Met de auto naar Oostenrijk

Met de auto naar Oostenrijk

Oostenrijk ligt ongeveer in het midden van Europa ingeklemd tussen de hoge bergtoppen van de alpen en het heuvelachtige stroomgebied van de Donau. Met de auto naar Oostenrijk is de beste manier om het alpenland te ontdekken, er zijn echter wel wat regels waar je rekening mee moet houden.

Vanuit Alle richtingen is Oostenrijk goed bereikbaar. Alleen door de alpen kan een afstand die hemelsbreed slechts 100 kilometer is, in werkelijkheid wel 300 kilometer rijden zijn. Gelukkig beschikt Oostenrijk over een goed netwerk van wegen en autobanen. Ook zijn er diverse passen en tunnels waardoor je toch snel op je bestemming kunt komen.

Autobahn vignet

Autobaanvignetten Oostenrijk 2019
Autobaanvignet Oostenrijk 2019

Om gebruik te mogen maken van de snelwegen in Oostenrijk is een Autobahn vignet nodig, voor vakantiegangers is de 10 dagen variant het populairst, de prijs voor een vignet ligt in 2023 op € 9,90. De vignetten zijn verkrijgbaar bij de kantoren van de ANWB (met administratieve toeslag) en bij diverse tankstations voor de Oostenrijkse grens. Ondanks het vignet kan het voorkomen dat je op de snelweg toch nog extra tol moet betalen, dit is om de aanleg en verbetering van de snelweg te bekostigen.

Vignet Online bestellen

Tegenwoordig kun je de wegen-vignetten voor diverse landen en ook voor de Oostenrijkse autobahnen makkelijk online bestellen. Dat scheelt weer lange wachtrijen bij een tankstation of een ritje naar de ANWB-winkel. Een andere optie is het digitale vignet. Alleen vraagt dit wel wat meer voorbereiding. Reis je met de auto naar Oostenrijk dan is je vignet een verplicht. Rijden zonder een vignet op de autobahnen is strafbaar en de boete is niet mals.

Brandstof

Benzine (euro 95) is in Oostenrijk beduidend goedkoper dan in Nederland. De dieselprijs is bijna gelijk aan de prijs van benzine. Het loont de moeite om een beetje rond te kijken onderling kan het prijsverschil oplopen tot 15 cent per liter. Vooral rondom de populaire skigebieden en langs de snelwegen is het prijsverschil tussen de tankstations groot.

→ Lees hier alles over de brandstofprijzen in Oostenrijk.

Diesel wordt in de winter voorzien van een additief waarmee het klonteren van de Diesel voorkomen wordt. Deze variant wordt ook wel winterdiesel genoemd. Deze diesel is vanaf 1 oktober tot 28 februari verkrijgbaar. LPG is in Oostenrijk niet populair, en mondjesmaat beschikbaar bij de grotere tankstations langs de snelweg. Voor het vullen van LPG heb je in Oostenrijk een verloop nippel nodig. Aangezien Oostenrijk met het Italiaanse systeem werkt. De prijs van LPG ligt hoger dan de prijzen in Nederland.

Oplaadpunten voor je elektrische auto in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is de elektrische auto bezig met een stevige opmars. Op verschillende openbare punten en in parkeergarages tref je oplaadpunten aan. Dit netwerk van oplaadpunten wordt steeds groter. Deze worden in Oostenrijk ook wel Elektrotankstellen genoemd.

→ Lees alles over onderweg met de elektrische auto in Oostenrijk

Controles

Helaas ontkom je er in Oostenrijk ook niet aan, er wordt streng op snelheid gecontroleerd. Let op! indien je te hard rijdt in een milieuzone dan wordt dit gezien als een milieu delict, de bekeuringen zijn dan vele malen hoger dan een normale snelheidsovertreding. Indien het portaal boven de snelweg een maximale snelheid aangeeft in combinatie met de tekst IGL dan is dat vanwege de luchtkwaliteit.

Meer over de verkeersregels in Oostenrijk

Alcohol en verkeer

Net als in Nederland en België gaat dit in Oostenrijk helemaal niet samen. Het promillage ligt in Oostenrijk wel wat hoger dan in Nederland. Vanaf 0,5 promille ben je pas strafbaar en mag je niet meer deelnemen aan het verkeer. Ben je een beginnend bestuurder, of beroepschauffeur (bus of vrachtwagen) dan ligt het promillage op 0,1 promille. Met andere woorden je mag helemaal niet drinken.

Ligt bij de alcoholtest het promillage boven de 0,8 promille dan ben je als bestuurder al je rijbewijzen kwijt. Tevens mag je rekenen op een forse boete. Deze ligt tussen de 1000 en 5000 euro en wordt in combinatie met de locatie en omstandigheden van de overtreding door de Bundespolizei bepaald.

Parkeren

Parkeerschijf

Net als in Nederland zijn de parkeertarieven in de steden aan de hoge kant. Gelukkig bieden de meeste steden een goedkoop alternatief in de vorm van P+R terreinen. Dit zijn grote parkeergarages met een overstap mogelijkheid op het openbaar vervoer. De kosten zijn vele malen lager dan parkeren in de stad. In sommige dorpen en steden is het gebruik van de blauwe parkeerschijf verplicht. Dit wordt ook wel Park-uhr of Park-Scheibe genoemd.  Het gebruik van een Parkeerschijf wordt aangegeven met een verkeersbord. In de grote steden is betaald parkeren een welkome inkomstenbron. Steden als Graz, Wenen en Salzburg hanteren een zeer streng controlebeleid en het gehele centrum is opgedeeld in parkeerzones.

Parkeermeters werken met contant geld (let op! vaak minimale inworp) of door middel van contactloos betalen. In Wenen is de parkeermeter niet te vinden, daar werkt men liever met kraskaarten (parkscheine) deze kaartjes zijn verkrijgbaar bij de Trafik (=sigaretten, kranten kiosk) of bij tankstations.

Parkeren bij bezienswaardigheden

Ook parkeerterreinen bij bekende bezienswaardigheden zoals Hallstatt en de Krimmler Wasserfallen zijn niet gratis. Met de inkomsten worden voorzieningen voor de toeristen betaald en natuurlijk zijn het inkomsten voor de grondbezitter. Parkeer bij bekende bezienswaardigheden niet zomaar ergens je auto.

Snelheden

Onderweg in Oostenrijk dien je je aan bepaalde snelheden te houden, er is verschil gemaakt in voertuig klassen. Maximale snelheid op de wegen (indien niet anders op de wegen is aangegeven):

Auto, motor, camper (tot max. 3,5 ton)

Bebouwde kom: 50 km/u Autowegen: 100 km/u Autosnelwegen: 130 km/u

Auto (tot max. 3,5 ton) met aanhanger tot 750 kg

Bebouwde kom: 50 km/u Autowegen en autosnelwegen: 100 km/u Auto (tot max. 3,5 ton) met aanhanger zwaarder dan 750 kg Bebouwde kom: 50 km/u Autowegen: 80 km/u Autosnelwegen: 100 km/u

Let op de milieuzones

Zodra de borden boven de snelweg IG-L aangeven is het aanpassen aan de snelheid die er naast staat. IG-L staat voor een overschrijding van de luchtkwaliteit. Rij je toch te hard dan is het een milieuovertreding in Oostenrijk en deze worden beduidend zwaarder bestraft dan een snelheidsovertreding.

2 gedachten over “Met de auto naar Oostenrijk”

  1. Ik zie en licht knipperen boven het wegdek. voor controle vrachtwagens gewicht of wel wegen. Geldt dat ook voor auto met caravan

  2. Dat staat vaak op de matrix en verkeersborden voor de controle aangegeven. Echter hebben deze controles hoofdzakelijk het doel om het vrachtverkeer te controleren.

Plaats een reactie