Een oud boerengezegde luidt: “Als je de zwaluwen laag ziet vliegen, krijg je regenachtig weer. Als de zwaluwen hoog vliegen, krijg je mooi weer.” Dan moeten er echter wel zwaluwen zijn en je moet ze ook weten te herkennen. Aangezien niet iedereen een vogelkenner is hebben ze daar tegenwoordig handige weerbericht apps voor. We hebben de beste weerapps voor je onder de loep genomen en getest.
Inhoudsopgave
het weer in Oostenrijk via weerbericht apps
Het weer in Oostenrijk laat zich niet zo makkelijk voorspellen als in Nederland. Dus ga je wandelen in de bergen, of wil je gaan zwemmen in één van de prachtige meren van Oostenrijk, of bezoek je één van de gezellige steden. Dan wil je vooraf weten hoe het weer gaat worden, dan zijn de volgende apps perfect.
Bergfex

Hou je van wandelen, skiën en de natuur verkennen? Dan is deze weerapp voor het Alpengebied (Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Slovenië) ideaal voor alle buitenactiviteiten. Met de uiterst nauwkeurige weersvoorspellingen, inclusief favorietenoverzicht, widgets, negendaagse verwachting, webcams, radarbeelden, neerslagkaarten, bergweer en veel meer, kunnen alle buitenactiviteiten optimaal worden gepland. De app is ook in het Nederlands beschikbaar. Wel zo handig dus.
De weer-app is gratis beschikbaar voor Android en iOS en biedt ook gedetailleerde informatie over sneeuwhoogtes en lawinegevaar. De app is echter beperkt tot Europa en is meer geschikt voor landelijke gebieden. De betaalde versie van de App ook wel Bergfex Wetter Pro genoemd kost maar een paar euro per jaar en heeft veel extra’s.
Wat we erg handig vinden is dat het weer iedere 30 minuten wordt geactualiseerd aan de hand van de 200 weerstations in de bergen en dat er je geen advertenties meer ziet. De app is er zowel voor je iPhone en iPad als voor alle mobiele devices die op Android draaien.
Wetter.com

Deze waarschijnlijk bekendste weerapp geeft je nauwkeurige weersvoorspellingen voor de meeste regio’s in Oostenrijk inclusief alle belangrijke weerparameters.
Vooral geweldig is de neerslagradar, de regelmatig bijgewerkte voorspellingen, de live cam-functie voor grote steden en de gemodereerde video’s over het klimaat en het weer op lange termijn voor maximaal 16 dagen.
Een groot voordeel is de wetter.com app voor mensen met een allergie of hooikoorts: wetter.com geeft informatie over pollen, inclusief een eigen pollenkalender afhankelijk van de locatie.
Zo kun je je lente-uitstapjes nog beter plannen. De gratis app is te downloaden voor Android- en iOS-apparaten. Kleine nadeel is dat de app veel reclame toont. Je kunt extra functies en gebruik zonder reclame ontgrendelen door te upgraden naar de betaalde versie.
Kachelmann Wetter

De weersvoorspellingen van Jörg Kachelmann behoren al jaren tot de betrouwbaarste en zijn altijd zeer uitgebreid. Het weerbericht bied je veel informatie als je in Oostenrijk op reis bent. Jörg Kachelmann was jarenlang verantwoordelijk voor het weerbericht op één van de Duitse TV-zenders en wordt vaak nog gevraagd om een second opinion op het weer indien er een waarschuwing gegeven wordt voor extreme weersomstandigheden.
De app is er wel eentje met een gebruiksaanwijzing en mooi en handig is de app zeker niet. Alleen heeft de kachelmann app wel de beste buitenradar van Oostenrijk en kun je ook zien waar het bijvoorbeeld waait of onweert.
Indien je de App wilt installeren zoek dan in de appstore naar Pflotsch Storm. Deze app is zowel voor iOS (iphone) en Android beschikbaar. De app heeft ook een functie voor je iWatch van Apple.
De gratis versie heeft een beperkte buienradar en toont mogelijk reclame voordat je alle functies van de app kunt gebruiken.
UWZ.AT – Unwetter Zentrale

Niet echt een app wat die is zo slecht dat ik deze hier niet wil benoemen, maar wel een hele goede duidelijke website over het weer in Oostenrijk.
UWZ is namelijk onderdeel van het onafhankelijke UBIMET. Dat is in Oostenrijk een gerenommeerd meteorologisch instituut die zeer veel kennis en geld investeert in het voorspellen van het weer.
Op de website UWZ.AT kun je per bezirk (dat zijn de regio’s in een bundesland) de weersvoorspellingen zien. Het gaat dan voornamelijk om de extreme weersomstandigheden. Zoals zware regen, onweer, hagel, wind en sneeuw.
De website is grotendeels reclamevrij, wil je echter alle informatie kunnen bekijken dien je een abonnement af te sluiten wat vaak voor je vakantie niet nodig is.
Bekijk hier de Unwetterzentrale.
Vertrouw niet altijd op de weer apps
Gebruik in Oostenrijk in de bergen ook je gezonde verstand. Niets is zo verraderlijk als het weer in de bergen. In de ochtend start je met een strakblauwe lucht en een lekker zonnetje en tegen de middag ontwikkelen zich zware regen- en onweersbuien met veel wind. Deze weersomstandigheden kunnen soms zeer snel ontstaan en laten zich slecht voorspellen. In de regel is een hete warme dag in Oostenrijk garantie voor een middag vol onweer en buien. Dus ga je wandelen in Oostenrijk? Laat je dag dan niet verpesten ga goed voorbereid op pad.