Met de hond naar Oostenrijk

Mag de hond mee naar Oostenrijk, zijn er genoeg voorzieningen voor mijn hond in Oostenrijk en wat kan ik samen met mijn hond in Oostenrijk doen? Zomaar een paar vragen die regelmatig voorkomen op onze Facebookpagina en met enige regelmaat ook te vinden zijn in onze alles over Oostenrijk mailbox. Voordat je met de hond naar Oostenrijk komt is het goed om te weten dat er voor honden specifiek wat regels zijn.

Eisen aan de reis met de hond naar Oostenrijk

Voordat je trouwe viervoeter meegaat naar Oostenrijk zijn er een paar eisen. Zo dient je hond voorzien te zijn van een chip (tatoeage is niet toegestaan) en is een rabiësvaccinatie (hondsdolheid) verplicht. Een Europees dierenpaspoort is ook verplicht. Deze kun je bij de meeste dierenartsen kopen. Zorg er wel voor dat alle vaccinaties ook zijn vermeld in het paspoort. Let op dat de rabiësvaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek is gezet.

Sommige hondenrassen (voornamelijk vechthonden) vragen in Oostenrijk om een andere aanpak dat is per bundesland verschillend. Deze regels helden ook voor vakantiegangers. Een overzicht van de regels kun je vinden op de website de Oostenrijkse Regering.

Openbaar vervoer

Je hond mag altijd mee in het openbaar vervoer, kleinere honden mogen op schoot mee. Grotere honden hebben een kaartje nodig, de prijs varieert per aanbieder van het openbaar vervoer. Honden mogen niet op de stoelen in het openbaar vervoer liggen/zitten.

Let op! Honden dienen ten aller tijden een stevige muilkorf te dragen in bus, tram, metro en trein. Het is aan de chauffeur of machinist of hij een uitzondering maakt. Neem dus altijd de muilkorf mee.

Hondvriendelijke accommodatie in Oostenrijk

Niet iedere verhuurder van een accommodatie, of dat nu een hotelkamer of appartement is, is even blij met huisdieren. Dus niet iedere verhuurder stelt zijn appartement of kamers beschikbaar aan hondeneigenaren in Oostenrijk. Tegenwoordig kun je dankzij de filters goed zoeken op websites zoals Booking.com en Natuurhuisje naar hondvriendelijke accommodaties in Oostenrijk. Heb je zelf een hondvriendelijke accommodatie in Oostenrijk stuur dan even een berichtje via het contactformulier en ik plaats je in het overzicht met hondvriendelijke accommodaties in Oostenrijk.

Landal vakantieparken in Oostenrijk heeft op alle parken speciale appartementen voor huisdieren. Deze kun je hier vinden.

Wandelen met honden in Oostenrijk

Met de hond naar Oostenrijk

Oostenrijk is natuurlijk een prachtige bestemming voor een wandelvakantie. Er is wel iets om rekening mee te houden, in de bergen zijn de wandelpaden vaak gemaakt van puin en rotsblokken. Deze kunnen scherp zijn voor de kussentjes onder de poten van je trouwe viervoeter. Je kunt daar bij de dierenspeciaalzaak speciale schoentjes voor kopen.

Verder dien je rekening te houden met de hoogte. Hoe hoger je komt hoe ijler de lucht en hoe minder zuurstof. Laat je hond(en) dus ook eerst even acclimatiseren als je aankomt in Oostenrijk. Er zijn in de bergen tientallen beekjes en zwemmogelijkheden te vinden. Besef goed dat dit water op hoogte vaak ijskoud is. Voor een hond een aangename verkoeling, maar met een risico dat je hond te snel afkoelt. Geef je viervoeter dus de tijd om op adem te komen.

De weides in de alpen worden door de prachtige bergkoeien onderhouden. Rustig grazend genieten de runderen van de prachtige natuur en al die gekke wandelaars die voorbij komen. Honden en koeien is vaak geen goede combinatie. Een koe beschermt namelijk de kudde en vooral de kalveren in de kudde. Ga dus altijd met een grote boog om de kudde en laat je hond(en) aangelijnd.

Wintersport met je hond in Oostenrijk

Met de hond naar Oostenrijk wintersport

De hond mee op wintersport? Waarom niet? Samen wandelen in de sneeuw en lekker dollen in een sneeuwberg. Op sneeuwballen jagen of gewoon mee tijdens een langlauftocht. Een hond is over het algemeen gek op sneeuw en zal zich snel thuis voelen in de witte omgeving. Veel hotels en appartementen in de wintersportgebieden hebben vaak speciale kamers voor hondenbezitters. Er zijn natuurlijk wel een paar zaken waar je wel rekening mee moet houden.

  • Voorkom dat de sneeuw tussen de poten van je hond bevriest, dit voorzaat irritatie en bevriezing van de poten. Dit kun je oplossen door de haren tussen de poten zo kort mogelijk te houden.
  • De voetzolen (de zachte kussentjes) zijn gevoelig, wanneer er is gepekeld (zout gestrooid) is dat een onaangenaam gevoel aan de poten. Smeer de poten dus in met een crème speciaal voor Vetramil Paw Wax kun je bij de betere dierenapotheker bestellen. Let ook goed op de kleine steentjes die worden gestrooid, deze kunnen ook scherp zijn. Een andere optie is om de poten van je hond te beschermen met hondenschoenen of sokken.
  • Het eten van sneeuw is haast onoverkomelijk met honden, alleen is het niet goed voor je vriend op vier poten. Het kan maag- en/of darmproblemen veroorzaken. Voorkom dus dat je hond grote hoeveelheden sneeuw naar binnen schrokt.
  • Kleinere honden of kortharige honden kun je op koude dagen het beste beschermen tegen de kou met een dekentje. Deze kun je opnieuw bij je favoriete dierenspeciaalzaak krijgen in tientallen leuke designs.

Muilkorf

Met de hond naar Oostenrijk muilkorf

In Oostenrijk is het gebruik van een muilkorf bij een hond verplicht zodra je in de buurt op plekken waar veel mensen zijn. Denk aan bijvoorbeeld winkelcentra, het openbaar vervoer en bij de diverse kabelbanen en liften in Oostenrijk.

Niet iedereen is daar in Oostenrijk even streng in en het zal ook zeker afhangen van het type hond. Zorg dat je altijd een passende muilkorf bij je hebt. Het is extra vervelend als je om deze reden bijvoorbeeld niet mee mag de berg op met je hond in Oostenrijk.

Opruimplicht

Net als thuis ruim je in Oostenrijk de hondenpoep op. Er zijn vooral in toeristische gebieden voldoende afvalbakken en soms zelfs speciale hondenpoepbakken geplaatst. De zakjes voor het vieze klusje kun je vaak uit de dispenser halen bij een afvalbak. Ga je wandelen in de bergen dan moet je deze ruikende boodschap helaas weer mee naar beneden nemen. Gooi de drol niet met het plastic zakje in de berm of in het bos. Zo duurt het verteringsproces nog langer.

Zorg dus voor een goede plek in je rugzak waar je de uitwerpselen kwijt kunt. Verstop het niet achter een boom of onder een steen. Andere dieren zoals koeien en schappen kunnen ziek worden van de uitwerpselen van de hond. Verder worden sommige weides gebruikt voor de voedselproductie en dan is het niet fijn als dat weiland is vol gekakt.