26 Tips voor Graz met kinderen

De tweede stad van Graz staat niet gelijk op je netvlies als je aan Oostenrijk denkt. Wenen, Salzburg, Innsbruck zijn waarschijnlijk de eerste Oostenrijkse steden waar je aan denkt. Dat is een gemist kans want Graz heeft veel te bieden en daarover schreven we op alles over Oostenrijk al vaker. Vandaag lees je alles over een stedentrip naar Graz met kinderen. Voor dit artikel ben ik samen met een goede vriendin en haar dochters op pad geweest in de tweede stad van Oostenrijk.

Waar ligt Graz

Graz ligt in de Steiermark op ongeveer 1050 kilometer vanaf Utrecht. De Steiermark is bekend vanwege het prachtige landschap, nog steeds heb je te maken met de uitschieters van de alpen alleen is het scherpe randje er vanaf. Het wordt hier allemaal wat heuveliger en vriendelijker. Ook het klimaat speelt een belangrijke rol in de Steiermark. Het nijgt bijna naar een mediterraans klimaat in de zomermaanden, terwijl de winters akelig koud kunnen zijn.

Graz is één van de steden in Oostenrijk die een plek heeft gekregen op de erfgoedlijst van UNESCO . De stad heeft ruim 300.000 inwoners en dat zijn grotendeels studenten die op één van de zes universiteiten in de stad zitten. Wil je meer weten over hoe en wat in Graz dan verwijs ik je door naar de algemene Graz pagina op deze site. Anders val ik in de herhaling.

Tours door Graz met kinderen

Op deze pagina heb ik een paar tours beschreven door de stad Graz met kinderen waarbij de focus ligt op kindvriendelijkheid. Goed om te weten is dat het openbaar vervoer in Graz uitstekend is. Trams en bussen zorgen dat je snel bij je bestemming komt. Alle trams hebben een lage instap en zijn dus kinderwagen vriendelijk. De trams in de binnenstad en bij haltes gemarkeerd met het “Altstadt logo” kun je gratis gebruiken. Bij de haltes vind je meer informatie. Stap wel op tijd uit, want zwartrijden in Graz is een duur geintje.

26 Tips voor Graz met kinderen

Ben je langer in Graz laat dan de auto bij het hotel of je accommodatie staan en koop een dagkaart. Deze kost per dag € 5.60 en voor een Graz 72 stunden ticket (3 dagen) betaal je 13,10. Bij het Graz 72 stonden tickets mag je twee kinderen tot 15 jaar meenemen. Bij alle dagkaarten is de rit met Schlossbergbahn ingegrepen. Daar later bij nummer 14 meer over.

Tour 1: Hauptplatz tot Schlossberg

26 Tips voor Graz met kinderen

Trek voor deze tour door een deel van Graz ongeveer 4 a 5 uur uit. We lopen grotendeels door de binnenstad en we beklimmen de Schloßberg. Deze kan pittig zijn voor mensen die wat minder goed ter been zijn of wat conditie missen.

We beginnen vandaag easy. We stappen uit op het Hauptplatz en zien gelijk het imposante raadhuis van de stad. We beginnen met één van de mooiste musea van de stad waar ridders weer tot leven komen. Gelukkig heeft één van de meiden net tijdens geschiedenis iets gehoord over harnassen en kastelen. We gaan dus direct naar het Zeughaus

1. Het Landeszeughaus

Landeszeughaus Graz - Graz met kinderen

In het Landeszeughaus staan rij op rij één van de grootste collecties aan harnassen en wapens. Gesorteerd op ‘bouwjaar’ en verdeeld over vijf verdiepingen. Bijna 32.000 stukken worden hier tentoongesteld en geven een goede indruk hoe ridders zich vroeger beschermde tegen aanvallen van vreemden.

2. Landhaushof

26 Tips voor Graz met kinderen

Direct naast het Landeszeughaus vind je het Landhaushof. Een prachtig binnenhof waar vroeger werd gefeest en gedronken. Volledig gebouwd in de stijl van de Renaissance en bijna sprookjesachtig.

3. Kastner & Ohler

We lopen verder en komen in de Sackstrasse. Aan de linkerkant kom je het grootste warenhuis van Graz tegen. Kastner & Ohler laat zich het beste vergelijken met de Bijenkorf in Amsterdam. Decadentie puur en een prachtige winkel, veel mode en cosmetica, maar ook de leukste speelgoedafdeling met zelfs een draaimolen en de mogelijkheid om even met een racebaan te spelen. We komen hier niet voor het speelgoed maar om iets te drinken op het terras van Freiblick. Want we krijgen hier een mooi uitzicht op de Uhrturm en de Schlossberg. De volgende etappe van onze tour door Graz.

4. Sackstrasse

De Sackstrasse wordt smaller en smaller en de trams kunnen elkaar nog maar net passeren in dit straatje. Bij de Sackstrasse nummer 12 duiken we de lange gang in. Hier komt men uit bij één van de mooiste binnenhofjes van Graz. Het Binnenhof de Krebsenkeller. De Krebsenkeller is het oudste gasthof van de stad en het op één na oudste gasthof van de Steiermark. Hier werd in 1538 al gekookt.

5. Graz Museum

We lopen verder en passeren het GrazMuseum. Interessant om te zien hoe de Schlossberg er vroeger uitzag en hoe men vroeger dacht de Schlossberg te gaan gebruiken voor de stad. Meer over de Schlossberg en de gloednieuwe dependance van het Graz museum verderop in dit artikel.

6. Schlossbergplatz

26 Tips voor Graz met kinderen

Tussen alle prachtige statige gebouwen komen we aan op de Schlossbergplatz. Een interessante plek niet alleen voor een foto van de trappen die je naar de Schlossberg brengen, maar ook omdat je hier de lift naar boven kunt nemen naar de Schlossberg. Bovendien vind je hier de Grazer sprookjesbaan. Een treintje rijdt over een spoorbaantje door de gangen in de Schlossberg en passeert daarbij 34 sprookjes. De baan is ongeveer 2 kilometer lang en duurt 35 minuten.

Wie trouwens met een kinderwagen onderweg kan vanaf hier ook met de lift naar boven.

We lopen door en komen via één van de ondergrondse gangen uit aan de andere kant van de Schlossberg.

7. Wandelweg Schlossberg

We nemen de wandelroute aan de andere kant van de Schlossberg naar boven. Een pittige klim en komen na ongeveer 20 minuten uit bij de Uhrturm. Eventueel les je je dorst bij hetAiola Upstairs restaurant voordat je verder gaat. Vanaf het terras een mooi uitzicht over de oude binnenstad van Graz.

8. De Uhrturm

Uhrturm - met kinderen naar Graz

Boven bij de Uhrturm kun je gelijk de kids even testen of ze we wel hebben opgelet bij het klokkijken. De grote en kleine wijzer op de Uhrturm van Graz zijn namelijk omgedraaid. Wie vindt trouwens als eerste de stenen hond die de Uhrturm bewaakt?

9. Schlossberglift, Glijbaan of gaan we verder?

Schlossbergrutsche en de lift

Wie met de kinderwagen is (hopelijk heb je bij nummer zes de lift genomen) kan nu op dezelfde manier naar beneden. De kids kiezen in dit geval toch echt voor de langste glijbaan van Europa. De Schloßbergrutsche is geopend voor waaghalzen die minstens 130 cm lang zijn. In 40 seconden leg je 170 meter af en daal je 64 meter. Met een gemiddelde snelheid van 25 km/h. Is dat te snel en de lift te eng? Dan kun je ook lopend via de trappen naar beneden.

let op

Koop bij de automaat een liftticket voor de Schlossberglift. Neem vervolgens de rechter lift. Druk op de knop voor de uitgang ‘Rutsche’ Bij het personeel kun je dan een kaartje kopen voor de glijbaan. (€ 5,- per persoon) Rugzakken en grote tassen kunnen mee in de zak waarmee je naar beneden glijdt. Let goed op de instructies van het personeel. Hou altijd je hoofd laag en je armen zo strak mogelijk tegen je lichaam.

10. Schlossberg museum

De nieuwe dependance van het Graz Museum staat volledig in het teken van de Schlossberg. Op originele manier laat men zien hoe belangrijk de berg midden in de stad voor Graz was. De berg diende niet alleen als uitkijkpunt, maar ook als veilige plek in de oorlog.

11. Verder naar de Liesl

We klimmen verder naar boven en passeren de nieuwe klokkentoren van de Graz de Liesl. In de toren hangt de op twee na grootste klok van de Steiermark. De klok slaat om 7, 12 en 19 uur precies 101 keer. Dat getal is niet zomaar gekozen. Voor het gieten van de klok zijn namelijk precies 101 bronzen kanonskogels gebruikt.

12. Kazematten

Kasematten- schlossberg Graz

Iets verderop vinden we de kazematten van Graz. Vroeger was dit een opslagplaats voor artillerie nu één van de leukste concertzalen van Graz. Vooral als tijdens een zomeravond het dak open kan blijven. In de kersttijd is de kazematten een populaire plek voor de kerstmarkt.

13. Schlossbergplateau

Voorbij de kazematten komen we in een parkachtige omgeving met bankjes en opnieuw gelegenheid om van het uitzicht over de stad te genieten.

14. De Schlossbergbahn

Schlossbergbahn funiculaire

We lopen terug en komen aan bij het bergstation van de funiculaire. Deze trein bedwingt de 60 procent steile berg in maar 3 minuten. Let goed op als je naar beneden gaat met de Schlossbergbahn. Net voorbij het stukje waar de gondels elkaar passeren hangt aan de linkerzijde de F1 auto van Max Verstappen recht tegen de bergwand. Max is zelf trouwens in 2019 met de RB7 naar boven gereden.

15. Terug naar het Hauptplatz

Vanaf het dalstation van de Schloßbergbahn is het ongeveer 10 minuten lopen naar het beginpunt van deze tour. Haal wat te snacken bij één van de standjes op het plein of zoek een leuk restaurantje op in de omgeving van het Rathaus.

Tour 2: De Botanische tuin, Hilmreich en Leechwald

In deze tour ontdekken we een deel van Graz wat niet zo bekend is bij toeristen. We gaan naar de botanische tuin en het klimpark naast het Hilmteich.

16. De Botanische tuinen van Graz

We nemen de tram 1 vanaf Haupt- of Jakomiplatz naar Hilmteich, we lopen drie minuten richting de Schubertstraße en tussen alle villa’s zien we een futuristisch gebouw met veel glas. Dit is de kas van de botanische tuin, De tuinen zijn geopend tot 14 uur en de toegang is gratis, een vrijblijvende gift wordt wel zeer gewaardeerd. De tuinen worden onderhouden door de studenten van de universiteit van Graz.

17.Wiki Adventure park

Zijn de kids groter dan 110 cm? Mooi! Op naar het klimpark in Hilmteich. 90 hindernissen, 7 parcoursen en 5 niveaus, niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Met een klim uitrusting en getrainde begeleiding ga je als een professionele bergbeklimmer door het klimpark. Wiebelbruggen, klimnetten, hangbruggen noem het maar op in dit klimpark vind je gegarandeerd veel uitdaging. Wedden dat je volgend jaar weer naar Graz moet op vakantie?

18. De Menschenrechtsweg

Vanaf het klimpark vervolgen we de weg in de richting van Maria Trost. Langs de weg zijn op de bomen alle 30 mensenrechten opgehangen. Een goed moment om even stil te staan bij onze rechten en plichten die we hebben tegenover elkaar.

19. Häuser im Wald

Na het serieuze van de Mensenrechtsweg is het tijd voor wat lekkers en ontspanning. Bij het gezellige restaurant met prachtige tuin is het genieten. Probeer eens een Steierische backhendl. De kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven in de avonturenspeeltuin bij het restaurant.

Vanaf het restaurant kun je de tram vanaf halte Rettenbach richting Eggenberg weer terug nemen. Uitstappen bij Haupt- of Jakominiplatz.

Tour 3: Schloss Eggenberg en een tramrondrit.

Net als bij tour 1 en 2 starten we vandaag ook weer vanaf het Hauptplatz of Jakominiplatz. We kunnen vandaag kiezen of we nemen tram 1 richting Schloss Eggenberg en lopen 5 minuten langs de Schlossstrasse richting de ingang van Schloss Eggenberg. Of we nemen Tram 7 tot de Franz-Steinergasse en lopen vanaf daar langs de Eggenberger Allee naar de ingang van het Schlosspark.

20. Bezoek het Schlosspark

Het park rondom Schloss Eggenberg is prachtig aangelegd en wordt door de prachtige pauwen bewaakt terwijl je geniet van de prachtige tuinen en bloemen. Loop naar de Rosenhügel (als je er langs mag van de pauwen) voor een prachtig uitzicht over het park. Loop een ronde om het kasteel en probeer de ramen eens te tellen. Je kunt ook met een gids op pad alleen zijn de rondleidingen helaas niet in het Nederlands.

21. Klimmen, draaien, schommelen en glijden in het Schlosspark

In het Schlosspark ligt een gave speeltuin voor alle leeftijden. Schommels, draaidingen, glijbanen alles is er voor de kids.

22. Kaffee (en limonade) met Kuchen bij het Café Pavilion Eggenberg

Van al dat gewandel en gespeel krijg je dorst en trek. Bij mooi weer is het heerlijk toeven op het terras van het Café Pavilion in het Schlosspark. Er is ook hier een kleine speeltuin.

23. Terug naar de stad met de tram

We nemen de tram 1 terug naar de binnenstad. We rijden voorbij het hauptbahnhof en stappen uit op het Südtiroler Platz. Tegenover de halte zie het beroemdste kunsthaus van Oostenrijk. Ook wel de Friendly Alien genoemd. Je kunt het muziek bezoeken alleen is hedendaagse kunst volgens mij nog niet helemaal het ding waarin de jeugd geïnteresseerd is.

We lopen nu langs de ingang van het Kunsthaus over de Lendkai.

24. Het Murinsel

26 Tips voor Graz met kinderen

Een eiland midden in de rivier de Mur. Verbonden met een ingenieus systeem van bruggen ligt er in de Mur een kunstmatig eiland. Je kunt er opnieuw een kopje koffie of iets anders drinken. We lopen verder en komen uit op de Schlossbergplatz. Die kennen we nog van tour 1.

Slecht weer alternatief Graz met kinderen als het regent

Ook in Graz regent het (gelukkig) wel eens. Daarom is het goed om een alternatief programma te hebben, met een paar leuke musea voor kinderen bijvoorbeeld.

25. CoSa – Center of Sience Activities

Het Cosa is een Sience Center. Vergelijk het een beetje met Nemo in Amsterdam. Je doet leuke proefjes, maakt een AR-belevenis mee en maakt kennis met illusies. Altijd goed voor een paar leuke instagramfoto’s.

In de AR-ruimte krijgt iedereen na een korte uitleg in het Engels een speciale AR bril op. AR is de afkorting voor Augmented Reality. Met andere worden er aan de ruimte waar je bent visuele elementen door computertechnologie toegevoegd.

Het CoSa is onderdeel van het Johaneum en kun je in het centrum van de stad vinden.

26. FRida & freD

In één van de stadsparken van Graz (het augarten park) kun je het Grazer Kindermuseum vinden. In het museum weer veel interactieve tentoonstellingen en veel theatervoorstellingen voor kinderen tot 12 jaar. Nu waren mijn leenkinderen tijdens de trip door Graz, Oostenrijks en dat maakt het denk ik een stuk leuker. Ik vermoed dat bij Nederlandse kinderen die geen Duits spreken de spanningsboog al snel overslaat in verveling. Achter het museum is wel een hele gave speeltuin.

Lekker eten met kinderen in Graz

Graz is de culinaire hoofdstad van Oostenrijk in de stad vind je tientallen restaurants waar men in verhouding tot de rest van Oostenrijk toch wel anders durft te koken. Gelukkig vind je op de meeste menukaarten wel een bekend gerecht waar ook de kinderen blij van worden.

26 Tips voor Graz met kinderen

Leuk om te doen in Graz met kinderen zijn de zogenaamde “baukasten” restaurant. (Een baukasten = een bouwpakket) In plaats van een menukaart krijg je een formulier waarop je aankruist wat je wilt eten. Je stelt dus zelf het gerecht samen. In de restaurants kun je kiezen uit pizza, salades, zogenaamde pfandls en natuurlijk ook burgers. Area 5 is zo’n restaurant en ligt aan het Jakomini Platz waar alle trams stoppen. Probeer hier een plekje op het dakterras te bemachtigen voor een mooie zonsondergang bijvoorbeeld. Iets meer in het centrum is de Glockbrau te vinden. Ook dit restaurant werkt volgens het bouwpakket menu.

Hamburger restaurants zijn nu helemaal happening in Graz. En dan bedoel ik niet de bekende grote M of de andere burger koning. Maar bijvoorbeeld de Swing Kitchen. Het enige vegan burgerrestaurant van Graz. De Swing Kitchen ligt in de binnenstad tussen Hauptplatz en Jakominiplatz in.

Overnachten in Graz met kinderen

Voor gezinnen met (jonge) kinderen zijn er in Graz steeds meer mogelijkheden om te overnachten. De beste en voordeligste keuze is jeugdherberg. Ho, stop. Nee, dit is niet meer zoals vroeger met zijn allen op een slaapzaal maar een familie vriendelijk hotel met gezinskamers met een eigen badkamer en toilet. Iedere ochtend staat er een goed ontbijt voor je klaar en wie na een dag slenteren door Graz nog niet moe genoeg is kan de klimmuur uitproberen.

Een luxere plek om te overnachten is het Weitzer hotel in de binnenstad van Graz hier kun je twee kamers boeken met een tussendeur zodat je samen kunt genieten van één grote kamer. Het Weitzer hotel heeft een prachtige wellness oase en daar wordt service met hoofdletters geschreven.

Het NH-hotel aan de voet van de Schlossberg heeft ook enkele familiekamers. Deze kamers zijn uitgerust met een slaapbank en eventueel kan een kinderbedje worden geplaatst op verzoek.

terug

De 10 mooiste meren van Oostenrijk – Deel 2

Natuurhuisje vakantiehuizen in de Oostenrijkse natuur

volgende