Top 10 kerstmarkten in Wenen

Top 10 kerstmarkten in Wenen

Feestelijke verlichting, de geur van lekkere zoete koekjes en nog zoetere kerstliedjes. Dat betekend maar één ding het is bijna kerstmis. Vanaf dit weekend zijn alle kerstmarkten in Wenen geopend. In de Oostenrijkse hoofdstad zijn officieel meer dan 20 kerstmarkten te vinden. Om je een goed overzicht te geven heb ik op deze pagina de top 10 van mooiste kerstmarkten in Wenen voor je opgeschreven. Probeer er zo veel mogelijk te bezoeken want iedere kerstmarkt heeft zo zijn eigen charme. Pas wel op met het uitgebreide aanbod van Punch en Glühwein, die slaat namelijk in als een bom. Lekker is het trouwens wel net als het grote aanbod van typische kerst lekkernijen uit één van de vele Weense conditoreien.

1. De kerstmarkten bij Schönbrunn

Kerstmarkt Schonbrunn

Ik moet natuurlijk beginnen bij één van de mooiste kerstmarkten in Wenen. Het is na het Rathaus in de binnenstad de best bezochte kerstmarkt van Wenen. In totaal staan er dit jaar ongeveer 80 feestelijk versierde kramen. De nadruk op de markt ligt vooral bij cultuur. Dus sip aan de warme Glühwein of Punch terwijl je langs de diverse stalletjes loopt en je laat betoveren door de feestelijke klanken van de diverse kerstkoren. Knort je maag ondertussen? Dan ben je hier ook aan het goede adres. Wat dacht je van de heerlijke Kaiserschmarrn of een echte Tiroler Bauerngröstl.

Kom je rond het avonduur dan het slot Schönbrunn prachtig verlicht en worden de duizenden lampjes in de grote kerstboom ontstoken.

2. Kerstmarkt in Spittelberg

Kerstmarkt in Spittelberg Wenen

De kerstmarkt in de wijk Spittelberg hoort tot één van de grootste van de stad. Alleen gaat het in Wenen echt niet op de grootste maar om de leukste en de gezelligste en dat is Spittelberg zeker. Ongeveer 100 kramen zijn hier opgesteld en ook hier gaat net natuurlijk niet zonder een warme (alcoholische) drank langs de stalletjes. Spittelberg is een iet wat alternatieve wijk van Wenen en dat zie je dan ook terug in de producten die worden aangeboden.

Vergeet niet om ook in de schattige zijstraten te kijken. Spittelberg is namelijk grotendeels autovrij en dat heeft wel zijn voordelen. Ben je in Wenen met de kinderen? Geen probleem de Kerstmarkt in Spittelberg heeft een zeer veelzijdig en gratis kinderprogramma. Dat bestaat onder andere uit poppentheater, kaarsen maken en knutselen.

3. De kerstmarkt am Rathausplatz

Kerstmarkt Rathaus Wenen

Ik kom hier op één of andere manier graag, het plein het Weense Raadhuis, de Wiener Ring. Ja ik voel me hier fijn. Stel je dan nu even voor dat je op een groot plein staat en dat plein staat helemaal vol met kramen met lekker eten, warme glühwein en de zoete klanken van een kerstkoor. Gekker moet het niet worden. Toch wordt het nog even wat extremer want hier vindt je namelijk ook een mega-grote kunstijsbaan met een oppervlakte van 3.000 m2 en alsof dat nog niet genoeg is heeft deze ijsbaan ook nog een verdieping.

Deze kerstmarkt is van alle kerstmarkten in Wenen wel de meest commerciële. Dus weinig handwerk en andere kunstwerken. Wel is de markt zeer gezellig en met het prachtige Weense Rathaus op de achtergrond is het ook wel iets magisch. Kerst puur dus.

4. Kerstmarkt Hirschtetten

Kerstkoekjes - kerstmarkt wenen

Op deze kerstmarkt worden de bezoekers betoverd door de mooi gedecoreerde kramen met prachtige kunst- en handwerken. Een uitgebreid aanbod van lekkernijen staat ook klaar voor de bezoekers. Dit jaar heeft de organisatie zeer bewust gekeken naar het aanbod. Zodat het weer een traditionele kerstmarkt is geworden. In de verwarmde kas wordt op 2.000 m2 een prachtige kerst tentoonstelling opgebouwd. Gedecoreerd met duizenden prachtige bloemen. Kinderen kunnen hier alvast beginnen met de lekkerste koekjes in de Weihnachtsbäckerei.

5. Adventsmarkt am Karlsplatz

Kerstmarkt am Karlsplatz

De kerstmarkt (of adventsmarkt zoals de Oostenrijkers het noemen) bij de Karlskirche op de Karlsplatz is eigenlijk wel bijzonder. De organisatie van deze kerstmarkt vindt het namelijk belangrijk dat er vooral kwaliteit wordt geboden. Hier dus geen kitscherige kerstdecoraties maar regionaal en handgemaakte kerstcadeaus en decoraties. De kerstmarkt is ook wel bekend als Art Advent.

Niet alleen let de organisatie dus op de kwaliteit van de aangeboden kerstdecoraties ook het culinaire gedeelte moet voldoen aan een aantal eisen. Zo is alles wat je kunt eten en drinken biologisch. Tegenwoordig wel belangrijk toch?

Vorig jaar werd deze kerstmarkt in Wenen uitgeroepen tot meest geliefde markt van Wenen. Dat zegt wel wat want de inwoners van Wenen zijn zeer kieskeurig wat dat betreft.

Kerstmarkt in Wenen - stedentrip met TUI

Bezoek de Kerstmarkten in Wenen samen met TUI, Een samengestelde reis met vliegtickets en een goed hotel voor een scherpe prijs.

  • Vliegen vanaf Amsterdam 
  • Goede 3 of 4 sterren hotels in het centrum van Wenen
  • Veilig en snel online boeken

6. Weihnachtsmarkt am Hof

Deze kleine kerstmarkt is er eentje voor fijnproevers, Naast de standaard Glühwein en Punch krijg je hier ook gewoon Champagne en dat kun je dan mooi combineren met verse oesters. Hoe decadent wil je het hebben. Wat je hier zeker moet proberen is de Zirben-Punsch. Een drankje gemaakt met dennenappels. Is dat te gewaagd? Ga dan door de zoete Punsch met Heidelberen. (Bosbessen)

Op deze kerstmarkt staan naast de 80 kramen ook een radiostudio van Radio Wien. Samen organiseren zij namelijk “Licht ins Dunkel”. Een inzamelingsactie voor het goede doel en Oostenrijkers die het niet zo breed hebben. Deze kerstmarkt kun je vinden in de binnenstad vlakbij de winkels in de Graben.

(foto: © Weihnachtsmarkt Hof Porcus Tumultus GmbH Wien)

7. Chriskindlmarkt Freyung

Kerstmarkten in Wenen

Echte klassieke kerstdecoratie koop je op de kerstmarkt Freyung voor de sfeervol verlichte Schottenkirche. Het is één van de oudste kerstmarkten van Wenen en je vindt hier onder andere de lange kerstkrib van Oostenrijk. Met 40 meter lengte is de replica van de schilder Josef Ritter von Führich een unieke bezienswaardigheid tijdens de advent in Wenen.

8. Kerstmarkt bij Schloss Belvedere

Top 10 kerstmarkten in Wenen

Het is één van mijn favoriete plekken in Wenen, de tuinen van Schloss Belvedere lenen zich namelijk voor allerlei activiteiten. Als ik Wenen ben neem ik altijd even de tijd om op een bankje in de prachtige tuinen een krantje te lezen of een kop koffie te drinken. Wat is er dan leuker om dat een keertje ’s avonds te doen en dan in plaats van koffie een lekkere warme mok Glühwein?

De Kerstmarkt in de tuin van Schloss Belvedere is niet heel erg groot. Ongeveer 35 stands staan in de romantisch verlichte tuin met een nog mooier verlicht Slot Belvedere op de achtergrond.

Het is ook een kindvriendelijke kerstmarkt er zijn namelijk diverse leuke attracties zoals een mini-spoorbaan en een authentieke draaimolen aanwezig. Iedere woensdag is kinderdag, dan zijn de prijzen wat lager en kunnen de kinderen tegen een kleine bijdrage in de werkplaats van het Oostenrijkse christkind knutselen.

9. Kerstmarkt Stephansplatz

Dit is nu zo’n plek waar je een kerstmarkt gewoon verwacht. Als je hier ’s avonds loopt is er iets in de lucht wat de omgeving bijzonder maakt. Ik kan dat niet beschrijven dat moet je gewoon voelen. Maar de kerstmarkt rondom de Stephansdom van Wenen is wel erg gezellig. Tijdens de adventsperiode kun je ook een bezoek brengen aan een Adventsconcert in de Stephansdom, deze worden ieder weekend van 30 november tot 23 december gehouden.

De kerstmarkt is direct in het centrum en het aanbod bestaat vooral uit handwerken, kerstdecoratie en ouderwets speelgoed. Natuurlijk ontbreken Glühwein en Punsch niet op deze unieke kerstmarkt in Wenen.

10. Weihnachtsdorf Maria Theresien Platz

kerststerren op de kerstmarkten van Wenen

Tussen twee prachtige musea in op het Maria Theresien plein kun je een heel gezellig kerstdorp vinden. In de tientallen stands kun je prachtige cadeaus voor de feestdagen vinden en natuurlijk ook een natje en een droogje. Om de stemming er goed in te brengen zijn er iedere avond kerstkoren en gospelgroepen op de kerstmarkt aanwezig. Omdat het Maria Theresienplein op de route van het Silvesterpad is blijft deze markt dit jaar voor het eerst tot 6 januari open. De kerstcadeaus maken dan plaats voor de traditionele geluksbrengers.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

terug

De top 7 wintersport vakantieparken in Oostenrijk

De kerstmarkten in Graz (2023 editie)

volgende