Winterbanden in Oostenrijk verplicht (2024/2025)

Het klimaat in Oostenrijk is in de wintermaanden wel wat anders dan in Nederland. Het is een stuk kouder, de kans op sneeuw en andere winterse omstandigheden zorgen voor ongemak. Tijdens de wintermaanden zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht. Hoe en wat leggen we op deze pagina uit. De informatie wordt ieder jaar met de informatie van de ÖAMTC (Het Oostenrijkse zusje van de ANWB) geactualiseerd.

Winterbanden in Oostenrijk verplicht hoe en wat!

Welke winterbanden mag je gebruiken, wanneer moet ik winterbanden gebruiken en hoe zit het met de verzekering en aansprakelijkheid. Je vindt op deze pagina veel informatie over de meest gestelde vragen die we zodra de eerste sneeuwvlokken vallen in Oostenrijk worden gesteld op onze Facebookpagina en via de e-mail.

Winterbanden Oostenrijk verplicht

Wat zijn winterbanden precies?

Winterbanden worden gemaakt van een zachter rubber en hebben een ander profiel, door de koude temperaturen worden conventionele zomerbanden in de winter harder en hebben ze veel minder grip. Het profiel van een winterband is veel grover en dat zorgt ervoor dat je ook in winterse omstandigheden grip houdt op besneeuwde weggedeeltes. Omdat het profiel in verhouding tot een zomerband ook meer openingen heeft vallen de resten sneeuw makkelijker uit het profiel.

Al deze eigenschappen van een winterband samen zorgen ervoor dat je een kortere remweg hebt en de kans op een aanrijding of een glijpartij een stuk kleiner is. Volgens een onderzoek van de ANWB en het Oostenrijkse zusje wordt de remweg met winterbanden tot wel 40 meter korter op een besneeuwde weg bij lagere temperatuur. Dat lijkt weinig, maar kan een kwestie zijn van leven of dood. Dat winterbanden in Nederland niet verplicht zijn vinden we in Oostenrijk dan ook maar vreemd.

Zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht?

Tja, deze vraag kun je ruim opvatten. De wet zegt namelijk: Het is verplicht om tijdens winterse omstandigheden op winterbanden te rijden tussen 1 november en 15 april.

Pkw und Lkw mit einem höchstzulässigen Gesamtgewicht bis zu 3,5 t dürfen während des Zeitraumes 1. November bis 15. April bei winterlichen Fahrbahnverhältnissen wie insbesondere Schneefahrbahn, Schneematsch oder Eis nur dann in Betrieb genommen werden, wenn an allen Rädern Winterreifen angebracht sind.

Dus sneeuwt het niet, regent het niet, en het droog, dan mag je best met normale banden in Oostenrijk rijden. Alleen of het slim is, laat ik aan je eigen boerenverstand over.

Stel dat het dus wel gaat sneeuwen, ijzelen of het wordt glad en je bent op zomerbanden onderweg dan heb je in Oostenrijk een reuze probleem. Dus doe wijs en leg winterbanden onder je auto als je onderweg bent in de wintermaanden in Oostenrijk.

Geen zin in winterbanden?

Dat kan, neem dan wel je sneeuwkettingen mee. Want de in de wet staat ook dat wie geen winterbanden heeft met sneeuwkettingen mag rijden. De weg moet dan wel geheel bedekt zijn met sneeuw en je kunt niet sneller rijden dan de aangegeven snelheid op de doos/zak van je sneeuwkettingen. Wat vaak stapvoets is. Neem van me aan, daar maak je geen vrienden mee in Oostenrijk. Bovendien mag je dan ook niet op de autobaan komen, omdat deze wegen door de winterdienst redelijk schoon worden gehouden en de sneeuw op deze wegen al snel veranderd in een Schneematsch.

Veelgestelde vragen over Winterbanden in Oostenrijk.

Ik heb de meest gestelde vragen uit mijn mailbox en op de Facebookpagina van de laatste jaren in de onderstaande FAQ voor je samengevat.

Krijg ik een boete als ik zonder winterbanden onderweg ben?

Als de weersomstandigheden tussen 1 november en 15 april vragen om winterbanden, je auto staat op zomerbanden en je belemmerd daarmee het doorgaande verkeer? Trek dan maar je portemonnee want je mag direct afrekenen bij oom agent. Afhankelijk van de situatie kan men tussen de 35 en 5000 euro verlangen. Een goede reden om winterbanden in Oostenrijk te gebruiken.

Hoeveel profiel moeten mijn winterbanden hebben?

Controleer voor vertrek nog even hoe je winterbanden er bij staan. De Oostenrijkse wetgever schrijft namelijk voor dat je banden minimaal 4 mm profiel hebben. Dat is aanzienlijk meer dan de eisen die in Nederland bij een APK worden gesteld (1,6 mm) Mocht het profiel minder zijn verliezen winterbanden de goede grip eigenschappen. Mocht je een aanrijding krijgen dan worden deze banden eigenlijk als zomerbanden gezien en ben je nalatig.

Hoe zit het met de verzekering?

Bestuurders die een ongeval veroorzaken of betrokken zijn bij een ongeval terwijl er geen winterbanden onder je auto zijn gemonteerd kan leiden tot problemen bij de schadevergoeding. Er is dan namelijk sprake van een zogenaamde omgekeerde bewijslast. Dat zijn over het algemeen hele lastige vraagstukken waarbij je dure juridische hulp nodig hebt om je onschuld te bewijzen. Een goede reden dus om toch op winterbanden te rijden.

Mag ik ook All season of zogenaamde vierseizoenen-banden gebruiken?

In Oostenrijk schrijft de wet voor dat winterbanden moeten zijn voorzien van het M + S logo. De meeste all seasonbanden hebben zo’n logo, maar komen helaas niet gunstig uit de tests van de automobielclubs zoals de ANWB en ÖAMTC. De banden besparen dan 2 keer per jaar een bandenwissel, maar slijten sneller en presteren zowel in de zomer- als winterperiode matig in de remweg.

Mag ik sneeuwsokken gebruiken in Oostenrijk

Sinds een paar jaar zijn zogenaamde sneeuwsokken voor je autobanden verkrijgbaar in Nederland. Gelukkig mag je deze ondingen in Oostenrijk niet gebruiken. Ze bieden totaal geen extra zekerheid. De kans dat je deze sneeuwkettingen in de vorm van een zak die je over de banden spant tijdens het rijden verliest, is groot. Daardoor totaal ongeschikt voor gebruik op de Oostenrijkse wegen tijdens winterse omstandigheden.