Openbaar vervoer in Oostenrijk (2024)

Voor een land waar het aanleggen van een goede infrastructuur een stuk lastiger is dan bij ons thuis in Nederland of België heeft Oostenrijk een zeer goed spoor- en busnetwerk.

Het openbaar vervoer in Oostenrijk en dan vooral het spoornetwerk en de voorzieningen zijn uitstekend. Treinen rijden misschien een stuk minder vaak, maar zijn vooral op de lange afstanden tussen de steden een goed alternatief voor de auto. Sterker nog, ik reis zelf vaak tussen Wenen en Graz en neem dan liever de trein dan de auto.

Oostenrijkse spoorwegen

De spoorwegen in Oostenrijk zijn op een paar korte regionale trajecten na in handen van de ÖBB (Oostenrijkse bundesspoorwegen). Het netwerk bestaat aan 5800 kilometer aan spoornet en op verschillende plekken langs de landsgrens is dat netwerk aangesloten op het Europese spoornet. Sterker nog De Oostenrijkse spoorwegen hebben enkele jaren geleden praktisch het complete nachttreinen netwerk van de Duitse collega’s overgenomen en introduceren eind 2020 een nieuwe nachttrein tussen Amsterdam en Wenen.

openbaar vervoer in Oostenrijk

De Oostenrijkse spoorwegen zijn befaamd vanwege de punctualiteit en comfort aan boord van de treinen. Vooral de nieuwe generatie treinen waaronder de Railjet en Nightjet zijn van alle gemakken voorzien. Tussen de steden en de dorpen rijden stoptreinen dit waren vroeger S-bahnen en tegenwoordig worden ze ook wel de Cityjet genoemd. Deze treinen maken onderdeel uit van het regionale openbaar vervoer in Oostenrijk.

De Postbus

Waar in Oostenrijk geen trein rijdt komt de Postbus. Deze luxe bussen worden door de ÖBB onderhouden en aangestuurd. De bussen rijden over het algemeen tussen de grote steden en stoppen onderweg in ieder dorp of stad wel een keertje. De postbus had vroeger naast het transport van personen ook de functie van een postbode. Tegenwoordig is de Postbus niet meer weg te denken als onderdeel van het openbaar vervoer in Oostenrijk.

In Oostenrijk brengt de postbus geen post meer rond. Dat is nu volledig in handen van Post.at. De bussen zijn wel gebleven en zo ook de naam. De postbus kun je gebruiken met een treinkaartje. Deze kun je gewoon online kopen of bij de buschauffeur. Soms is de Postbus sneller dan de trein. Het beste reisadvies krijg je dan ook via de handige app SCOTTY of de website van de ÖBB

Alternatief voor de Postbus is de Flixbus

Sinds enkele jaren is ook Flixbus in Oostenrijk actief en de opvallend groene bussen zijn vaak opvallend goedkoop op de trajecten waar concurrentie met de trein is. Op sommige trajecten rijden meerdere bussen per dag.

De Flixbussen in Oostenrijk rijden vaak internationale routes, zo kun je met de groene bus vanuit Graz naar Rome, Dortmund, Essen en diverse steden in Kroatië en Slovenië.

Vanuit Wenen zijn er dagelijks verbindingen naar München, en diverse bestemmingen in Tsjechië.

Openbaar vervoer in Oostenrijk met kinderen

In Oostenrijk zijn ze gek op kinderen. Reis je bijvoorbeeld met de trein, dan reizen kinderen onder de 6 jaar gratis met je mee. Van 6 tot 15 jaar betalen de kinderen de helft van de normale ticketprijs. Er zijn echter wel wat zaken waar je rekening mee moet houden.

Veel treinen in Oostenrijk en dan vooral de Railjet en de Nightjet werken met stoelreservering. Reis je dus met je gezin, dan is het verstandig om van tevoren je reis te reserveren en ook je stoelen bij elkaar te kiezen. Anders kan het voorkomen dat je verspreid door een wagon zit en dat is met kinderen niet echt een ideale situatie. Voor het reserveren van een stoel betaal je het normale tarief.

Familie wagons

kinderafdeling in de trein in Oostenrijk

De Railjet beschikt altijd over een familie-wagon. Dit is vaak de laatste wagon van de trein (wagon 21 of 31.) In deze wagon tref je onder andere een kinderbioscoop aan en zijn de tafels voorzien van spelletjes, de dobbelstenen en pionnen voor de spelletjes kun je bij de conducteur krijgen. Verder is de wc in de wagon uitgerust met een luiertafel en is alles leuk ingericht. Als laatste is deze wagon uitgerust met voldoende ruimte voor je kinderwagen.

Stilte zones

Net als in Nederland zijn de treinen in Oostenrijk ook voorzien van zogenaamde stilte coupes. Ideaal voor mensen die even in alles rust willen werken of gewoon in alle rust willen genieten van het prachtige Oostenrijkse landschap. Reserveer je een plaats voor je gezin dan adviseer ik je om deze plaatsen over te slaan.

Kaartjes kopen

De treinkaartjes koop je of online in de handige app van de ÖBB of bij de kaart automaten op de stations. Voor de kaartjes die je online koopt, is een creditcard handig. Tenzij je beschikt over een Oostenrijkse bankrekening. Voor de bus en het openbaar vervoer in de steden kun je ook terecht bij de automaten in de bus, tram of metro en bij de bestuurder.