Ötztal in de Zomer

Verscholen in het zuid-oosten van Oostenrijk in het bundesland Tirol ligt de vakantieregio Ötztal. Niet alleen stond hier de wieg voor de bergsport en het berg toerisme ook James Bond joeg hier over de gletsjer op zijn grootste vijanden.

Ötzi de ijsmummie is naast James bond misschien wel de tweede prominente inwoner van het dal. Hij werd bij toeval in 1991 door twee Duitse bergbeklimmers gevonden. Door het ijs was zijn lichaam nog grotendeels intact. Archeologen en wetenschappers vermoeden dat het lichaam van Ötzi meer dan 5.300 jaar oud is.

Zomer in het Oetztal, Ötztal
Een prachtig uitzicht over het Ötztal in Tirol

Het Oetztal heeft een lengte van 65 kilometer en is de plek waar je rondom je heen de meeste drieduizenders kunt vinden. Een indrukwekkend landschap in haar facetten dus. Dat landschap wordt nu optimaal benut voor veel sportieve buitensport activiteiten natuurlijk om je ook genoeg gave bezienswaardigheden tegen en geniet je in het Oetztal van de beste gastvrijheid die Oostenrijk te bieden heeft.

Stukje geschiedenis van het Oetztal

Het Oetztal werd duizenden jaren gevormd tijdens de ijstijd. Archeologen ontdekte dat het gebied toen praktisch onbewoonbaar was, vallende rotsen ruige onbedwingbare bergen en risicovolle modderstromen en lawines waren schering en inslag in de omgeving.

Diezelfde archeologen ontdekte ook dat het gebied al een lange geschiedenis kent, al in het steentijdperk werd de omgeving bewoond. Daar is de eerder genoemde BO-er (=Bekende Oostenrijker) Ötzi een mooi voorbeeld van.

We maken een sprong naar de 18de eeuw toen de toenmalige priester Franz Senn – een zeer fanatieke berggids- begon om de arme boeren in de regio hielp met het aanleggen van begaanbare wegen en opleidingen tot berggids. Hij liet toeristen slapen in zijn pastorie en richtte samen met een paar andere zielsverwanten de eerste Oostenrijkse alpenvereniging op.

Tot op de dag van vandaag is het Ötztal beroemd en geliefd bij wandelaars en bergklimmers. In de winter staat het dan natuurlijk volledig in het teken van de wintersport.

Wie was Ötzi?
In 1991 was een Duits echtpaar bezig met de beklimming van de Fineilspitze in de buurt van Sölden. Tijdens de wandeling kwam het echtpaar een gemummificeerd lichaam tegen.
Later bleek dat het lichaam ruim 5.300 jaar oud is en dankzij de vondst kregen wetenschappers en archeologen een fascinerend kijkje in het leven van toen.
De jager van toen kreeg in het gebied al snel de bijnaam Ötzi, wie de ijs-mummie echt wil zien kan terecht in het Archeologiemuseum van Zuid-Tirol in Bozen. In Umhausen is het Ötzidorf nagebouwd en op levendige wijze krijg je een kijkje in het leven tijdens het steentijdperk.
Alles over Oostenrijk reisgids
Author

Waarheen in het Ötztal?

Het dal bestaat uit 8 dorpen waarvan Sölden, Vent en Längenfeld de bekendste dorpen zijn.

Van de dorpen is Sölden de grootste en waarschijnlijk ook de bekendste. Iedere winter is dit dorp namelijk een magneet voor ski-liefhebbers. De dorpen in het Oetztal hebben ieder een eigen karakter en charme vanzelfsprekend is de Tiroler cultuur en de tradities diep geworteld onder de lokale inwoners van de dorpen.

Wat kun je doen in het Ötztal?

Een vakantie in het Oetztal staat meestal in het teken van sporten of actief zijn. Je gaat je hier zeker niet vervelen. In het Oetztal zijn werkelijk honderden kilometers aan wandel en fietsroutes uitgezet door het dal.

Wandelen in het Oetztal

Twee dingen mogen in je bagage niet ontbreken als je naar het Ötztal komt. Je stevige wandelschoenen en je goede humeur. Meer dan 1.600!! Kilometer aan wandelroutes zijn er uitgezet. Ik geef toe niet iedere route is even makkelijk maar één ding beloof je wel, je komt terug met prachtige verhalen en niet alleen heb je mooie foto’s kunnen maken je hebt misschien ook wel één van de hoogste wandelingen van Europa gemaakt.

Of je nu een beginnende wandelaar bent of een ervaren wandelaar opzoek naar een gave huttentocht, in het Oetztal vind je het allemaal.

Doe je het liever wat rustiger aan? Geen probleem er zijn 12 moderne kabelbanen die je naar boven of beneden brengen. Tijdens de wandelingen kun je terecht in één van de meer dan 100 authentieke alpenhutten. Daar geniet je niet alleen van een lekker koud drankje maar ook van een goede Tiroler maal om de krachten weer te sterken.

Fietsen in het Oetztal

Één vallei en 2 wielen? Hop op de pedalen en naar één van de mooiste plekken van Tirol. Of dat nu de pedalen zijn van je racefiets, je mountainbike of van je elektrische fiets maakt niet zo heel veel uit. Voor alle doelgroepen zijn er namelijk speciale fietsroutes uitgezet.

In Sölden tref je bijvoorbeeld een spectaculair bike park aan voor mountainbikers. De geweldige infrastructuur voor fietsers bestaat in dit bikepark uit twee zogenaamde pumptracks. In totaal zijn er in Sölden 27 fietsroutes uitgezet waarbij je kunt kiezen uit diverse moeilijkheidsgraden.

Wielrenners komen zeker goed uit de voeten in het Oetztal. De bekende Ötztaler Cycle Marathon staat sinds 1980 op de kalender van mening wielrenner. Hier train je samen met de wielrenners van het BORA-Hansgrohe team uit Oostenrijk. Als wielrenner kun je diverse passen beklimmen zoals de Timmelsjoch, of je fiets eventjes naar de Rettenbach Gletsjer waarbij je mooi bijna 1.500 hoogtemeters maakt.

Otztal met het gezin

Wil jij een gezinsvakantie zonder zorgen? Dan snel de auto in en haar het Oetztal. Die iPad of mobiel zijn ze hier snel vergeten. Naast tientallen speelvoorzieningen en super gave wandelingen zijn er ook andere leuke activiteiten zoals Area 47. In de dorpen Oetz, Sölden en Obergurgl zijn in de zomer de gondels naar boven geopend. Met de gratis Ötztal Premiumcard die je bij je accommodatie kunt krijgen kun je gratis gebruik maken van deze liften. Biedt je accommodatie de voordeelkaart niet aan dan is deze ook te koop bij de plaatselijke toeristen informatie.

In Oetz ligt namelijk het Widi kids Park. Deze 5.000 m2 grote speeltuin is gewoon mega. Kinderen kunnen hier klimmen, kletteren, roetsen, schommelen en ga zo maar door. Het leuke is dat alle attracties in deze speeltuin zijn gemaakt van materialen uit de natuur. Dus vooral veel hout en rotsen.

Het speelpark biedt uitdaging aan kinderen van alle leeftijdscategorieën. De Wackelwege (een brug voor waaghalzen) leidt de kinderen op een speelse wijze door het prachtige landschap over klimtouwen, rekken, en evenwichtsbalken. De reuzenschommel heeft natuurlijk ook een magische aantrekkingskracht op de kids.

Vanzelfsprekend is er ook gezinsvriendelijke accommodatie in het Otztal te vinden.

Bezienswaardigheden Oetztal

  • Area 47
  • Stuibenfall Umhausen
  • Ötzidorf
  • Greifvogelpark
  • Piburger See
  • Top Mountain Crosspoint museum
  • Aqua Dome thermen

Overnachten in het Oetztal

Zowel zomers en ‘winters kun je in het Oetztal natuurlijk goed terecht in één van de vele hotels, in een eigen appartementen en zelfs op één van de twee campings. Waar je Naast een plekje voor je tent of caravan ook een eigen Lodge kunt huren.

Hotels

Er zijn echt tientallen hotels in het Ötztal. Van super de luxe overnachten bij de Thermen Aqua Dome tot slapen in een biervat met allerlei handige voorzieningen. In de zomermaanden kan het vooral tijdens schoolvakanties erg druk zijn Dus boek je hotel altijd ruim van te voren.

Hotels in Ötztal bekijken

Campings

Er zijn meerdere campings in de omgeving van het Ötzal. De campings worden regelmatig door de ANWB en ASCI bezocht en gekeurd.

Camping Otztal ligt in het dorpje Langenfeld praktisch naast de therme Auqa Dome. De camping is zowel in de zomer als winter geopend en heeft goede voorzieningen. Een aantal plaatsen heeft zelfs een eigen gasaansluiting om bijvoorbeeld een gaskachel op aan te sluiten.
Meer informatie

Otztaler natur camping Deze camping is wat eenvoudiger dan bovenstaande camping. De camping staat echt midden in de natuur en de indrukken van de bergen blijven je nog wel even bij. Op de camping is genoeg ruimte voor kinderen om te spelen en in de wintermaanden zijn er goede voorzieningen zoals gasaansluitingen en verwarmde wasruimtes.
Meer informatie

Appartementen

Wie liever een vast dak boven zijn hoofd heeft en meer vrijheid wil kies in Oostenrijk al snel voor een appartement. Er zijn in het Otztal echt tientallen verhuurders van appartementen te vinden. Op de websites van Belvilla enVilla for You kun je de meeste verhuurders vinden.