Pinnen bij de bank in Oostenrijk niet meer gratis

Een vakantie in Oostenrijk kost geld en de meesten van ons kiezen dan voor het gemak van de geldautomaat om snel even wat flappen te halen. Toch kan dat in Oostenrijk aardig in de papieren gaan lopen want bij steeds meer banken is het opnemen van geld uit de geldautomaat niet meer gratis. Veel banken berekenen de kosten voor het internationale geldverkeer gewoon door aan de gebruiker van de geldautomaat.

Veel verschil in extra kosten

De kosten voor een geldopname variëren wel per bank en ook nog eens per regio. Banken in Oostenrijk werken namelijk vaak op hetzelfde principe als de Rabobank in Nederland. Het zijn dus kleine zelfstandige banken met het gemak van één hoofdkantoor. Zo is de Raiffeisenbank in Graz een hele andere bank dan Raiffeisenbank in Wenen. Klinkt raar, maar als klant merk je dat wel. De kosten kunnen verschillen en per bank worden andere rentepercentages berekend voor leningen en hypotheken. Daar heb jij als vakantieganger indirect geen last van. Alleen als je geld wilt opnemen.

De kosten voor een geldopname kunnen variëren van € 2,50 per keer tot wel € 5,95 en dat is dus geheel afhankelijk van de locatie en de bank. Zo kan het zijn dat je in een toeristisch gebied beduidend meer betaald dan in een grotere stad.

Commercieel geldautomaten

Tegenwoordig kom je op steeds meer plekken in Oostenrijk de gele geldautomaten tegen van Euronet. Deze zijn geplaatst bij bezienswaardigheden, tankstations, of gewoon in een dorpje zoals Hallstatt. Pinnen bij deze geldautomaten kost altijd geld. Afhankelijk van de bank in Nederland en het bedrag wat je opneemt kunnen de kosten tot wel 70 euro per transactie oplopen. (Afhankelijk van de wisselkoers, en transactiekosten) mijn tip is dus om deze geldautomaten in Oostenrijk echt te mijden.

Pinnen in Oostenrijk

pinnen in Oostenrijk

Het pinnen in winkels, bakkerijen en slagers is nog lang niet zo ingeburgerd als in Nederland. Dat komt door de eenvoudige reden dat een geldautomaat in Oostenrijk duur is in gebruik. Deze verborgen kosten zie je als consument niet. In Nederland betalen winkeliers een vast bedrag per transactie. In Oostenrijk betalen winkeliers een vast bedrag plus een percentage van het bedrag wat wordt afgerekend. Vooral bij kleinere aankopen zoals bij de bakker of de slager tikken al deze kleine transacties dus stevig aan. Veel van deze ondernemers hebben dan ook zoiets van dan maar geen pin. Bovendien zijn Oostenrijkers gek op contact geld. Mocht een bakker of slager wel een pin hebben sta er dan niet raar van te kijken dat men bij lagere bedragen om een kleine transactievergoeding vraagt.

Een andere reden om geen pin te hebben in Oostenrijk is eigenlijk heel logisch. Berghutten hebben geen vaste telefoonaansluiting en ook mobiel bereik is moeilijk. Dus een pinautomaat werkt gewoon niet op deze plekken. Neem dus altijd voldoende contanten mee als je de bergen ingaat.

Pinnen in winkels

Bij supermarkten zoals de Spar, Billa, Hofer en Lidl is pinnen geen enkel probleem. Sterker nog bij de meeste grotere vestigingen van deze supermarkten kun je ook geld opnemen. Vraag hier wel even om want er moet ook genoeg geld in kas zijn om je uit te kunnen betalen. Bij een kleine supermarkt zal dit niet altijd lukken. In supermarkten en andere winkels van een bekende keten of bij tankstations kun je in de regel altijd pinnen met je Nederlandse of Belgische bankpas.

Pinnen bij onbemande tankstations

In Oostenrijk schieten onbemande tankstations en betaalautomaten bij tankstations als paddenstoelen uit de lucht. Je kunt bij de meeste tankstations terecht met je Nederlandse of Belgische bankpas. Houd er alleen wel rekening mee dat er een flink bedrag wordt gereserveerd op je bankrekening. Dat kan oplopen tot 200 euro. Vanwege het internationale bankverkeer wat niet zo snel werkt als de Europese Unie had gehoopt. Kan het soms wel een week duren voor deze reservering wordt opgeheven. Wel iets om rekening mee te houden.

terug

1G regel voor après-ski in Oostenrijk?

Data Dutchweek 2022 bekend

volgende