Längenfeld in de zomer

De zomervakantie in Längenfeld is perfect voor levensgenieters. Al meer dan 400 jaar borrelt uit diepe bronnen het heilzame en kalmerende water op en dat dat bijzondere water komt optimaal tot zijn recht in de Aqua Home. Één van de modernste thermen van Oostenrijk en het enige thermaal kuuroord in Tirol.

Längenfeld is natuurlijk meer dan alleen dat. In de zomermaanden leent de omgeving zich perfect voor wandelaars en natuurliefhebbers. De ligging van het dorp in het midden van het prachtige Ötztal geven voldoende
mogelijkheden om vanuit het dorp een vakantie te vieren.

Het dorpje ligt op 1.180 meter hoogte en ligt centraal in het prachtige Ötztal tussen de andere bekende dorpen Sölden en Ötz.

Stukje geschiedenis over Längenfeld

Al langer was het Oetztal een handelsroute over de Alpen richting het zuiden. Archeologen hebben ontdekt dat in de omgeving van het dorp al tijdens het steentijdperk bewoning is. De resten van oude boerderijen en natuurlijk de vondst van de ijsmummie Ötzi bevestigen deze ontdekkingen.

In 1250 werd het dorp voor het eerst genoemd door de heren van Montalban, het dorp werd toen nog Lenginvelt genoemd. In 1288 werd er meer duidelijk want in de omgeving waren 14 boerderijen welke werden genoemd in de afschriften van de Graaf van Tirol Meinhard II.

Wat kun je allemaal doen in het dorp

Tijdens de zomermaanden is het dorp en de regio het paradijs voor een actieve vakantie. Wie liever een dagje wil ontspannen gaat naar de thermen.

Wandelen in Langenfeld
© Toerisme Ötztal – fotograaf: Elias Holzknecht

Wandelen in Längenfeld

Längenfeld is een wandelaarsdorp, vanuit het centrum starten diverse wandelroutes met een totale lengte van 150 kilometer. Tijdens de wandelingen geniet je van de prachtige landschappen en kom je weer op kracht in één van de 17 bergrestaurants. De routes zijn ingedeeld in diverse niveaus. Van eenvoudig en familie-vriendelijk tot steil en uitdagend.

Wie meer uitdaging zoekt kan ook kiezen voor één van de twee zogenaamde klettersteigen of neemt één van de 200 verschillende klimroutes in de omgeving.

Fietsen in Längenfeld

Net als wandelliefhebbers komen fanatieke (en ook wel minder fanatieke) fietsers goed tot hun recht in Längenfeld en omgeving. Dat komt onder andere door:

  • Perfecte condities en routes voor mountainbikers
  • Van eenvoudige routes tot uitdagende trials
  • Meer dan 400 kilometer aan uitgezette fietsroutes voor de MTB
  • Fietsverhuur in het dorp aanwezig
  • Met de kabelbaan en je fiets naar boven

Doe het liever rustig aan en wil je genieten dan kun je met je e-bike ook prachtige routes fietsen door de omgeving. Je accu opladen kan op diverse plekken.

Met kinderen naar Längenfeld

Voor gezinnen met (jonge) kinderen is er in het dorp genoeg te doen. Er zijn diverse speciale gezinsvriendelijke wandelroutes en tijdens de routes kom je leuke avontuurlijke speelplekken tegen.

Liever een dagje samen genieten? Dan mag een bezoek aan de Aquadome niet ontbreken. Deze thermen beschikt over een eigen kinderopvang waarbij de kinderen onder begeleiding kunnen spelen in een eigen zwembad.De wat oudere kids kunnen zich fantastisch vermaken op de glijbanen.

Aquadome

Aqua Dome thermen in Längenfeld
Aqua Dome in Längenfeld © foto: Aqua Dome

Ik noemde het hierboven al als een ideaal uitje voor het gezin. De Aquadome is de enige thermen van Tirol. Dit prachtige zwem- en kuurbad is ruim 2.000 vierkante meter groot is een lust voor het oog. De drie grote schotels zweven hoog boven de grond en met een prachtig bergpanorama kom je hier volledig tot rust en bezinning. De watertemperatuur in de gehele thermen ligt tussen de 34 á 36 graden. Lekker warm dus.

In totaal zijn er 12 verschillende baden in de Aquadome te vinden. Het water heeft een hoog zout gehalte wat goed is voor je huid en luchtwegen. Verder zijn er nog een 25 meter bad met een aangename watertemperatuur van 25 graden.

Zeven sauna’s

De aquadome heeft tegen een kleine meerprijs ook 7 sauna’s. Een bijzondere sauna die je niet vaak aantreft in Oostenrijk is de zogenaamde Hooisauna. De sauna is gebouwd in een typische Tiroolse boerenschuur en rondom de sauna oven is hooi aangebracht, door de warmte komen de etherische oliën uit het hooi en het oude hout vrij en dat heeft weer een goede werking op lichaam en geest.

In Oostenrijk zijn de zogenaamde aufgussen bij de sauna dagelijkse kost, bijna ieder uur kun je in twee van de zeven sauna’s genieten van speciale opgietingen.

In het wellness gedeelte ben je naakt, zwemkleding is niet toegestaan in de sauna’s. Eenmaal in het wellness gedeelte van de Aquadome kom he terecht in een oase van rust en stilte.

Overnachten in Langenfeld

De mogelijkheden om te overnachten in Längenfeld zijn legio. Van kamperen tot luxe in het thermen hotel. En van appartementen tot chalets met catered service.

Camping Ötztal

Luxe kamperen doe je op deze camping aan de rand van Langenfeld grenzend aan een bos. De camping ligt op een steenworp afstand van de dorpskern en praktisch naast de Aquadome.
Meer informatie over Camping Ötztal

Hotels

Pure luxe krijg je in het hotel wat bij de Aqua Home hoort, daar natuurlijk een passende prijs bij want het is geen goedkoop hotel. Wat verder van de thermen af liggen wat prettiger geprijsde hotels. Waarbij service en gastvrijheid natuurlijk ook met hoofdletters wordt geschreven.
Meer hotels in Langenfeld

Appartementen en vakantiewoningen

Zoek je een appartement of een vakantiewoning in Langenfeld dan is mijn advies om vroeg te beginnen met je zoektocht. Het aanbod is namelijk zeer beperkt en de vraag in het hoogseizoen is groot. Enkele websites waar je zou kunnen kijken voor een appartement of vakantiewoning zijn:

© foto header: toerisme Ötztal – fotograaf: Isidor Nösig