Via Oostenrijk naar Kroatië

Een vakantie naar Kroatië met de eigen auto gaat het snelst als je via Oostenrijk naar Kroatië rijdt. Oostenrijk fungeert dan al ook als transit land voor bijna alle bestemmingen in Kroatië en Slovenië.
Vanaf Utrecht naar de grens met Kroatië is de reis ongeveer 1.200 kilometer lang. Veel vakantiegangers naar Kroatië kiezen er dan ook voor om onderweg in Oostenrijk te overnachten in één van de hotels langs de autobaan.

Oostenrijk is een perfect land om te rijden, de snelwegen zijn van uitstekende kwaliteit en de voorzieningen langs de autobanen zijn goed. Wegrestaurants zijn verhoudingsgewijs wel erg prijzig. Ook is het verstandig om goed op je snelheid te letten op diverse stukken zijn (tijdelijke) trajectcontroles of meerdere flitspalen aangebracht.

Voor de Oostenrijkse autobaan is een vignet verplicht

Vignet verplicht in Oostenrijk

Reis je over de Oostenrijkse autobaan dan is een autobaan-vignet voor Oostenrijk verplicht. Deze vignetten zijn verkrijgbaar in 10 dagen, 2 maanden en een variant voor 1 jaar. Bekijk voor jezelf wat de voordeligste optie is.

Onderweg in Oostenrijk zijn er ook twee tol-trajecten. De kosten voor de tol liggen rond de 18 euro voor een enkele reis.


De kosten voor een vignet kun je trouwens snel weer terug verdienen door tijdens je reis niet te tanken langs de autobahn. Bij de tankstations langs de autobaan ligt de benzine- en dieselprijs 20% boven de gemiddelde prijs. Op een volle tank van 50 liter bespaar je dus al snel 10 á 15 euro.


» Lees alles over het tolvignet voor Oostenrijk
» Lees alles over de toltrajecten in Oostenrijk

! Ook voor het gebruik van de autobaan in Slovenië heb je een vignet nodig.

Let op!

Ook voor het gebruik van de autobaan in Slovenië heb je een vignet nodig.

Via Oostenrijk naar naar Kroatië – de routes

Je kunt op twee manieren snel naar Kroatië via Oostenrijk, Dat is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van je bestemming in Kroatië.

Route naar Istrië

De volgende route is voor alle bestemmingen rondom Poreč, ook wel het gebied Istrië.
Grensovergang Venlo → A40 richting Duisburg → A3 richting Nuerenburg → A9 richting München → A99 rondweg München richting Salzburg → A8 richting Salzburg → Grensovergang Duitsland/Oostenrijk → A10 – Tauern Autobahn richting Villach → A11 Karawanken autobahn richting Slovenië → Grensovergang Oostenrijk/Slovenië → A1 richtring Ljubjana → A1 richting Koper → E751 → Grensovergang Slovenië/Kroatië – Dragonja → Vervolgens liggen alle bestemmingen in Istrië aan deze weg.

Route naar de Kroatische kust (Zadar, Split Supetar)

Grensovergang Venlo → A40 richting Duisburg → A3 richting Passsau → Grensovergang Duitsland/Oostenrijk → A8 richting Wels → A9 richting Graz → A9 richting Slovenië → Grensovergang Oostenrijk/Slovenie → A1 richting Maribor → Richting Split.

Overnachten in Oostenrijk

Langs de autobaan zijn diverse goede hotels te vinden ik hoor vaak dat men kies voor een overnachting in de omgeving van Graz in Oostenrijk. Deze stad ligt op ongeveer 1.100 kilometer rijden vanaf Utrecht en vanaf Graz is het nog ongeveer 500 kilometer naar de prachtige Kroatische kust.

Overnachten richting Istrië

Reis je naar Istrië dan is een overnachting in de omgeving van Villach een aanrader.
We hebben goede reviews van onze lezers gekregen over de onderstaande accommodaties.

overnachten richting Split

In Graz kan ik op dit moment twee hotels aanraden met goede voorzieningen voor een overnachting. Vanuit de hotels is Graz zelf ook goed te bereiken een ideale stop voor een korte stedentrip dus.

Ramada hotel

Het 4 sterren Ramada Hotel ligt pal naast de Pyhrn Autobahn de A9 Deze autobaan gaat rechtstreeks naar de grensovergang met Slovenië. Het Hotel beschikt over 112 grote (familie) kamers en biedt een goed restaurant en een ontbijtzaal. Op het grote parkeerterrein is ook een mogelijkheid om je elektrische auto op te laden.
» Meer informatie over Ramada Hotel Graz

Hotel Urdlwirt

Dit familiehotel ligt iets van de snelweg af in het dorpje Unterpremstätten. De kamers zijn ruim en modern. Het restaurant heeft een fijne kaart met veel regionale gerechten en een pizzeria. Op de grote parkeerplaats voor en naast het hotel is altijd plek genoeg.
» Meer informatie over Urdlwirt in Unterpremstätten