Almdudler: Het iconische drankje van Oostenrijk

In de wereld van verfrissende drankjes, oftewel frisdrank, heeft elk land zijn eigen drankje op de drankenkaart staan. Voor Oostenrijk is dit zonder twijfel Almdudler. Dit unieke, kruidige frisdrankje is niet alleen een symbool van de Oostenrijkse drankcultuur, maar ook een weerspiegeling van de rijke tradities en de natuurlijke schoonheid van het land. We duiken we in de wereld van Almdudler, verkennen de geschiedenis, ingrediënten, en de culturele betekenis ervan in Oostenrijk.

Geschiedenis

Almdudler werd in 1957 gecreëerd door de Weense ondernemer Erwin Klein. Geïnspireerd door een traditioneel Oostenrijks kruidenrecept, wilde Klein een niet-alcoholisch drankje maken dat de essentie van de Oostenrijkse Alpen vastlegde. De naam ‘Almdudler ‘ is afgeleid van de uitdrukking “auf der Alm dudeln”, wat zoveel betekent als “zingen in de alpenweide”. Dit weerspiegelt de lichte en vrolijke geest van het drankje.

Wat zijn de ingrediënten en hoe smaakt Almdudler?

Almdudler is een koolzuurhoudend drankje, gemaakt met natuurlijke ingrediënten, waaronder water, suiker, en een mix van kruidenextracten.

De zorgvuldige bereiding van Almdudler volgens het geheime recept uit 1957 begint met het verzamelen en drogen van de natuurlijke Alpenkruiden.

In een eerste belangrijke kwaliteitscontrole worden de aanwezige essentiële oliën bepaald en beoordeeld. Wanneer de verschillende Alpenkruiden, zoals citroenmelisse, salie, gentiaan, vlierbloesem en Echinacea, voldoen aan de strenge criteria van Almdudler, worden ze vermalen en de daaruit verkregen hoogwaardige aroma’s worden vervolgens zorgvuldig geëxtraheerd. Dit extract rijpt enkele weken, totdat het onmiskenbare Almdudler-aroma ontstaat.

Het resultaat is een unieke, lichtzoete en verfrissende smaak die vaak wordt omschreven als een mix tussen Ginger Ale en een kruideninfusie.

Culturele betekenis

De kruidige frisdrank heeft een bijzondere plek in het hart van de Oostenrijkers. Het wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, natuur en traditionele evenementen. In de Oostenrijkse horeca is Almdudler bijna net zo alomtegenwoordig als bier en wijn. Vooral op berghutten is Almdudler populairder dan cola of sinas. Het wordt ook vaak gemixt met bier, een combinatie die bekend staat als “Almradler”. Ook in de wijn wordt het gebruikt, het drankje laat zich namelijk uitstekend mengen met een witte wijn. We hebben het dan over een “Almspritzer”.

Lees ook: Alles over de Productie van Schnaps in Oostenrijk

Is Almdudler gezond?

In tegenstelling tot veel andere frisdranken, bevat Almdudler geen kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen. Dit maakt het een relatief gezondere keuze. Bovendien biedt het drankje een niet-alcoholisch alternatief dat past in de toenemende vraag naar gezondere levensstijlen. Echter, het suikergehalte van Almdudler is vergelijkbaar met andere frisdranken en dat is natuurlijk niet echt gezond. Dus drink Almdudler met mate of kies voor de suikervrije versie met het blauwe etiket.

Is Almdudler ook buiten Oostenrijk verkrijgbaar?

Hoewel het drankje diep geworteld is in de Oostenrijkse cultuur, heeft het drankje ook internationaal aan populariteit gewonnen. Het is nu verkrijgbaar in verschillende Europese landen en zelfs in sommige delen van de Verenigde Staten. In Nederland is het bij de grotere vestigingen van Albert Heijn in 0,5 liter flesjes verkrijgbaar en sommige filialen van de Jumbo hebben het drankje in het assortiment opgenomen.

Alm-dudler is meer dan alleen een frisdrank; het is een stukje Oostenrijkse cultuur en traditie. Met zijn unieke smaak, natuurlijke ingrediënten en rijke geschiedenis, biedt Almdudler een bijzondere ervaring voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Of het nu puur wordt gedronken, gemixt in een cocktail, of als onderdeel van een traditionele viering, Almdudler blijft een trots symbool van Oostenrijkse gastvrijheid en levensvreugde.

terug

Voorjaarsvakantie files 2024 waar wordt het druk richting Oostenrijk?

Hoe belande Oostenrijkse popmuziek in de Nederlandse top 40

volgende