Veilig wandelen in de Oostenrijkse bergen

Oostenrijk is een wandelland bij uitstek, de duizenden kilometers aan uitgezette wandelroutes zijn er in allerlei niveaus en brengen je op de mooiste plekjes in de bergen. Wandelen in Oostenrijk is echter niet zonder risico. Daarom wat handige tips om het wandelen zo veilig mogelijk te houden.

  1. Bereid je voor
    Voordat je de bergen in gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit betekent het controleren van het weerbericht en de route die je van plan bent te nemen. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, zoals geschikte wandelschoenen, kleding, wat te eten en te drinken. Als je van plan bent om een lange wandeling te maken, overweeg dan om een kaart te kopen van het gebied waar je gaat wandelen. Er zijn tegenwoordig ook apps op je mobiel met wandelkaarten, hou er alleen wel rekening mee dat je niet altijd mobiel bereik hebt in de bergen.
  2. Wandelen met een partner
    Het is altijd veiliger om met een wandelpartner te wandelen. Als er iets gebeurt, kan je partner je helpen of hulp zoeken. Bovendien is wandelen in de bergen met een partner veel leuker en gezelliger. Zorg ervoor dat je de route bespreekt en dat je elkaars niveau kent. Als je in een groep wandelt, zorg er dan voor dat je contactgegevens uitwisselt en dat iedereen op de hoogte is van de route.
  3. Ken je eigen niveau
    Wanneer je gaat wandelen in de bergen, is het belangrijk om je eigen niveau te kennen. Kies een route die past bij je ervaring en conditie. Als je een beginner bent, kies dan een eenvoudige route en wandel langzaam omhoog. Ga niet op een route die te moeilijk is voor jouw niveau,overschatting leiden tot uitputting, verwondingen of zelfs gevaarlijke situaties.
  4. Wees alert op het terrein
    Het terrein in de bergen kan vaak onvoorspelbaar zijn en het is belangrijk om alert te zijn op de veranderingen. Houd rekening met losliggende stenen, gladde rotsen en steile hellingen. Blijf altijd op de gemarkeerde paden en neem nooit een shortcuts.
  5. Vergeet je EHBO-kit niet
    Een EHBO-kit is onmisbaar wanneer je gaat wandelen in de bergen. Het kan nodig zijn om wonden te verzorgen, blaren te behandelen (blaarpleisters) of pijn te verlichten. Zorg ervoor dat je de juiste medicijnen bij je hebt, zoals pijnstillers en iets tegen insectenbeten. Ook een tekentang mag niet ontbreken in je wandel EHBO kit. Als je in een afgelegen gebied wandelt, overweeg dan om een noodfluitje mee te nemen.
  6. Wees bewust van het weer
    Het weer in de bergen kan snel veranderen en het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn. Vraag altijd naar het recentste weerbericht voordat je gaat wandelen en zorg dat je op de hoogte van eventuele waarschuwingen of adviezen. Zorg ervoor dat je altijd een waterdichte jas bij je hebt, want regen kan snel opkomen in de bergen. Ook de temperatuur kan in de bergen snel dalen. Neem dus ook altijd een vestje of een trui mee. Ook is het belangrijk om te weten wat je moet doen als je wordt verrast door slecht weer.
  7. Respecteer de natuur
    Wanneer je gaat wandelen in de bergen, is het belangrijk om de natuur te respecteren. Laat geen afval achter en neem geen planten mee (strafbaar.) Let goed dieren zoals koeien, passeer de bergkoeien altijd met een gepaste afstand. Heb je tijdens het wandelen een hond mee? Dan altijd aan de lijn houden. Houd ook rekening met andere wandelaars en de lokale bevolking. Vermijd luide muziek en geniet van de stilte in de bergen.
  8. Luister naar je lichaam
    Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren wanneer je gaat wandelen in de bergen. Neem regelmatig pauzes en drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Als je duizelig wordt of hoofdpijn hebt, stop dan met wandelen en rust uit. Forceer niet, en keer terug. Mogelijk heb je last van de ijlere lucht op de hoogte. Ben je net aangekomen in Oostenrijk, acclimatiseer dan eerst aan de hoogte.
  9. Gebruik de juiste wandeluitrusting
    De juiste wandeluitrusting kan een groot verschil maken in termen van veiligheid. Zorg altijd dat je de juiste wandelschoenen draagt, sportschoenen, slippers en sandalen hebben niets te zoeken in de bergen. Draag kleding die geschikt is voor de weersomstandigheden en vergeet niet om je zonnebril en zonnebrandcrème mee te nemen. Een wandelstok kan ook helpen om het evenwicht te bewaren op steile hellingen.
  10. Maak gebruik van hulpmiddelen
    Als je voor het eerst gaat wandelen in de bergen, kan het nuttig zijn om met een wandelgids de bergen in te gaan. Verder helpen kaarten je altijd wel op weg. Last but not least, haal informatie bij de locals. Zij weten vaak de mooiste plekjes te vinden en soms willen ze deze geheimtips wel met je delen.

Samengevat, wandelen in de bergen is met een goede voorbereiding een fantastische ervaring. Denk altijd aan je eigen veiligheid en aan die van een ander. Zorg ook altijd voor een goede reisverzekering. Controleer voor vertrek nog even of bergsporten worden gedekt en bijvoorbeeld een helikopter redding. Deze zijn namelijk erg kostbaar.

terug

Arlbergtunnel dicht in de zomer

Mountainbiken in Oostenrijk. Waar moet je opletten?

volgende