Openbaar vervoer in Oostenrijk

Openbaar vervoer in Oostenrijk

Voor een land waar het aanleggen van een goede infrastructuur een stuk lastiger is dan bij ons thuis in Nederland of België heeft Oostenrijk een zeer goed spoor- en busnetwerk. Vooral het spoornetwerk en de voorzieningen zijn uitstekend. Treinen rijden misschien een stuk minder vaak maar zijn vooral op de lange afstanden tussen de steden een goed alternatief voor de auto. Sterker nog, ik reis zelf vaak tussen Wenen en Graz en neem dan liever de trein dan de auto. 

Treinen in Oostenrijk

De spoorwegen in Oostenrijk zijn op een paar korte regionale trajecten na in handen van de ÖBB (Oostenrijkse bundesspoorwegen). Het netwerk bestaat aan 5.800 kilometer aan spoornet en op verschillende plekken langs de landsgrens is dat netwerk aangesloten op het Europese sporennet. Sterker nog De Oostenrijkse spoorwegen hebben enkele jaren geleden praktisch het complete nachttreinen netwerk van de Duitse collega’s overgenomen en introduceren in 2019 een nieuwe nachttrein tussen Amsterdam en Wenen. 

De Oostenrijkse spoorwegen zijn befaamd vanwege de punctualiteit en comfort aan boord van de treinen. Vooral de nieuwe generatie treinen waaronder de Railjet en Nightjet zijn van alle gemakken voorzien. 

Bussen in Oostenrijk

Waar in Oostenrijk geen trein rijdt komt de Postbus. Deze luxe bussen worden door de ÖBB onderhouden en aangestuurd. De Bussen rijden over het algemeen tussen de grote steden en stoppen onderweg in ieder dorp of stad wel een keertje.  De postbus had vroeger naast het transport van personen ook de functie van een postbode. 

In Oostenrijk brengt de postbus geen post meer rond. Dat is nu volledig in handen van Post.at. De bussen zijn wel gebleven en zo ook de naam. De postbus kun je gebruiken met een treinkaartje. Deze kun je gewoon online kopen of bij de buschauffeur. Soms is de Postbus sneller dan de trein. Het beste reisadvies krijg je dan ook via de handige app SCOTTY of de website van de ÖBB

Openbaar vervoer met kinderen

In Oostenrijk zijn ze gek op kinderen. Reis je bijvoorbeeld met de trein dan reizen kinderen onder de 6 jaar gratis met je mee. Van 6 tot 15 jaar betalen de kinderen de helft van de normale ticketprijs. Er zijn echter wel wat zaken waar je rekening mee moet houden.

Veel treinen in Oostenrijk en dan vooral de Railjet en de Nightjet werken met stoelreservering. Reis je dus met je gezin dan is het verstandig om van te voren je reis te reserveren en ook je stoelen bij elkaar te kiezen. Anders kan het voorkomen dat je verspreid door een wagon zit en dat is met kinderen niet echt een ideale situatie. Voor het reserveren van een stoel betaal je het normale tarief. 

Familie wagons

kinderafdeling in de trein in OostenrijkDe Railjet beschikt altijd over een familiewagon. dit is vaak de laatste wagon van de trein (wagon 21 of 31) in  deze wagon tref je onder andere een kinderbioscoop aan en zijn de tafels voorzien van spelletjes. dobbelstenen en pionnen voor de spelletjes kun je bij de conducteur krijgen. Verder is de WC in de wagon uitgerust met een luiertafel en is alles leuk ingericht. Als laatste is deze wagon uitgerust met voldoende ruimte voor je kinderwagen. 

Stilte zones

Net als in Nederland zijn de treinen in Oostenrijk ook voorzien van zogenaamde stilte coupes. Ideaal voor mensen die even in alles rust willen werken of gewoon in alle rust willen genieten van het prachtige Oostenrijkse landschap. Reserveer je een plaats voor je gezin dan adviseer ik je om deze plaatsen over te slaan. 

Autobaanvignet Oostenrijk 2020 duurder en hemelblauw

Autobaanvignet Oostenrijk 2020 duurder en hemelblauw

Vignetten Oostenrijk in 2020 een klein beetje duurder en Hemelblauw van kleurIn 2020 gebruik je in Oostenrijk ook gewoon een tolvignet voor het gebruik op de autobaan. Dat kan met de sticker voor op je voorruit of je koopt je digitale tolvignet online via de website...

Lees meer
Oostenrijk reisgids winnen?

Oostenrijk reisgids winnen?

Reisgids Oostenrijk winnen?Ga je dit jaar nog naar Oostenrijk? Doe dan mee met onze winactie en maak kans op deze hele leuke ANWB reisgids. Deze reisgids is door onze redactie als beste reisgids voor Oostenrijk beoordeeld. (daarover schrijven we later meer)Reisgidsen...

Lees meer
Flexibel tol betalen in Oostenrijk

Flexibel tol betalen in Oostenrijk

Flexibel Tol betalen in Oostenrijk Recentelijk introduceerde ASFINAG de flexibele tol optie. Door je kenteken in de webshop van de Oostenrijkse wegbeheerder te registreren en te koppelen aan je creditcard kun je  moeiteloos doorrijden bij de tolpoortjes. één keer per...

Lees meer
Iedere maand het laatste Oostenrijk vakantie nieuws in je mailbox

Iedere maand het laatste Oostenrijk vakantie nieuws in je mailbox

Wil je ook leuke nieuwtjes, handige tips en updates over Oostenrijk in je mailbox? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Alles over Oostenrijk.nl

Je staat op de lijst, vanaf nu ontvang je iedere maand onze leuke nieuwsbrief!