De Herfst in Oostenrijk 2023

De Herfst in Oostenrijk, ik ben sinds ik in Oostenrijk woon verliefd op deze periode. Waarom? Dat lees je vandaag in deze blog over één van de mooiste jaargetijden in Oostenrijk. Niet alleen brengt de herfst koeler weer (warme dagen, koele nachten) ook de luchten zijn betoverend. Mooie zonsondergangen en dankzij het verkleuren van de bladeren aan de bomen van groen naar goudbruin heeft het jaargetijden iets bijzonders. De Herfst betekent voor ons ook even wat rust tussen de twee seizoenen. Wat na een intensief zomerseizoen wel welkom is. We krijgen tussen de boekingen door wat meer tijd om wat herstelwerk zoals schilderen te doen aan ons appartement en we bereiden ons voor op de wintermaanden.

Veel bijzondere evenementen op de agenda

Tijdens de herfst krijgen de meeste Oostenrijkers weer tijd voor elkaar. We vieren de eerste dag van de weinernte (druiven plukken voor de wijn), we proeven al aan de eerste geperste druiven voor de wijn (gevaarlijk lekker), we vieren in de Steiermark de Schilcherfeesten. In andere delen van Oostenrijk worden boerenfeesten, de Almabtrieb en ook de Kirchtag gevierd. Veel van de feesten in de Oostenrijkse dorpen hebben een verbinding met een geslaagde oogst. Dus lekker eten staat voorop.

Almabtrieb in de bergen

In veel bergdorpen in Tirol en Salzburg staat de herfst in het teken van de Almabtrieb. De koeien worden van de berg naar het dal gebracht waar ze “overwinteren” in een stal en geen last hebben van de gure winterse omstandigheden. De koeien worden door de boeren voorzien van prachtige bloemen en natuurlijk de mooiste en grootste koeienbellen die men kan vinden. Bij “thuiskomst” in het dal worden de koeien gezegend bij de kapel. Een almabtrieb moet je gezien hebben. Vanwege de grote drukte zijn in 2021 veel van de festiviteiten rondom de almabtrieb wegens corona afgezegd.

Wat is Kirchtag

In veel dorpen in Oostenrijk wordt in de herfstmaanden ook de Kirchtag gevierd. Tijdens de Kirchtag vieren de inwoners samen met de gasten het ontstaan van de kerk in de gemeente. Het is een feest waarbij vooral veel gegeten en gedronken wordt, er wordt muziek gemaakt en voor de kinderen zijn er vaak leuke attracties zoals een kleine draaimolen of een springkussen. Stel je daar trouwens niet te veel van voor. Gezellig is het zeker vooral als je een paar lokale bewoners kent.

In Villach vieren ze de Kirchtag al in augustus en duurt het feest ondertussen meer dan 8 dagen en zijn er tijdens deze feestweek meer dan 100 evenementen gepland. Het hoogtepunt van deze feestweek is de Trachtenfestzug op de eerste zaterdag van augustus. Tijdens deze optocht laten de inwoners van Villach hun mooiste Oostenrijkse klederdracht zien. Echt iets voor de liefhebbers van dirndls en lederhosen.

Wandelen tijdens de herfst in Oostenrijk

Wandelen tijdens de herfst in Oostenrijk lekker eten

De temperaturen in Oostenrijk zijn in de herfst precies goed om te wandelen. Het is in de bergen vaak uitstekend weer. Geen regen, geen miezer en niet te warm. Neem voor de zekerheid wel altijd een regenjas mee en een warme trui kan ook zeker geen kwaad. Omdat de wandelroutes ook in de herfst nog goed begaanbaar zijn, is de herfst de ideale tijd om te wandelen in de Oostenrijkse bergen. Ook voor de overige bergsporten in Oostenrijk leent de herfst zich. Na het wandelen is het natuurlijk wel tijd voor een heerlijke brettljausen zoals je ziet op de foto.

Veel Oostenrijkers gaan zelf op pad om paddenstoelen te zoeken. De zogenaamde Schwammerl. Dit zijn dan wel de eetbare varianten die men graag verwerkt in lekkere recepten zoals een eierschwammerlgoulasch.

De Herfst in Oostenrijk 2023

Ga je de bergen in controleer dan voor vertrek op de website of liften en kabelbanen open zijn. Vooral in de herfstmaanden zijn openingstijden aangepast en kan het voorkomen dat de liften en kabelbanen een dagje dicht zijn.

Genieten van de herfstkleuren tijdens de herfst in Oostenrijk

Persoonlijk vind ik de herfst de mooiste periode om foto’s te maken voor ‘Alles over Oostenrijk’. De goudkleurige bossen met die tientallen kleurnuances zijn gewoon gaaf. De blauwe luchten zijn zo prachtig blauw dat alles mooi in contrast komt. De kans dat je in de herfst nog wat wild ziet, is ook groot. Herten, reeën, eekhoorns, hazen en ander wild merken ook dat het rustiger wordt en durven zich weer te laten zien. Zie je een hert of een ree? Wees dan zo stil als het kan en geniet van dit prachtige natuurverschijnsel.

Stedentrip in de herfst

Zelf bezoeken we de Oostenrijkse steden altijd in de herfstmaanden, de temperaturen zijn aangenaam en de grootste drukte is verdwenen. Een ideale periode voor een stedentrip naar Wenen of Graz. Je krijgt genoeg tijd en ruimte om alle bezienswaardigheden in Wenen goed te bekijken. Sowieso is de herfst in Oostenrijk een goede periode om de bezienswaardigheden in Oostenrijk te bekijken. Het is overal echt veel rustiger.

boeken in de herfstvakantie

De herfstvakantie is in Oostenrijk lang niet zo druk als de rest van het jaar en daardoor is het een betaalbare periode om toch nog een weekje op vakantie te gaan. Een vakantieappartement bij Landal in Oostenrijk bijvoorbeeld kun je in vergelijking met de Nederlandse herfstperiode vrij voordelig boeken. Alle parken van Landal in Oostenrijk liggen op maximaal 1000 kilometer rijden van Utrecht.

Je kunt ook eens kijken bij Natuurhuisje.nl daar hebben prachtige huizen op de mooiste plekken midden in de natuur in Oostenrijk.

Boek je vakantie wel voor november, de meeste toeristische regio’s in de bergen gebruiken de volle maand november om zich voor te bereiden op de komende wintersport. Liften krijgen een onderhoudsbeurt, en de pistes worden voorbereid. Veel restaurants sluiten een maandje om zich goed voor te bereiden op de drukte die komen gaat in december tot april.

terug

9 redenen voor een herfstvakantie in Oostenrijk