Klimaat Oostenrijk

Oostenrijk kent een gematigd Midden-Europees klimaat, en kent verschillende weertypes. De hoeveelheid neerslag en de temperatuur gedurende de dag en de nacht zijn sterk afhankelijk van de hoogte en locatie van de gebieden.

Het klimaat Oostenrijk kun je dus niet eenvoudig in een hokje zetten, grofweg zijn er drie verschillende types voor het Oostenrijkse Klimaat. Het hooggebergtegebied zoals Tirol en Vorarlberg hebben een hooggebergteklimaat. De lagere gebieden hebben een gematigd landklimaat. Daar tussenin zitten de gebieden zoals de Steiermark en Niederösterreich. Zij kennen een landklimaat met koude winters en milde zomers. (soms met uitschieters)

Berg klimaat

Oostenrijk ligt niet aan een zee, en kent verder weinig grote meren van betekenis. Dit heeft zo zijn invloed op het karakter van het weer. Het weerbeeld kan namelijk van de een op de andere dag omslaan en laat zich moeilijk voorspellen. Ook op het land zelf kunnen grote verschillen zijn, zo zijn grote temperatuurverschillen eerder regel dan uitzondering in Oostenrijk.

klimaat Oostenrijk

De Alpengebieden kennen een zeer wisselend weerbeeld, ook door het hooggebergte kan het weer snel omslaan van een prachtige dag tot een dag vol rottigheid zoals onweer en storm. Voordat u een wandeling gaat maken is het dan ook noodzakelijk om het weerbericht goed te bekijken en goed voorbereid te zijn op andere weersomstandigheden.

De lente in Oostenrijk

Als in maart de temperaturen beginnen te stijgen, de wintersportgebieden bezig zijn met de laatste loodjes en de laatste beetjes sneeuw in de dalen begint te smelten. Begint voor een deel van de Oostenrijkers een korte periode van rust aan. Even bijkomen van de hectiek van de wintersport.

Ondertussen wordt alles weer groen, sappig groen. De koeien morgen weer naar buiten en in de supermarkten krijgen we weer verse weidemelk in plaats van heumilch. Het weer in de Oostenrijkse lente laat zich niet makkelijk voorspellen, de kou van de winter is wel verdwenen, maar kan toch spontaan voor een paar dagen terugkomen. Neerslag valt er genoeg. Dat kan regen zijn, maar in de bergen ook wel sneeuw. Laat je er dus niet door verrassen.

De lente leent zich perfect voor een stedentrip, de temperaturen in de steden zijn nog aangenaam en pleinen nog niet te heet zoals in de zomer. Ga op stedentrip naar Wenen, of ontdek plaatsen zoals Graz en Salzburg.

De zomer in Oostenrijk

Oostenrijkse zomers zijn warmer dan in Nederland en België. In de middelhoge berggebieden is het dan vaak lekker warm en zonnig. Door de hoogte is het dan van belang dat u zich zelf en uw kinderen goed beschermd met zonnebrandcrème en op tijd beschutting zoekt. Zoek op een zomerse dag een plek op om te zwemmen, dat bijvoorbeeld in één van de vele meren zoals je er veel ziet in Karinthië. Hou er wel rekening mee dat dit water vaak ijskoud is omdat het rechtstreeks uit de bergen komt.

De avonden zijn vaak zwoel alleen kan het ‘s nachts toch wel lekker afkoelen, heerlijk is dat vooral na een hete dag.

Op de grotere hoogtes  stijgt de temperatuur niet zo snel en is de kans op neerslag tijdens warme dagen zeer groot. Deze buien gaan vaak gepaard met hevige onweer en windstoten. De hoeveelheden neerslag zijn dan zeer groot wat tot gevolg heeft dat beekjes en stromen buiten hun oevers treden en zeer wild gaan stromen.

De herfst in Oostenrijk

De temperatuur daalt in de herfst tot rond de 20 graden, ‘s avonds kan het flink afkoelen en een regenbui zal je op zijn tijd ook wel even zien. Verder veranderd in de herfst het landschap in een prachtige gouden deken aan herfstkleuren. De herfst is voor de bergstreken in Oostenrijk ook de tijd om het vee weer uit de bergen te halen.

In ieder bergdorpje is wel een zogenaamde Almabtrieb te vinden. Prachtig versierde koeien lopen onder begeleiding van de boeren door de smalle straatjes. De koeien zijn versierd met bloemen om te bedanken voor een veilige zomer. De koeien staan in de winter weer op stal zodat ze veilig en droog staan.

De Herfst in Oostenrijk is ook de perfecte tijd om te wandelen, het is overdag niet te warm en de wandelpaden zijn in de regel nog goed begaanbaar. Bovendien is het een stuk rustiger aangezien de meeste toeristen weer naar huis zijn.

De winter in Oostenrijk

Nederlanders in Zillertal Arena

Wintersport, dat is waarom de meeste van ons naar Oostenrijk komen, grote delen van Oostenrijk zijn dan bedekt met een laag sneeuw en dat zorgt voor uitstekende wintersport condities. Oostenrijk is dan ook één van de populairste wintersport bestemmingen van Europa. Tijdens de winter kan de temperatuur in de bergen dalen tot ver onder het vriespunt.

Overdag blijft de temperatuur hangen rond het vriespunt wat zorgt voor perfecte wintersport condities.  Juiste kleding is dan ook van groot belang in de bergen tijdens de wintersport. Probeer zoveel mogelijk met lagen te werken.  Vergeet niet dat de zon in bergen veranderlijk is. Een zonnebrand is zo opgelopen net als uitdroging. Drink genoeg en doe voorzichtig met alcoholische dranken.

Meer informatie over het klimaat in Oostenrijk is te vinden op de website Klimaatinfo.nl