Bergsport in Oostenrijk 2024

De bergen, het landschap, de hoge alpentoppen en de uitstekende infrastructuur zorgen dat Oostenrijk als geen ander land in Europa het mekka is voor bergsporters. Bergsporten in Oostenrijk kan op verschillende manieren en ik neem je in dit artikel mee langs alle vormen van Bergsport. Maak je wel van bewust dat bergsporten vaak een risicosport zijn, training, oefening en een goede uitrusting zijn in de bergen van levensbelang.

Het grootste deel van Oostenrijk leent zich voor Bergsporten. Of het nu de bergtoppen in Tirol of Karinthië zijn, de uitdagende klettersteigen in de Dachstein of de prachtige mountainbike- en fietsroutes door de bergen in het Salzburgerland er is voor iedere bergsporter in Oostenrijk wat te doen.

Veiligheid tijdens de bergsport in Oostenrijk is je eerste prioriteit

Je kunt deze alinea het beste lezen als een disclaimer en een goede waarschuwing. Bergsport in Oostenrijk is niet zonder gevaar. Mocht het fout gaan dan zijn de gevolgen vaak ernstig en kost het veel moeite en geld om je te redden. Zorg daarom altijd voor een goede voorbereiding, goed materiaal en last but not least een goede reisverzekering met een dekking voor risico sporten.

Controleer voor vertrek ook altijd even de actuele voorwaarden van je huidige reisverzekering. Zodat je niet voor onaangename hoge kosten komt te staan (een berging met de reddingshelikopter kost al snel tussen de 3000 á 6000 euro. Wanneer je niet verzekerd bent mag je dat direct betalen, ondertussen hebben de meeste reddingshelikopters en ambulances een pin-apparaat bij zich )

Wandelen in Oostenrijk

Wandelen in Oostenrijk

Wandelen in de bergen is één van de oudste vormen van bergsport en ontspanning in Oostenrijk. Dankzij het ongekende netwerk aan wandelroutes die vaak door vrijwilligers van de wandel- en natuurvereringen in Oostenrijk worden onderhouden is het echt een paradijs voor liefhebbers van de bergen. Wandelen is één van de puurste vormen van bergsport en daar kun je van jongs af aan al mee beginnen.

Wandelen in Oostenrijk is voor (bijna) iedereen wel te doen. Zorg altijd dat je goed voorbereid op pad gaat. Oriënteer je goed en neem altijd een wandelkaart mee. Goede uitrusting is ook hier van belang al kan dat bij wandelen in Oostenrijk relatief goedkoop. Een paar goede bergschoenen een rugzak, en goede kleding maken een lange tocht door de bergen al mogelijk. Bij de toeristeninformatie in de Oostenrijkse dorpen krijg je vaak veel informatie over de wandelroutes en de moeilijkheid ervan. Ook zijn er tientallen routes te vinden die geschikt zijn voor kinderen.

Wandelen in het hooggebergte

bergsport in oostenrijk

Een andere dimensie is het wandelen in het hooggebergte. Deze vorm van bergsport vraagt natuurlijk meer conditie en een goede gezondheid. Wandelen in het hooggebergte is een duursport. Duursporten op hoger gelegen gebieden zijn veel inspannender voor het cardiovasculaire systeem dan gewone duursporten. Ga er dus voorzichtig mee om, neem pauzes en neem geen onnodige risico’s.

Een goede en betrouwbare uitrusting is voor wandelen in het hooggebergte van levensbelang. Functionele waterdichte en ademende kleding, stevige bergschoenen, een verbandtasje, en eventueel wandelstokken horen tot de basisuitrusting. Wie in de wintermaanden of aan het eind van het winterseizoen gaat wandelen kan eventueel nog stijgijzers en een zogenaamde pikkel meenemen. Natuurlijk ontbreekt voldoende water en wat te eten ook niet in je rugzak.

Onderschat in de bergen ook de invloed van de zon niet, door de hoogte en de ijlere lucht is de kans op verbranden ook in het voorjaar groot. Neem dus een goede zonnebrandcrème mee en vergeet ook de zonnebril zeker niet.

Wie een meerdaagste tocht maakt van berghut naar berghut doet er tegenwoordig verstandig aan om vooraf de slaapplaatsen te reserveren. Verder goed om te weten dat de meeste berghutten geen pinautomaat hebben en alleen contant geld accepteren.

Klimmen

Klimmen is een prachtige en veeleisende bergsport. Ervaren klimmers kunnen in Oostenrijk hun hart ophalen aan de honderden prachtige klimroutes. Wie wil beginnen met klimmen kan zich in Oostenrijk tijdens de zomermaanden aanmelden bij de diverse klimscholen.

Bij klimmen heeft veiligheid de eerste prioriteit, je uitrusting moet meer dan 100% zijn. Voor vertrek kan een extra controle geen kwaad. Wie onbekend is met het gebied kan ook met een gids klimmen. Informeer bij de plaatselijke toeristen informatie naar het overzicht met gidsen. In Oostenrijk mag alleen een door de staat aangewezen gids een klimtour begeleiden. Dit wordt ook wel een “Staatlich geprüft” genoemd.

Klettersteigen

Bergsport in Oostenrijk 2024

Op steeds meer plekken in Oostenrijk komen Klettersteigen voor, deze worden ook wel “Via Feratta” genoemd. Een klettersteig is een wandelroute waarbij in de bergen trappen, kabels, en andere hulpmiddelen zijn aangebracht om de passage van een moeilijk deel in de route te overbruggen. Een Klettersteig is zeker niet geschikt voor iemand met hoogtevrees of stabiliteit problemen.

Je uitrusting voor een klettersteig bestaat uit een helm, een klimgordel en verbindingskabel voor de vaak aanwezige zekeringskabel. Persoonlijk raad ik iedereen aan om ook een paar handschoenen mee te nemen omdat de staalkabels soms scherpe deeltjes hebben waaraan je je handen vervelend kunt blesseren.

Skitoeren

Tijdens de wintermaanden is het maken van een skitour tegenwoordig ongekend populair. Hier geldt net als bij het wandelen in het hooggebergte dat je te maken hebt met een duursport, eentje die je absoluut niet moet onderschatten. Een goede voorbereiding is van levensbelang. Bekijk ook het lawinegevaar omdat je bij skitoeren vaak de geprepareerde pistes verlaat en door de diepe sneeuw gaat. Een goede uitrusting met onder andere een lawine rugzak, lawinepiepers en een eerste hulp tas zijn van levensbelang.

Skitoeren kun je ook met een plaatselijke gids maken, deze zijn in het gebied bekend met de gevaren en hebben ook een opleiding gehad om zo veilig mogelijk met verantwoording een tour door het hooggebergte te leiden. Informeer in de wintermaanden bij een plaatselijke skischool of de toeristeninformatie.

Mountainbiken

Bergsport in Oostenrijk 2024
Bergsporten in Oostenrijk – Mountainbiken in de bergen

Nu is fietsen in de bergen ongekend populair, veel wintersportgebieden investeren in mooie routes door de natuur en benutten daarmee de aangelegde infrastructuur voor de wintersport. Sinds de komst van mountainbikes met een elektrische aandrijving is het namelijk voor steeds mensen makkelijker geworden om bergen op de fiets te bedwingen.

Onderschat de bergen echter niet, je fiets namelijk niet over geasfalteerde wegen, maar vaak over paden gemaakt van puin en steenslag. Goede bescherming zoals een helm en beschermde kleding zijn dan ook absoluut aan te raden tijdens het mountainbiken. Een mountainbike en uitrusting kun je vaak huren in de gebieden tegen aantrekkelijke tarieven.

De voordelen van bergsport

Sporten in de frisse lucht wekt onze geest. Sporten in de bergen versterkt dit effect. De berglucht heeft bijzondere eigenschappen die een positief effect hebben op de gezondheid.

Berglucht is schoner en bevat veel minder vervuilende stoffen dan in stedelijke gebieden. Zo is sporten in de bergen ondanks de hogere inspannen toch een ontspanning voor de luchtwegen.

In de bergen neemt de pollendichtheid met elke meter die je stijgt af, zodat mensen met een pollenallergie of hooikoorts zich ondanks de aanwezigheid van grassen en bloemen toch kunnen vrijmaken van de bijwerkingen van de pollen. De berglucht leidt tot een verhoging van de vetstofwisseling. Door de lagere luchtdruk wordt de bloedsomloop gestimuleerd en neemt de energetische omzet van het lichaam toe. Het lichaam verbrandt daardoor meer vet.

Niet alleen de berglucht, maar ook het prachtige landschap heeft een positief effect op onze mentale gezondheid. De natuurlijke omgeving verbetert onze stemming en leidt ons af van de fysieke stress van sport. Daarnaast ontmoet je altijd gelijkgestemden in de bergsport, met wie je van gedachten kunt wisselen over de sport en nieuwe contacten kunt leggen. Vrienden versterken ook onze psyche en verhogen zo ons welzijn.

Het ruige terrein in de bergen met steile beklimmingen en afdalingen brengt de bloedsomloop op gang. Daarnaast verbetert regelmatige lichaamsbeweging het immuunsysteem en vermindert het de vatbaarheid voor infectieziekten. Maar ook spieren en botten hebben baat bij de beweging en worden door de inspanning in de bergen duidelijk versterkt. Zo creëer je een welkome sportieve balans in het dagelijkse kantoorleven (tegenwoordig homeoffice) en bevorder je je mobiliteit.

Bergsporten hebben een allround positief effect op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.