Klimaat Oostenrijk

Oostenrijk kent een gematigd Midden-Europees klimaat, en kent verschillende weertypes. De hoeveelheid neerslag en de temperatuur gedurende de dag en de nacht zijn sterk afhankelijk van de hoogte en locatie van de gebieden.

Het klimaat in Oostenrijk kun je dus niet eenvoudig in een hokje zetten, grofweg zijn er drie verschillende types voor het Oostenrijkse Klimaat. De hooggebergtegebieden zoals Tirol en Vorarlberg hebben een hooggebergteklimaat. De lagere gebieden hebben een gematigd landklimaat. Daar tussenin zitten de gebieden zoals de Steiermark en Niederosterreich. Zij kennen een landklimaat met koude winters en milde zomers. (soms met uitschieters)

Berg klimaat

Oostenrijk ligt niet aan een zee, en kent verder weinig grote meren van betekenis. dit heeft zo zijn invloed op het karakter van het weer. Het weerbeeld kan namelijk van de een op de andere dag omslaan en laat zich moeilijk voorspellen. Ook op het land zelf kunnen grote verschillen zijn, zo zijn grote temperatuursverschillen eerder regel dan uitzondering in Oostenrijk.

De Alpengebieden kennen een zeer wisselend weerbeeld, mede door het hooggebergte kan het weer snel omslaan van een prachtige dag tot een dag vol rottigheid zoals onweer en storm. Voordat u een wandeling gaat maken is het dan ook noodzakelijk om het weerbericht goed te bekijken en goed voorbereid te zijn op andere weersomstandigheden.

Zomer in Oostenrijk

Oostenrijkse zomers zijn warmer dan in Nederland en België. in de middelhoge berggebieden is het dan vaak lekker warm en zonnig. Door de hoogte is het dan van belang dat u zich zelf en uw kinderen goed beschermd met zonnebrandcreme en op tijd beschutting zoekt.

Op de grotere hoogtes  stijgt de temperatuur niet zo snel en is de kans op neerslag tijdens warme dagen zeer groot. Deze buien gaan vaak gepaard met hevige onweer en windstoten. De hoeveelheden neerslag zijn dan zeer groot wat tot gevolg heeft dat beekjes en stromen buiten hun oevers treden en zeer wild gaan stromen.

Winter in Oostenrijk

Wintersport, dat is waarom de meeste van ons naar Oostenrijk komen, grote delen van Oostenrijk zijn dan bedekt met een laag sneeuw en dat zorgt voor uitstekende wintersport condities. Oostenrijk is dan ook één van de populairste wintersport bestemmingen van Europa.  Tijdens de winter kan de temperatuur in de bergen dalen tot ver onder het vriespunt. overdag blijft de temperatuur hangen rond het vriespunt wat zorgt voor perfecte wintersport condities.  Juiste kleding is dan ook van groot belang in de bergen tijdens de wintersport. Probeer zoveel mogelijk met lagen te werken.  Vergeet niet dat de zon in bergen veranderlijk is. Een zonnebrand is zo opgelopen net als uitdroging.

Meer informatie over het klimaat in Oostenrijk is te vinden op de website Klimaatinfo.nl