6 x doen in Graz

De studentenstad Graz zit Wenen tegenwoordig aardig op de hielen als het aankomt op een hippe coole stad. Dankzij de directe vluchten van Amsterdam is een Stedentrip naar Graz dichterbij dan ooit. Vandaag neem ik je mee in deze leuke Oostenrijkse stad waar je waarschijnlijk nog niet van hebt gehoord. Tijdens mijn laatste tripje in Augustus naar de hoofdstad van het groene hart van Oostenrijk heb ik namelijk weer leuke tips ontdekt die ik graag met je deel.

Het maakt niet uit of je maar één dag in Graz bent over een stedentrip van maakt (wat ik natuurlijk wel kan aanraden) Ik presenteer je vandaag dus 6 dingen die je Graz kunt doen en een aantal daarvan moeten zeker op je bucketlist staan voor een bezoek aan deze stad.

1. De Grazer Schlossberg beklimmen

Stedentrip naar Graz

Met 124 meter hoogte is de Schlossberg in Graz natuurlijk zeker geen hoge berg. De berg geeft je op een bijzondere wijze natuurlijk wel een betoverende 360 graden blik over de stad die direct aan je voeten ligt. Geen wonder dus dat de Schlossberg razend populair is onder de toeristen en de inwoners van Graz. De Schlossberg werd in 1999 samen met de oude binnenstad aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd.

De Schlossberg kun je per voet beklimmen over een prachtig aangelegde trap, je kunt met de glazen Schlossberglift naar boven of je neemt de Schlossbergbahn, of met de kabeltrein. Ben je dan boven dan kun je dus genieten van een prachtig uitzicht over de stad, de Grazer Uhrturm met de vreemde wijzers van de klok en natuurlijk even genieten van iets lekkers op één van de terrasjes zoals bij het hippe Aiola aan de voet van de Uhrturm.

2. De Grazer Dom bezoeken

Deze staat niet in veel reisgidsen maar de Dom van Graz is een bezoek zeker waard. Van buiten ziet de Dom er namelijk niet heel spectaculair uit. Vanbinnen is het een hele mooie kerk met waarbij menig één toch wel eventjes stil wordt (als je dat al niet bent, je bent namelijk in een kerk) Vooral voor alle kunst- en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Grazerdom De kerk is in een laatgotische stijl gebouwd en een absolute bezienswaardigheid in Graz.

3. Winkelen bij Kastner & Öhler

Shoppen hoort een beetje bij een stedentrip, niet te lang hoor. Dat je kunt winkelen in Graz is geen geheim. Het waren huis van Kastner & Öhler is een absolute must go. Zodra je binnenkomt is het pracht en praal, een prachtig trappenhuis (met toltrappen) is alleen al een bezoek waard. Het warenhuis kent in totaal acht verdiepingen en op de bovenste verdieping tref je één van de populairste terrassen van Graz aan.

Bij café Freiblick wordt je getrakteerd op heerlijke koffies, lekkere ontbijt- en lunchgerechten en je krijgt er gratis een prachtig uitzicht bij over de oude binnenstad en de Schlossberg. Een perfecte plek om je stadsbezichtiging te starten of af te sluiten. Let wel op, Kastner & Öhler is op zondag altijd gesloten.

4. Landeszeughaus Graz

De fans van Games of Thrones mogen dit echt niet missen. Het Landeszeughaus werd in de 17de eeuw gebouwd als wapendepot voor de Steiermark en daarmee de belangrijkste wapenkamer voor het Zuidoosten van Oostenrijk. Dat is natuurlijk niet alles in het Landeszeughaus tref je namelijk ook de grootste collectie (32.000 items) aan middeleeuwse wapens harnassen en andere indrukwekkende zaken aan. Alles in perfecte condities. Het is daarmee ook de grootste collectie middeleeuws wapentuig ter wereld. Een rondleiding door het museum is echt een aanrader.

5. Kunsthaus Graz bezoeken

Kunsthaus Graz

In 2003 kreeg Graz de eer om zich als Cultuurhoofdstad van Europa te presenteren. Als onderdeel van deze eer bouwde men het Kunsthaus aan de oevers van de Mur. Dit gebouw met recht bijzonder te noemen. Een architectonisch hoogstandje. Het gebouw bestaat uit een gevel uit rond gevormde glasplaten. Met uitstekels en andere vormen. Bekijk het gewoon en je weet wat ik bedoel. De directie van het Kunsthaus noemt het gebouw dan ook een Friendly Alien.De Grazers zelf noemen het gebouw liefkozend de Saublosn (de uiers van een zwijn) In het gebouw vindt je voornamelijk moderne kunst niet ouder dan de jaren 60. Het Kunsthaus heeft zelf geen eigen collecties of kunstdepots. Men richt zich voornamelijk op tijdelijke tentoonstellingen.

6. Slenteren door de oude binnenstad

Onderdeel van een stedentrip is natuurlijk de leuke straatjes en steegjes ontdekken. Ook dat lukt in Graz. De oude binnenstad is praktisch autovrij gemaakt. Op de leukste plekjes vindt je dan ook gezellige koffiebarretjes en terrasjes. Heerlijk om even te genieten van je favoriete koffie of thee samen met een Oostenrijkse lekkernij.

Concreet kun je in Graz zeker een lang weekend op pad, naast de genoemde bezienswaardigheden is er nog veel meer te zien in de stad. Vergeet ook niet dat Graz de Culinaire hoofdstad is van Oostenrijk. Ze weten hier wat lekker eten is. De wijnen uit de Steiermark behoren tot de beste ter wereld. Geniet gewoon van Graz. Met KLM kun je dagelijks naar de stad vliegen. De hotel scene in Graz groeit ieder jaar weer.

terug

Waarom is een skipas zo duur?

Hema opent nog twee vestigingen in Oostenrijk

volgende