Openbaar vervoer in Oostenrijk

Openbaar vervoer in Oostenrijk

Voor een land waar het aanleggen van een goede infrastructuur een stuk lastiger is dan bij ons thuis in Nederland of België heeft Oostenrijk een zeer goed spoor- en busnetwerk. Vooral het spoornetwerk en de voorzieningen zijn uitstekend. Treinen rijden misschien een stuk minder vaak maar zijn vooral op de lange afstanden tussen de steden een goed alternatief voor de auto. Sterker nog, ik reis zelf vaak tussen Wenen en Graz en neem dan liever de trein dan de auto. 

Treinen in Oostenrijk

De spoorwegen in Oostenrijk zijn op een paar korte regionale trajecten na in handen van de ÖBB (Oostenrijkse bundesspoorwegen). Het netwerk bestaat aan 5.800 kilometer aan spoornet en op verschillende plekken langs de landsgrens is dat netwerk aangesloten op het Europese sporennet. Sterker nog De Oostenrijkse spoorwegen hebben enkele jaren geleden praktisch het complete nachttreinen netwerk van de Duitse collega’s overgenomen en introduceren in 2019 een nieuwe nachttrein tussen Amsterdam en Wenen. 

De Oostenrijkse spoorwegen zijn befaamd vanwege de punctualiteit en comfort aan boord van de treinen. Vooral de nieuwe generatie treinen waaronder de Railjet en Nightjet zijn van alle gemakken voorzien. 

Bussen in Oostenrijk

Waar in Oostenrijk geen trein rijdt komt de Postbus. Deze luxe bussen worden door de ÖBB onderhouden en aangestuurd. De Bussen rijden over het algemeen tussen de grote steden en stoppen onderweg in ieder dorp of stad wel een keertje.  De postbus had vroeger naast het transport van personen ook de functie van een postbode. 

In Oostenrijk brengt de postbus geen post meer rond. Dat is nu volledig in handen van Post.at. De bussen zijn wel gebleven en zo ook de naam. De postbus kun je gebruiken met een treinkaartje. Deze kun je gewoon online kopen of bij de buschauffeur. Soms is de Postbus sneller dan de trein. Het beste reisadvies krijg je dan ook via de handige app SCOTTY of de website van de ÖBB

Openbaar vervoer met kinderen

In Oostenrijk zijn ze gek op kinderen. Reis je bijvoorbeeld met de trein dan reizen kinderen onder de 6 jaar gratis met je mee. Van 6 tot 15 jaar betalen de kinderen de helft van de normale ticketprijs. Er zijn echter wel wat zaken waar je rekening mee moet houden.

Veel treinen in Oostenrijk en dan vooral de Railjet en de Nightjet werken met stoelreservering. Reis je dus met je gezin dan is het verstandig om van te voren je reis te reserveren en ook je stoelen bij elkaar te kiezen. Anders kan het voorkomen dat je verspreid door een wagon zit en dat is met kinderen niet echt een ideale situatie. Voor het reserveren van een stoel betaal je het normale tarief. 

Familie wagons

kinderafdeling in de trein in OostenrijkDe Railjet beschikt altijd over een familiewagon. dit is vaak de laatste wagon van de trein (wagon 21 of 31) in  deze wagon tref je onder andere een kinderbioscoop aan en zijn de tafels voorzien van spelletjes. dobbelstenen en pionnen voor de spelletjes kun je bij de conducteur krijgen. Verder is de WC in de wagon uitgerust met een luiertafel en is alles leuk ingericht. Als laatste is deze wagon uitgerust met voldoende ruimte voor je kinderwagen. 

Stilte zones

Net als in Nederland zijn de treinen in Oostenrijk ook voorzien van zogenaamde stilte coupes. Ideaal voor mensen die even in alles rust willen werken of gewoon in alle rust willen genieten van het prachtige Oostenrijkse landschap. Reserveer je een plaats voor je gezin dan adviseer ik je om deze plaatsen over te slaan. 

Landal in de Bergen 30% korting

Landal in de Bergen 30% korting

Landal in de Bergen 30% korting Landal kennen we natuurlijk van de tientallen vakantieparken in de mooiste natuurgebieden van Nederland. Maar ook in Oostenrijk is Landal tegenwoordig goed vertegenwoordigd met 5 prachtige parken. De parken liggen stuk voor stuk in de...

Lees meer
Pas goed op bij de digitale maut/tol poortjes

Pas goed op bij de digitale maut/tol poortjes

Mautstrecken in Oostenrijk pas goed op Naast een vignet op je vooruit of tegenwoordig diigitaal gekoppeld aan je kenteken zijn er in Oostenrijk ook nog een aantal stukken snelweg waar je extra tol moet betalen. Deze zogenaamde “sondermautstrecken” liggen onder andere...

Lees meer
Moto GP Oostenrijk 2020 gaat door

Moto GP Oostenrijk 2020 gaat door

Moto GP Oostenrijk gaat door Tja, 2020 moeten we eigenlijk maar snel vergeten. Het vervelende virus gooit in plaats van roet in het eten gewoon met steenkolen en dat heeft behoorlijke impact op alle evenementen zoals de MotoGP. Goed nieuws is er ook, de MotoGP van...

Lees meer