kunt testen. Let tijdens het passen ook goed op of de schoen niet te breed of te smal is.
Wees niet merk bewust
Er zijn tientallen merken op de wandelschoenen markt, en enkele van deze merken geven tonnen in euro’s uit aan reclame en marketing. Prik daar bij het kopen van bergschoenen even doorheen. Je schoen is een schoen en moet vooral goed en lekker zitten. In de bergen kijkt niemand naar hoe je eruit ziet, en hoe duur je schoenen wel niet waren. In de bergen kijken ze naar je als persoon. Wees dus kritisch, als je favoriete merk niet lekker zit. Kies gerust een ander merk en laat je verrassen.
Wandelsokken
Ik haalde het onderwerp al een keertje aan, wandelsokken zijn belangrijk maar ook persoonlijk. Wandelsokken zijn in de regel wel een zogenaamd marge product voor de meeste schoenenwinkels. Het is een leuke bijverkoop. Ook hier geldt dat je de sokken niet eerst kunt uitproberen en je bent overgeleverd aan de marketingkreten op de verpakking van de sokken. Staar je hier niet blind op en koop wat goed voelt.
Tip: Koop bij Gore-tex schoenen geen katoenen sokken. Katoen absorbeert namelijk het vocht en dat is juist wat je niet wil in Gore-tex schoenen.
Onderhoud van je wandelschoenen
Schoenen hebben ook onderhoud nodig vooral bergschoenen die je intensief gebruikt en daarna weer voor weken in de kast zet. Zorg dus voor een goed impregneermiddel om ze waterdicht te maken. Een goede wax houdt leren schoenen soepel.
Heb je last van zweetvoeten dan zijn er tegenwoordig inlegblokjes van speciaal hout die de zweetlucht als een magneet uit je schoenen trekken.
Wandelschoenen inlopen
Wacht niet tot je vakantie begint met de aanschaf van je wandelschoenen Je schoenen moet je namelijk nog even inlopen. Doe dat niet in de bergen want na je eerste wandeling kom je waarschijnlijk wel terug met één of twee blaren. Extra vervelend dus voor je volgende wandelingen in de bergen. Dus trek op een zondag die wandelschoenen aan en zoek een bos in de buurt op en ontdek je eigen wandelomgeving eerst voordat je gelijk met je nieuwe wandelschoenen in Oostenrijk de bergen in gaat.