Ötz in de zomer

Het Ötztal is een prachtige en ideale familiebestemming in de zomer. De oude dorpskern van het dorpje Ötz met smalle straatjes en het karakter van een oud boeren dorp is nog goed bewaard gebleven. Leuk om eens even door heen te slenteren. Verder is het dorp een populair vakantieresort geworden dat zie aan de grote hoeveelheid hotels en andere accommodaties.

Familievriendelijk vakantiedorp

Het dorp richt zich in de zomer vooral op gezinsvriendelijke wandelvakanties. In de omgeving is ruim 300 kilometer aan wandelroutes uitgezet in diverse gradaties. Van eenvoudig tot uitdagend. In de zomermaanden zijn ook diverse kabelbanen geopend zodat een wandeling de berg op of de berg af niet altijd nodig is.

Ötz  zomervakantie
© Ötztal Tourismus fotograaf: eye5.li – Daniel Zangerl

Met de Acherkogelbahn gaat het van 820 naar 2.020 meter hoogte. Deze moderne panorama gondelbaan brengen je naar een prachtige plek in het Hochöetz gebied. Een perfect startpunt voor een wandeling of één van de mountainbike toeren in in de omgeving. Met de Ötztal card is een dagelijkse rit met met de gondelbaan gratis.

Widiversum

Eenmaal boven aangekomen vind je een kinderparadijs, op de Hochoetz ligt namelijk het 3.000 vierkante meter grote avonturenland Widiversum . Hier begint het de zoektocht naar toverkristal.

In totaal zijn er 17 creatieve en leerzame speelobjecten opgesteld voor kleine avonturiers. Alsof het nog niet genoeg is er er op de berg drie thema wandelingen langs nog eens 15 speeltoestellen waarbij de jonge ontdekker spelenderwijs een stukje over de natuur van het Ötztal wordt bijgebracht.

Zomervakantie met het hele gezin in Otz
© Ötztal Tourismus fotograaf: Emanuel Kaser

In het panorama restaurant vind je trouwens ook nog een hele leuke kinderattractie. De WIDI movieshuttle is een futuristische 5D multimediasimulator. Hier worden al je zintuigen op de proef gesteld.

Turmmuseum Ötz

Letterlijk is het Turmmuseum een toren vol met kunstwerken. Dat klopt ook want de galeriehouder is en verzamelaar van alles wat met de regio te maken heeft. De veelzijdige collectie bevat onder andere prachtige landschapsschilderijen uit de regio maar ook meubelstukken en foto’s. Alles in het Turmmuseum in Ötz heeft een relatie met het Ötztal.

Check van te voren wel even de openingstijden want het museum is niet altijd geopend.

De Piburger See

Aan het begin van het Ötztal ligt de prachtige Piburger See het is in de zomermaanden een pefecte plek om te zwemmen. Vooral omdat de water temperatuur tijdens de zomermaanden zeer aangenaam is. Ondanks dat de ligging van het meer op 900 meter boven de zeespiegel warmt het water in de zomermaanden op tot een aangename 24 graden. De meeste bergmeren in de omgeving blijven ook in de zomer koud.

Wie een dagje wil gaan zwemmen moet aan de zuidoostelijke kant van het meer zijn. Daar kun een badhuis vinden en worden in de zomermaanden roeibootjes en waterfietsen verhuurd. Duiken kan er ook en de onderwaterwereld is verassend. Wie liever zijn hengel te voorschijn haalt kant bij het stadskantoor van Ötz een visvergunning halen.

De Piburger See is niet met de auto bereikbaarbaar. Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten lopen.

Rondom het meer loopt ook een mooie wandeling van ongeveer 2,5 kilometer. Deze wandeling is redelijk vlak en met een kinderwagen goed te doen.

Overnachten in Ötz

De mogelijkheden voor een overnachting in Otz zijn overweldigend. Er zijn tientallen hotels en pensions in het dorp. Voornamelijk gericht op de wintersport maar in de zomermaanden zijn de meeste hotels ook gewoon open.

Hotels in Sölden

Er zijn in Ötz 11 hotels waarvan de meeste 3 of meer sterren hebben. De hotels worden stuk voor stuk zeer goed gewaardeerd en schrijven gastvrijheid met hoofdletters. Voor het totale aanbod aan hotels in Ötz kijk je op Booking

Appartementen

Een appartement huren voor kleine gezinnen of grote (familie) groepen kan natuurlijk ook. Het aanbod in Ötz is zeer divers en ook hier weer in eenvoudig tot super-de-luxe appartementen met alles erop en er aan zoals bijvoorbeeld je eigen sauna en whirlpool. Kijk voor de appartementen eens bij Belvilla of Villa for You

Kamperen in Ötz

In het dorp zelf is geen camping, voor een kampeerplek moet je naar het dorp Umhausen waar je de Ötztal Arena camping kunt vinden of je gaat naar Längenfeld.

Hoe kom ik in Ötz

Met de Auto: De reis naar Oetz valt op zich wel mee het is net geen 860 kilometer vanaf Utrecht en de route gaat grotendeels over de Duitse autobaan. Je kunt Otz bereiken zonder gebruik te maken van de Oostenrijkse autobaan waarvoor je normaal gesproken een autobaanvignet voor moet kopen.

Vliegen: De luchthaven Innsbruck ligt op 50 kilometer en Transavia vliegt in de zomermaanden een paar keer in de week vanaf Amsterdam naar Innsbruck. Vanaf de luchthaven kun je een shuttle boeken naar Sölden of een auto huren. Met het openbaar vervoer (trein + bus) is Sölden ook bereikbaar alleen is de reistijd dan ongeveer 3,5 uur)

Openbaar vervoer: Met de trein is Otz vanuit Nederland en België ook bereikbaar, alleen de reistijd is lang. Reken op ongeveer 15 a 17 uur. Een deel van de reis kun je met de nachttrein (Nightjet) doen. Of met de Duitse hogesnelheidslijn de ICE.

Otz zelf heeft geen station. Vanaf Station Ötztal is het zeker nog een klein half uurtje met de bus.

De treintickets kun je boeken via NS international. Hoe eerder je boekt hoe goedkoper het ticket.

© foto header: Ötztal Tourismus fotograaf: Matthias Burtscher