Waarom gaat de sirene in Oostenrijk

Ben je op de eerste zaterdag van oktober in Oostenrijk? Schrik dan niet als de sirene in Oostenrijk gaat. Deze zaterdag wordt namelijk gebruikt voor de jaarlijkse luchtalarm test. Gedurende een uur tussen 12.00 en 13.00 worden alle verschillende tonen kort achterelkaar getest als onderdeel van de burgerbescherming. Hieronder zie je wat je moet doen als de sirene gaat in Oostenrijk.

Hoe werkt de Sirene in Oostenrijk

Op tactische plekken in Oostenrijk zijn sirenes geplaatst. Deze dienen als waarschuwing voor de bevolking maar ook als signaal voor de brandweer. (in tegenstelling tot in Nederland zijn nog lang niet alle vrijwillige brandweerkorpsen uitgerust met een zogenaamde pieper)

In Oostenrijk gebruikt men drie signalen voor het waarschuwen. Ik heb ze hieronder voor je beschreven.

3 minuten onderbroken signaal

Als de sirene gaat in Oostenrijk

Dit lange signaal zonder onderbreking dient als waarschuwing. er komt gevaar aan. Informeer je ze snel mogelijk via de TV of via de website van de orf.at. Hier verschijnen de regels waaraan je je moet houden.

1 minuut sirene aan en uit

Als de sirene gaat in Oostenrijk

Zoek een plek op waar je veilig bent, zet je radio of tv aan of kijk op de website van de orf.at en volg de instructies.

1 minuut onderbroken signaal

Als de sirene gaat in Oostenrijk

Het gevaar is geweken, einde van het gevaar, je kunt weer veilig naar buiten en verder gaan met daar waar je mee bezig was.

Brandweer sirene

Het luchtalarm wordt ook gebruikt voor de brandweer, Dan klinkt de sirene 3 x 15 seconden lang. Dat gebeurt ook iedere zaterdag om de sirene te testen. Gelukkig stappen steeds meer brandweerkorpsen over op een systeem wat werkt met SMS of door middel van een pieper. Alleen in kleinere dorpen in Oostenrijk is de sirene nog het middel om het brandweerkorps bij elkaar te krijgen. Je zult dan ook zien dat zodra de sirene gaat iedereen alles uit zijn handen laat vallen en als een speer op de fiets, of in de auto springt naar het “Rusthaus” (brandweerkazerne).

Bron: Bevölkerungswarnung Oesterreich

terug

100 euro TUI korting op wintersport

De eerste sneeuw is daar

volgende