Oostenrijks gebak en Weense koffiehuizen

Wenen is de stad van de koffiehuizen, er zijn er honderden. Sommige zijn uitsluitend gericht op toeristen, maar in rustiger straatjes kunt u nog authentieke koffiehuizen ontdekken. Het echte koffiehuis draagt de naam ‘Kaffeehaus’, een ‘Café-Konditorei’ of een ‘Espresso-Café’ is geen koffiehuis in traditionele zin! U kunt er vele soorten koffie krijgen, met of zonder alcoholische toevoeging. Café Central in de Herrengasse 14 is een aanrader, evenals het Café Landtmann op nummer 4 aan de Karl-Lüger-Ring.

Bij koffie hoort zoetigheid en die is in Wenen dan ook ruim voorhanden in de vorm van taart en gebak. Fameus is de chocoladetaart Sachertorte, genoemd naar zijn bedenker Franz Sacher. Dat was een leerling-kok bij een Oostenrijkse minister die onverwacht gasten kreeg terwijl het overige keukenpersoneel afwezig was. Het dessert dat Sacher bedacht was zo’n succes, dat Franz besloot banketbakker te worden. Er zijn overigens vele variaties van de Sachertorte. Zo is er een strijd tussen Hotel Sacher (Philharmonikergasse) en patisserie Demel (Kohlmarkt 14) wie de beste Sachertorte van Wenen maakt. Uiteraard vindt Hotel Sacher – dat gesticht werd door de nakomelingen van Franz Sacher – dat alleen daar de echte, originele Sachertorte wordt geserveerd. Oordeel zelf!

Alleen al de etalage van Hofzuckerbäcker Demel is een bezichtiging waard: fraai opgemaakte taarten en lekkernijen van chocolade. Naast gebak en chocolaterie kunt u bij Demel andere producten kopen afhankelijk van het seizoen, zoals ambachtelijke jam.

terug

Bijna Perfect Serfaus

St. Stephansdom

volgende