Mountainbiken in Oostenrijk. Waar moet je opletten?

Wat is er nu fijner om op vakantie op je mountainbike te stappen en te genieten van het mooie weer, maar je weet niet zeker waar je mag rijden? En sowieso: welke route past eigenlijk bij jou en aan welke regels moet je je houden tijdens je tocht? We helpen je en geven je de belangrijkste tips over richtlijnen, regels en de juiste uitrusting op mountainbikeroutes.

Waar kan ik mountainbiken in Oostenrijk?

In Oostenrijk geldt de algemene regel dat je alleen in het bos en op in de bergen mag fietsen op speciaal gemarkeerde paden.

Als je van plan bent om met je mountainbike buiten de gemarkeerde paden te rijden, heb je voor alle bos- en bosbouwpaden toestemming nodig van de eigenaar van het bos. Aan mountainbikers die zonder uitdrukkelijke toestemming op niet-toegestane paden rijden, kunnen administratieve sancties worden opgelegd, dat hangt volledig van de eigenaar af. De meeste zijn niet zo moeilijk maar soms zit er iemand tegen die een slechte ervaring heeft gehad of met het verkeerde been uit bed is gestapt.. Helaas staan in Oostenrijk ook civielrechtelijke stappen open. Het is dus beter om je aan de gemarkeerde mountainbikeroutes te houden. Gelukkig zijn er daar genoeg van in Oostenrijk.

Verkeersregels voor fietsen in Oostenrijk

De verkeersregels voor fietsen in Oostenrijk zijn niet anders dan in Nederland op een paar aanvullende en afwijkende regels na. Het naast elkaar fietsen op drukke wegen wordt niet aangeraden. Fiets altijd achterelkaar. Hou voldoende rekening met elkaar en met het andere verkeer. De snelheid van auto’s op doorgaande wegen ligt in Oostenrijk een stuk hoger dan in Nederland of België. Hou daar rekening mee. (Lees ook de verkeersregels voor fietsers op de website van de OAMTC)

Trouwens deze wegen zijn sowieso niet leuk om te fietsen. Liever neem je de landweggetjes en de smallere wegen waar de snelheid van de auto’s een stuk lager ligt en het uitzicht is vaak mooier.

Let goed op in het verkeer, de Oostenrijkse automobilist is nog lang niet overal gewend aan fietsers. Hou ook rekening met bijvoorbeeld vrachtwagen en bussen. Geef deze beroepschauffeurs de ruimte om je in te halen op een smalle bergweg.

Hoe zoek je de beste routes om te mountainbiken in Oostenrijk

Hoe zoek je de beste mountainbike route uit?

Bij het kiezen van een geschikte mountainbike route spelen naast je fiets ook de lengte van de route en de moeilijkheidsgraad van de route een rol. Zowel als nieuwkomer op de fiets als een ervaren mountainbiker is het belangrijk dat je je capaciteiten goed kunt inschatten. Plezier en veiligheid komen bij mountainbiken in Oostenrijk tenslotte op de eerste plaats.

De moeilijkheidsgraad van een mountainbikeroute hangt af van enkele factoren:

  • de stijging of daling
  • De ondergrond van de route, een verharde weg, fiets heel anders dan een bospad vol stenen en grind.
  • De obstakels die men tegenkomt (stenen, steenslag, trappen, enz.)
  • De hoek van de bochten en de aanwezigheid van veiligheidsbarrières.

Let op de kleurcodes van de mountainbike routes

De routes hebben een kleurcode naar moeilijkheidsgraad. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen gewone mountainbikeroutes en single trails. Deze laatste zijn bijzonder veeleisende en smalle paden die speciaal zijn ontworpen voor mountainbike-professionals.

De routes worden in de onderstaande kleuren ingedeeld, deze categorie geldt vooral voor gewone mountainbikeroutes:

Blauw – gemakkelijke routes die ook met gewone stevige fietsen en het hele gezin met een goede conditie goed te doen zijn. De helling is minder dan 5 procent. Als er meer uitdagende stukken zijn, worden deze met borden aangegeven.

Rood – Tussenliggende routes die een beetje ervaring en een goede mountainbike vereisen. De route kan verschillende, minder gemakkelijk te manoeuvreren bochten bevatten en er kan autoverkeer zijn. De hellingsgraad is maximaal 12 procent.

Zwart – Moeilijke routes, voor ervaren mountainbikers met een zeer goede fiets- en lichaamsbeheersing en een snel reactievermogen. Hindernissen en gevaarlijke secties kunnen vaker voorkomen. Een fiets met een vering wordt aanbevolen voor deze routes.

De kleurcodes voor Single trails in Oostenrijk

Single trails zijn altijd geel gemarkeerd en zijn alleen geschikt voor zeer ervaren mountainbikers. Ze volgen hun eigen indeling in moeilijkheid die als volgt, is opgebouwd:

Groen (S0) – Eenvoudige single trail die zelfs voor mountainbikers zonder veel trailervaring een geweldige ervaring bieden. Ze leiden meestal over niet-geasfalteerde grind-, bos- of weidepaden zonder gevaarlijke plekken. Toch moet je je fiets in bedwang kunnen houden en je evenwicht bewaren als je je op een van deze trails waagt.

Blauw (S1-S2) – Makkelijke singletrail voor mountainbikers met enige trailervaring, die een geavanceerde rijtechniek en een vaardige gewichtsverplaatsing en springtechniek beheersen. Stenen en wortels kunnen voorkomen op het parcours, evenals zeer scherpe bochten.

Rood (S2-S3) – Intermediaire single trails voor zeer ervaren mountainbikers die al veel trailervaring hebben en ook zeer goed zijn in speciale rijtechnieken. Een bijzonder goed ontwikkelde balans is ook belangrijk. Hindernissen, trappen en haarspeldbochten maken deel uit van dergelijke trails.

Zwart (S3-S5) – Moeilijke single trails voor absolute trail experts. Deze trails vereisen een uitstekende rijtechniek, een uitstekende lichaamsbeheersing, zeer snelle reactietijden en speciale rijtechnieken om haarspeldbochten, sprongen, enz. onder de knie te krijgen.

Belangrijk: De categorie van de routes is gebaseerd op de objectieve kenmerken en houdt geen rekening met weersomstandigheden, de rijsnelheid en je niveau.

Hou dus altijd rekening met deze factoren bij het plannen van je route! Onderschat de bergen in Oostenrijk niet, vooral je downhill fietst, loopt je snelheid al snel op. Zorg dat je je fiets ook in Oostenrijk onder controle kunt houden.

Wat zijn de gedragsregels op mountainbikepaden?

Op mountainbikeroutes moet je enkele gedragsregels in acht nemen om de natuur, andere mensen en jezelf te beschermen:

  • Vergeet uw helm niet
  • Rijd alleen op gemarkeerde paden
  • Rijd niet op afgesloten wegen
  • Houd u aan de verkeersregels
  • Rij voorzichtig om jezelf en anderen te beschermen
  • Vermijd plotselinge noodremmingen
  • Houd de mountainbike in een berijdbare, veilige staat
  • Houd rekening met dieren
  • Sluit hekken en poorten achter je
  • Laat geen sporen of afval achter

Waar moet je op letten bij het mountainbiken?

Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste. Dit houdt in dat je voor vertrek goed bent geïnformeerd over de routes en de moeilijkheidsgraad.

Maar het is net zo belangrijk om goed uitgerust te zijn. Eerst en vooral heb je natuurlijk de juiste fiets nodig.

Controleer je fiets voor elke tocht om er zeker van te zijn dat remmen en banden in optimale conditie zijn.

Naast de fiets zelf zijn er enkele accessoires die nuttig kunnen zijn en je mountainbike-ervaring aangenamer maken. De juiste kleding, een sportbril . (Ook als de zon een keertje niet schijnt is een fiets bril echt een aanrader). Een fietscomputer om te navigeren en je sportieve topprestaties vast te leggen, en een rugzak voor snacks en wat plakspullen plus een pompje zijn zeker aan te bevelen.

Is een fietshelm verplicht?

Een fietshelm en handschoenen mogen zeker niet ontbreken, een fietshelm is in Oostenrijk alleen voor kinderen tot 12 jaar verplicht, (ook in een kinderzitje) Toch raden wij aan om tijdens het Mountainbiken in Oostenrijk altijd een helm te dragen. Een ongelukje zit in een klein hoekje en het koppie beschermen is een kleine moeite en kan veel ellende besparen.

Met deze bovenstaande tips is iedere mountainbike toch alvast in de voorbereiding goed in orde!. We wensen je alvast veel fietsplezier.

terug

Veilig wandelen in de Oostenrijkse bergen

Traunsee: dit moet je doen

volgende