Krapfen – Oostenrijkse Donuts?

Februari is de tijd van carnaval en de tijd van het vasten. Maar voordat er gefeest wordt (en daarna het vasten) mag er eerst gesnoept worden en dat kunnen de Oostenrijkers als geen ander. Om een goede bodem te leggen voor het carnaval mag er dus vooral vet en zoet worden gesnoept. Dat doet men in Oostenrijk dan ook maar al te graag met een Krapfen.

Wat is een Krapfen

Je kunt een Krapfen het beste vergelijken met een Berlijnse bol (berlinerbol) Het is een bol gemaakt van gistdeeg welke kort wordt gefrituurd in olie en na het afkoelen wordt gevuld met een abrikozen jam. Er zijn ook andere vullingen mogelijk zoals Nutella, en frambozen jam en ondertussen is er ook een variant met een andere Oostenrijkse lekkernij de Wiener Schnitzel, vanzelfsprekend is deze combinatie onder de jeugd erg populair. (Niet mijn ding trouwens)

Hoe eet je een Krapfen

Het liefst voorzichtig want er zit een heel klein gaatje aan de zijkant van de deegbol. Door dat kleine gaatje is de jam in het midden van de deegbol gespoten. Zoek dat gaatje als eerste op en begin daar met eten. Doe je dat namelijk niet dan is de kans groot dat de jam-vulling er door dat zelfde gaatje met hoge druk uitspuit zodra je de eerste hap neemt. Je mag drie keer raden waar deze kleverige en mierzoete jam terecht komt… inderdaad op je kleding. Dat overkomt je trouwens maar één keer.

De deegbol is rijkelijk met poedersuiker bestrooid en natuurlijk redelijk vet. Een hand vol servetten kan dus geen kwaad.

Krapfen Oostenrijk

Feiten over de Krapfen

  • Het traditionele gebruik stamt al uit de middeleeuwen. Het recept is natuurlijk wel aangepast aan de huidige tijd en mogelijkheden.
  • Het eten van krapfen tijdens carnaval werd vroeger door de kerk aanbevolen
  • Monniken zorgde vroeger voor enorme voorraden aan krapfen zodat zij een goede basis konden leggen voor de komende vastentijd.
  • Een goede krapfen bevat tussen de 250 á 300 kilocalorieën en is daarmee zeker geen gezonde snack maar levert genoeg energie om een carnavalsdag door te komen.
  • Omdat de ingrediënten redelijk goedkoop zijn, is een snelle en voordelige energiekick. (En tegenwoordig goedkoper dan een blikje red-bull)
  • In veel Oostenrijkse steden wordt jaarlijkse de beste krapfenbakker uitgekozen door de inwoners. Je kunt het vergelijken met de oliebollentest die vroeger door het Algemeen Dagblad werd uitgevoerd.

Hele jaar door verkrijgbaar

Ondanks dat het een typische snack is rondom carnaval zijn de zoete en calorierijke bommetjes tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Al dan niet met seizoensgebonden vullingen en decoratie. Sommige bakkers maken er echt een kunststukje van en hebben het “krapfenbakken” tot een soort nieuwe Oostenrijkse volkssport verheven.

terug

Tirol 10 dagen op slot

Verplichte coronatest op skipistes Tirol

volgende