Een autovakantie naar Oostenrijk is een fijne manier om je vakantie in de bergen te verbrengen. De prachtige Alpen, de schilderachtige dorpjes en majestueuze meren maken het tot een bestemming die iedereen wel op zijn bucketlist heeft staan.
Of je nu van plan bent om de schilderachtige route langs de Grossglockner Hochalpenstraße te verkennen, een tour wil maken langs de mooiste bezienswaardigheden in Oostenrijk, of gewoon wilt ontspannen aan de oevers van de Wolfgangsee. Oostenrijk heeft voor ieder wat wils.
Inhoudsopgave
Zorg dat je auto is voorzien van deze verplichte uitrusting
Voordat je echter op pad gaat om dit adembenemende land te ontdekken, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je auto goed is uitgerust. Hoewel dit misschien niet het meest opwindende aspect van je reis is, zal het je veel onnodige stress besparen en je een gevoel van veiligheid geven onderweg. We hebben een uitgebreide lijst samengesteld van essentiële autovakantie-uitrusting die je niet mag vergeten. Zo kun je optimaal genieten van je autovakantie Oostenrijk zonder je zorgen te maken over onverwachte situaties.

De belangrijkste onderdelen voor je auto:
Hieronder het handige lijstje met de onderdelen die niet mogen ontbreken tijdens je autoreis door Oostenrijk.
Reflecterend veiligheidsvest:
In veel Europese landen, waaronder Oostenrijk, is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in je auto te hebben. Dit geldt vooral wanneer je autopech heeft en je de weg moet verlaten. Hoewel het misschien niet vaak wordt gebruikt, kan het van onschatbare waarde zijn als zich een noodsituatie voordoet.
Zorg ervoor dat je een vest voor elke passagier in je auto hebt, want veiligheid staat altijd voorop. Dus niet alleen de bestuurder en bijrijder maar ook voor iedereen op de achterbank.
Gevarendriehoek:
Een gevarendriehoek is een ander verplicht item om in je auto te hebben tijdens je vakantie in Oostenrijk. Als je auto onverhoopt stil komt te staan op de weg, moet je de driehoek op ongeveer 150 meter afstand van je voertuig plaatsen om naderende bestuurders te waarschuwen voor een potentieel gevaar.
Hoewel het uitzetten van een gevarendriehoek misschien niet de plezierigste activiteit is, kan het levens redden en ongelukken voorkomen. Weet je niet waar je gevarendriehoek is verstopt in de auto? Kijk eens aan de binnenzijde van de achterklep.
Verbanddoos:
Veiligheid staat opnieuw centraal bij dit volgende item: een EHBO-doos. Hoewel we allemaal hopen dat we deze niet nodig zullen hebben, is het altijd beter om voorbereid te zijn op kleine verwondingen of ongelukken. Van kleine schrammen tot blaren, je zult blij zijn dat je deze verbanddoos bij de hand hebt.
→ Een goedgekeurde verbandtrommel kun je in de webwinkel van de ANWB kopen
Het biedt gemoedsrust en helpt je snel eerste hulp te verlenen totdat professionele hulp arriveert. Controleer voor vertrek nog even of de verbanddoos niet is verlopen. Mocht je worden aangehouden door een agent dan is de verbandtrommel vaak de eerste check!
Vignet voor tolwegen:
Oostenrijk is een land dat bekend staat om zijn goed onderhouden wegen en schilderachtige routes. Als je van plan bent om gebruik te maken van de autobaan in Oostenrijk dan is een autobaanvignet voor Oostenrijk verplicht.
Het vignet is een sticker die op je voorruit moet worden geplakt en het is verkrijgbaar bij tankstations en snelweggrensovergangen. Het hebben van een geldig vignet voorkomt boetes en onnodige vertragingen tijdens je reis.
Reservelampjes:
Hoewel het misschien niet direct in je opkomt, is het hebben van een set reservelampjes in je auto uiterst nuttig. In Oostenrijk is het verplicht om overdag dimlicht te voeren, zelfs in goed weer. Het kan frustrerend zijn als je lampen plotseling uitvallen en je niet de juiste reserves bij je hebt.
Door deze voorzorgsmaatregel te nemen, voorkom je onnodige hoofdbrekens en kun je veilig blijven rijden.
Brandblusser:
Hoewel het niet verplicht is om een brandblusser in je auto te hebben, is het toch sterk aanbevolen. In geval van een kleine brand kan een brandblusser essentieel zijn om de situatie onder controle te houden voordat het ernstiger wordt. Denk aan een smeulende brand in de motorruimte of een kleine vlam in het interieur van de auto. Het hebben van een brandblusser kan helpen om erger te voorkomen en kan van onschatbare waarde zijn voor je veiligheid en die van je medepassagiers.
Als voormalig brandblusser-verkoper in Nederland raad ik je wel een schuimblusser aan. Een poederblusser kan de brand blussen, maar de elektronica in je auto onherstelbaar beschadigen.
Een flesje ruitensproeier vloeistof
In zowel de zomer als wintermaanden is een flesje ruitensproeier vloeistof erg handig. In de zomermaanden is het ideaal om de tientallen insecten die aan je voorruit kleven te verwijderen voordat ze door de zon worden gebakken op je voorruit. In de winter is de vloeistof (natuurlijk met een antivries component) perfect om de pekel resten van je voorruit te poetsen.
Sneeuwkettingen:
Als je van plan bent om in de winter naar Oostenrijk te reizen, zijn sneeuwkettingen een absolute must. De besneeuwde wegen en bergpassen kunnen uitdagend zijn, vooral als je onvoldoende grip hebt. Sneeuwkettingen zorgen ervoor dat je auto een betere tractie heeft op gladde oppervlakken, waardoor je veilig en comfortabel kunt blijven rijden. Voordat je vertrekt, oefen je het monteren van de sneeuwkettingen zodat je goed voorbereid bent als je ze echt nodig hebt. Vanzelfsprekend heb je in Oostenrijk tijdens de wintermaanden ook winterbanden.
Nu je op de hoogte bent van de verplichte uitrusting die je moet meenemen voor je autovakantie in Oostenrijk, kun je met een gerust hart de weg op. Het is misschien niet het meest spannende onderdeel van je vakantievoorbereidingen, maar het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent.
Bekijk ook de verkeersregels in Oostenrijk
In Oostenrijk zijn de verkeersregels op een paar kleine regels na gekijk aan de verkeersregels in Nederland en België. Wat misschien wel even wennen is zijn de verkeerslichten. Deze werken namelijk net even anders in Oostenrijk. Hoe deze precies werken dat lees je op onze pagina over de verkeersregels in Oostenrijk.