Hoe kom je in Oostenrijk

Met de auto naar Oostenrijk

met de auto naar OostenrijkOostenrijk ligt ongeveer in het midden van Europa ingeklemd tussen de hoge bergtoppen van de alpen en het heuvelachtige stroomgebied van de Donau.

Vanuit Alle richtingen is Oostenrijk goed bereikbaar, alleen door de alpen kan een afstand welke hemelsbreed slechts 100 kilometer is, in werkelijkheid wel 300 kilometer rijden zijn. Gelukkig beschikt Oostenrijk over een goed netwerk van wegen en autobanen. Ook zijn er diverse passen en tunnels waardoor je toch snel op je bestemming kunt komen.

Autobahn vignet

Autobahn vignet 2013 OostenrijkOm gebruik te mogen maken van de snelwegen in Oostenrijk is een Autobahn vignet nodig, voor vakantiegangers is de 10 dagen variant het meest populair de prijs voor een vignet ligt in 2019 op € 9,20. De vignetten zijn verkrijgbaar bij de kantoren van de ANWB (met administratieve toeslag) en bij diverse tankstations voor de Oostenrijkse grens. Ondanks het vignet kan het voorkomen dat je op de snelweg toch nog extra tol moet betalen, dit is om de aanleg en verbetering van de snelweg te bekostigen.

Vignet Online bestellen

Tegenwoordig kun je de wegen-vignetten voor diverse landen en ook voor de Oostenrijkse autobahnen makkelijk online bestellen. Dat scheelt weer lange wachtrijen bij een tankstation of een ritje naar de ANWB winkel. en andere optie is het digitale vignet. Alleen vraagt dit wel wat meer voorbereiding.

Brandstof

Benzine (euro 95)is in Oostenrijk beduidend goedkoper dan in Nederland. De diesel scheelt vaak slechts een paar centen. Het loont de moeite om een beetje rond te kijken onderling kan het prijsverschil oplopen tot 15 cent per liter. Vooral rondom de populaire skigebieden en langs de snelwegen is het prijsverschil tussen de grote steden enorm. Diesel wordt in de winter voorzien van een additief waarmee klonteren van de Diesel wordt voorkomen. Deze variant wordt ook wel winterdiesel genoemd. Deze diesel is vanaf 1 oktober tot 28 februari verkrijgbaar. LPG is in Oostenrijk niet populair, en mondjesmaat beschikbaar bij de grotere tankstations langs de snelweg, voor het vullen van LPG heeft u in Oostenrijk een verloopnippel nodig. Aangezien Oostenrijk met het Italiaanse systeem werkt. De prijs van LPG ligt hoger dan de prijzen in Nederland.

Oplaadpunten voor je elektrische auto

Ook in Oostenrijk is de elektrische auto bezig met een stevige opmars. Op verschillende openbare punten en in parkeergarages tref je oplaadpunten aan. Dit netwerk van oplaadpunten wordt steeds groter. Deze worden in Oostenrijk ook wel Elektrotankstellen genoemd.

Controles

Helaas ontkom je er in Oostenrijk ook niet aan, er wordt streng op snelheid gecontroleerd. let op! indien je te hard rijdt in een milieu zone dan wordt dit gezien als een milieu delict, de bekeuringen zijn dan vele malen hoger dan een normale snelheidsovertreding. Indien het portaal boven de snelweg een maximale snelheid aangeeft in combinatie met de tekst IGL dan is dat vanwege de luchtkwaliteit.

Alcohol en verkeer

Net als in Nederland en België gaat dit in Oostenrijk helemaal niet samen. Het promillage ligt in Oostenrijk wel wat hoger dan in Nederland. Vanaf 0,5 promille ben je pas strafbaar en mag je niet meer deelnemen aan het verkeer. Ben je een beginnend bestuurder, of beroepschauffeur (bus of vrachtwagen) dan ligt het promillage op 0,1 promille. met andere woorden je mag helemaal niet drinken.

Ligt bij de alcoholtest het promillage boven de 0,8 promille dan ben je als bestuurder al je rijbewijzen kwijt. Tevens mag je rekenen op een forse boete. Deze ligt tussen de 1.000 en 5.000 euro en wordt in combinatie met de locatie en omstandigheden van de overtreding door de Bundespolizei bepaald.

Parkeren

Net als in Nederland zijn de parkeertarieven in de steden aan de hoge kant, ParkeerschijfGelukkig bieden de meeste steden een goedkoop alternatief in de vorm van P+R terreinen. Dit zijn grote parkeergarages met een overstap mogelijkheid op het openbaar vervoer. De kosten zijn vele malen lager dan parkeren in de stad. In sommige dorpen en steden is het gebruik van de blauwe parkeerschijf verplicht. Dit wordt ook wel Park-uhr of Park-Scheibe genoemd.  Het gebruik van een Parkeerschijf wordt aangegeven met een verkeersbord. In de grote steden is betaald parkeren een welkome inkomsten bron. Steden als Graz, Wenen en Salzburg hanteren een zeer streng controle beleid en het gehele centrum is opgedeeld in parkeerzones. Parkeermeters werken met contant geld (let op! vaak minimale inworp) of door middel van contactloos betalen. In Wenen is de parkeermeter niet te vinden, daar werkt men liever met kraskaarten (parkscheine) deze kaartjes zijn verkrijgbaar bij de Traffik (=sigaretten, kranten kiosk) of bij tankstations.

Parkeren bij bezienswaardigheden

Ook parkeerterreinen bij bekende bezienswaardigheden zoals Hallstatt en de Krimmler Wasserfallen zijn niet gratis. Met de inkomsten worden voorzieningen voor de toeristen betaald en natuurlijk zijn het inkomsten voor de grondbezitter. Parkeer bij bekende bezienswaardigheden niet zomaar ergens je auto. De parkeerplaatsen zijn vaak alleen beschikbaar voor de bewoners.

Snelheden

Onderweg in Oostenrijk dien je je aan bepaalde snelheden te houden, er is verschil gemaakt in voertuig klasses. Maximale snelheid op de wege (indien niet anders op de wegen is aangegeven):

Auto, motor, camper (tot max. 3,5 ton)

Bebouwde kom: 50 km/u Autowegen: 100 km/u Autosnelwegen: 130 km/u

Auto (tot max. 3,5 ton) met aanhanger tot 750 kg

Bebouwde kom: 50 km/u Autowegen en autosnelwegen: 100 km/u Auto (tot max. 3,5 ton) met aanhanger zwaarder dan 750 kg Bebouwde kom: 50 km/u Autowegen: 80 km/u Autosnelwegen: 100 km/u

Let op de milieuzones

Zodra de borden boven de snelweg IG-L aangeven is het aanpassen aan de snelheid die er naast staat. IG-L staat voor een overschrijding van de luchtkwaliteit. Rij je toch te hard dan is het een milieuovertreding in Oostenrijk en deze worden beduidend zwaarder bestraft dan een snelheidsovertreding.

Snel naar de Wintersport?

Wie nog even snel naar de wintersport wil kan tegenwoordig al binnen enkele uren op de pistes in Oostenrijk staan, Transavia en Easyjet vliegen meerdere keren per week en op sommige dagen zelfs meerdere keren per dag naar de sneeuw in Tirol en in het Salzburgerland....

Lees meer

Hema opent nog twee vestigingen in Oostenrijk

Hema opent nog eens twee winkels in Oostenrijk Hoe Hollandser kan het? Nadat in Juni twee vestigingen van het oerhollandse Hema de deuren opende in Wenen aan notabene de Mariahilfer straße 71 en in het Westbahnhof. Kan men in Oostenrijk straks op nog meer plekken van...

Lees meer

6 x doen in Graz

Zes dingen die je in Graz moet doen De studentenstad Graz zit Wenen tegenwoordig aardig op de hielen als het aankomt op een hippe coole stad Vandaag neem ik je mee in deze leuke Oostenrijkse stad waar je waarschijnlijk nog niet van hebt gehoord. Tijdens mijn laatste...

Lees meer