Wenen doorbreekt de twee miljoen inwoners grens

Na meer dan een eeuw heeft Wenen de mijlpaal van twee miljoen inwoners opnieuw bereikt. Volgens recente gegevens van de Weense staatsstatistiek werd deze mijlpaal al in september behaald, met immigratie als een van de voornaamste drijvende krachten achter deze groei.

Het naderen van deze “magische” grens werd al door experts geanticipeerd, maar nu is het officieel. Met deze bevolkingstoename is Wenen nu de vijfde grootste stad binnen de EU, achter steden zoals Berlijn, Madrid, Rome en Parijs. Binnen het Duitstalige gebied staat Wenen op de tweede plaats qua grootte.

Wenen doorbreekt de twee miljoen inwoners grens opnieuw

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit niet de eerste keer is dat Wenen meer dan twee miljoen inwoners heeft. Tijdens het tijdperk van de Habsburgse monarchie, rond 1910, had de stad al eens 2,08 miljoen inwoners. Dat aantal was destijds een historisch hoogtepunt. Daarna kende de stad een daling, met als dieptepunt slechts 1,48 miljoen inwoners in 1988. Echter, vanaf dat moment begon de bevolking weer gestaag te groeien.

Bevolkingsvoorspellingen uit de jaren 80 hadden een verdere daling voorspeld. Maar in tegendeel, sinds de jaren 90 is er een duidelijke toename in de bevolkingsgroei van Wenen. Deze groei werd nog meer geaccentueerd in de 21e eeuw. Sinds 2000 heeft de stad een gemiddelde groei van bijna 20.000 inwoners per jaar gekend, wat resulteerde in een toename van ongeveer 400.000 inwoners sinds de eeuwwisseling. In 2022 werd er zelfs een recordgroei van +51.000 inwoners genoteerd, de grootste jaarlijkse toename sinds 1962.

Een interessante statistiek is dat Wenen sinds 2004 een positieve geboortebalans heeft, wat betekent dat er meer geboortes zijn dan sterfgevallen. Dit draagt natuurlijk ook bij aan de algehele bevolkingsgroei van de stad.

Naast de indrukwekkende bevolkingscijfers is er nog meer goed nieuws voor Wenen. De stad is onlangs door de “Global Liveability Index 2023” van de Britse Economist Intelligence Unit bekroond als de leefbaarste stad ter wereld. Dit is onder meer te danken aan het uitstekende openbaar vervoer, betaalbare huurwoningen en een hoogstaande gezondheidszorg. In deze ranglijst wordt Wenen gevolgd door Kopenhagen op de tweede plaats. Andere steden in de top tien zijn Melbourne, Sydney, Vancouver, Zürich, Genève en Calgary.

In conclusie, Wenen is een stad in opkomst, zowel in termen van bevolkingsgroei als leefbaarheid. Deze recente ontwikkelingen onderstrepen het belang en de aantrekkelijkheid van de Oostenrijkse hoofdstad op het Europese en wereldtoneel.

terug

Nieuw autobaanvignet voor Oostenrijk in 2024 en nieuwe prijzen

Ontdek de top 10 populairste wintersportdorpen in Oostenrijk

volgende