Vignet Oostenrijk Waar plakken?

In Oostenrijk betaal je tol voor het gebruik van de autobaan. Dat gaat in tegenstelling tot in Frankrijk niet bij een tolpoort of een tolhuisje maar door middel van een sticker op je vooruit of een kentekenregistratie.  De informatie op deze pagina gaat over de stickers ook wel vignetten genoemd.

Inhoudsopgave: 

De Vignetten voor de autobaan in Oostenrijk kun je in Oostenrijk bij bijna ieder tankstation en bij een trafik (sigaretten en lotto winkeltje) kopen. Ook in Duitsland kun je ongeveer vanaf 100 km voor de grens met Oostenrijk de vignetten al bij de tankstations langs de snelweg kopen. Dat kun je zien door de grote borden die je voor de tankstations ziet. 

In Nederland kun je de autobaan vignetten voor Oostenrijk kopen bij de ANWB, alleen rekent deze consumentenclub wel administratiekosten zowel leden als niet leden betalen een kleine vergoeding bovenop de kosten van het vignet. (waarom snap ik niet)  Er zijn in Nederland ook diverse webwinkels te vinden waar je een vignet kunt kopen voor je vakantie in Oostenrijk.

De vignetten zijn beschikbaar voor auto’s en voor motoren. Dat scheelt een paar euro in prijs. Ook kun je de vignetten kopen in een bepaalde geldigheid. Het meest verkochte vignet is 10 dagen geldig. Blijf je langer reken dan uit of een 2 maanden vignet niet voordeliger is.  Blijf je bijvoorbeeld langer dan 3 weken (21 dagen) dan is een 2 maanden vignet al voordeliger Reis je door naar Italië of Kroatië op vakantie en blijf je daar langer overweeg dan ook een 2 maanden vignet voor Oostenrijk.

Waar plak je een autobaan vignet

Autobaanvignetten Oostenrijk 2019
Autobaanvignet Oostenrijk 2019

Bij een auto plak je een vignet op je voorruit, dus niet op een zijraam of op een andere plek. Het vignet moet van voren zichtbaar zijn en mag je zicht naar buiten als bestuurder van de auto niet blokkeren.  Er worden een paar voorkeursplekken aangegeven. 

  1. linksboven in  (gezien vanaf de bestuurderskant als je achter het stuur zit)
  2. linksonder
  3. achter de achteruitkijkspiegel

Let op! heeft je voorruit getinte bovenzijde (zonnestrip) dan mag je daar geen vignet plakken. Het vignet is dan namelijk niet goed zichtbaar. 

Bij een motor is het plakken van het vignet wat ingewikkelder. Het vignet moet zichtbaar zijn en moet worden geplakt op een deel van je motor welke je niet (snel) kunt verwijderen. Een tanktas, een (zij)koffer of je helm is bijvoorbeeld niet toegestaan.  Een goede plek is bijvoorbeeld je tank  of het l linkerdeel van je voorvork. 

Hoe verwijder je een verlopen vignet?

Voordat je een nieuw autobaan-vignet plakt is het handig om het oude vignet als eerste te verwijderen. Dat kan het beste door het vignet zo snel mogelijk te verwijderen. Dat kan door simpelweg de sticker van je raam af te peuteren. Alleen is het vignet beveiligd tegen meervoudig gebruik. Dat betekend dat het vignet in kleine stukjes van je voorruit komt. Met andere woorden is dat een hels karwei wat je waarschijnlijk een paar nagels kost.

Van een autoschade hersteller kreeg ik de goede tip om het voorzichtig met een haarföhn te doen. Door de hete lucht wordt de lijm weer vloeibaar en trek je de sticker er makkelijk vanaf. Daarna de ruit even met wat glasreiniger schoonmaken en voilà de sticker is verdwenen. 

Ga niet aan de gang met een mes of iets dergelijks. De ruit wordt daardoor onherstelbaar beschadigd. De meeste autoruiten zijn namelijk voorzien van speciale coatings en een diepe kras in de ruit is gewoon zonde. 

Hoe werkt een digitaal vignet

Online autobaanvignet kopen Oostenrijk

Wil je liever helemaal niet plakken dan heb ik goed nieuws voor je. Sinds 2018 kun je namelijk ook een digitaal autobahnvignet voor Oostenrijk kopen.  Deze “virtuele” vignetten koop je online en zijn gekoppeld aan je kenteken. In de webshop van Asfinag kun je deze vignetten snel en efficient kopen en je kunt betalen met iDeal, je creditcard of Paypal. 

Er is alleen één maar!!! Je moet je vignet minstens 18 dagen van voren kopen. Dat heeft te maken met het het feit dat het een online koop is. Als consument ben je dan beschermd en heb je het recht om je koop binnen 14 dagen terug te draaien. Een aantal slimme weggebruikers kochten op deze manier een vignet. reisde ermee door Oostenrijk en claimde vervolgens het geld weer terug.  Indien je ondernemer bent (of je kiest bij het bestellen de ondernemers knop) dan gaat de bovengenoemde termijn niet op. 

Print na aankoop je aankoopbewijs uit en je bent klaar voor vertrek naar Oostenrijk. Het digitale vignet is gekoppeld aan je kenteken.