De kerstmarkten in Graz (2023 editie)

Ga je mee naar de kerstmarkten in Graz? De stad is tijdens de adventstijd getransformeerd in een winterwonderland, vol met feestelijke activiteiten en sfeervolle kerstmarkten. Van het Hauptplatz tot de schilderachtige hoekjes van De Schlossberg, Graz biedt een betoverende mix van traditie, gezelligheid en culturele diversiteit. In dit artikel neem ik je mee op een reis langs de mooiste kerstmarkten van Graz in 2023.

Het begin van de advent in Graz

De Grazer Advent begint op 17 november 2023, waarbij de stad tot leven komt met twinkelingen van lichtjes en de warme geur van glühwein en Punch. Met haar historische gebouwen en sfeervolle straten biedt Graz de perfecte achtergrond voor deze feestelijke periode.

De diversiteit van de kerstmarkten in Graz

De belangrijkste van alle kerstmarkten in Graz is de kerstmarkt op het Hauptplatz, het kloppende hart van de festiviteiten. Hier vind je een gigantische kerstboom, omringd door romantische kraampjes. Proef hier van de traditionele Punch en geniet van lokale lekkernijen. Er is hier een ruimte keuze uit diverse stalletjes waar je eten kunt krijgen. Ben je niet zo van de vooral zoete lekkernijen dan kun je op de Hauptplatz ook gewoon terecht voor de traditionele braadworst of kaisekrainer. Bij de vaste stalletjes aan het begin van de Hauptplatz.

Unieke thema’s en locaties

kerstmarkten in Graz

Elke markt in Graz heeft een eigen thema en sfeer. De Glockenspielplatz staat bijvoorbeeld in het teken van specialiteiten uit de Steiermark, terwijl de Tummelplatz kunsthandwerk van over de hele wereld tentoonstelt. Vergeet ook niet de Kunsthandwerkmarkt op de Mehlplatz, waar ambachtslieden hun unieke creaties tonen. Van futuristische stands tot handgemaakte souvenirs, hier vind je een schat aan lokale kunst.

Voor een goede daad is de Charity Kerstmarkt bij de Eisernen Tor een aanrader. Hier wordt elke aankoop een bijdrage aan een goed doel. Het is een kleine markt met vooral glühwein en punsch stalletjes, maar persoonlijk wel één van de gezelligste.

Kinderplezier en cultuur

Kerstmarkten in Graz

Graz vergeet ook de kleintjes niet. Met diverse kinderactiviteiten, zoals het nostalgische reuzenrad en het kindercarrousel op de Kinder Adventmarkt, is er voor hen genoeg te beleven. Tevens rijdt er door de stad een speciaal treintje langs alle kerstmarkten in Graz.

De Adventlounge in de Schmiedgasse biedt een rustige ontsnapping met gezellige zitjes en warme dekens, ideaal voor een pauze tussen het winkelen door.

Een mix van traditioneel en modern

De kerstmarkten in Graz (2023 editie)

De kerstmarkt op de Franziskanerplatz brengt je terug in de tijd met zijn traditionele aanbod, terwijl de Advent in het Joanneumsviertel juist een moderne, urban twist geeft aan de feestelijkheden.

Panoramisch uitzicht op graz vanaf de Schlossberg

Een unieke ervaring is de Aufsteirern Kerstmarkt op de Schlossberg. Gelegen boven de daken van Graz, biedt deze markt een adembenemend uitzicht over de stad, naast een indrukwekkend programma met muziek en fakkelwandelingen. Deze kerstmarkt wordt gehouden in de kasematten op de Schlossberg.

Bijzondere evenementen en activiteiten

De kerstmarkt op de Südtiroler Platz en de Grieskindlmarkt bij Nikolaiplatz zijn ook hoogtepunten die niet gemist mogen worden. Elk met hun eigen unieke charme en aanbod, van culinaire lekkernijen tot duurzaam handwerk.

Afsluiting met stijl

Sluit je bezoek aan Graz in stijl af met een bezoek aan de Eiskrippe, een indrukwekkende kerststal gemaakt van ijs. De Eiskrippe kun je vinden in het  Renaissancehof van het Grazer Landhaus. Zolang de temperaturen rond het vriespunt blijven blijft de Eiskrippe staan. Voor de Eiskrippe wordt bijna 35 ton aan ijs in een bijzonder (maar tijdelijk) kunstwerk gecreëerd.

Praktische informatie

De kerstmarkten in Graz zijn vanaf 18 november tot 24 december dagelijks geopend. De toegang is vrij, waard

terug

Top 10 kerstmarkten in Wenen

Zijn sneeuwsokken toegestaan in Oostenrijk?

volgende