De 15 hoogste bergtoppen van Oostenrijk

Wat zijn nu de hoogste bergen van Oostenrijk en in welk van de negen bundesländer liggen deze bergtoppen. Wij nemen je mee op reis. Het maken van dit overzicht viel trouwens vies tegen en we hebben 15 bergtoppen voor je verzameld verspreid door heel Oostenrijk waarbij we ook wat verder hebben gekeken dan alleen Tirol en het Salzburgerland.

De 3 hoogste bergen van Oostenrijk

Dat de Grossglockner met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk is wist je misschien wel. Maar welke bergen staan op naast deze bergreus op het podium?

De Wildspitze is met 3768 slechts 30 meter lager dan de Großglockner en ligt volledig in Tirol in het Ötztal.

De Weißkogel is opnieuw 30 meter lager dan nummer twee en ligt op de grens van Tirol en het Italiaanse Südtirol (wat je stiekem wel bij Oostenrijk mag rekenen alleen niet hardop mag zeggen)

Tip! De Grossglockner Alpenhochstrasse is één van de mooiste bergwegen van Europa. Het is wel een tolweg, maar als je in de buurt bent, zou ik deze route absoluut niet overslaan.

1. Tirol

Meer dan 500 bergen in Tirol tikken de 3000 meter hoogte aan. Wie de echte hoge bergen zoekt, is in Tirol dus aan het goede adres. Vier van de bergen in Tirol staan trouwens in de top 15 van hoogste bergen van Oostenrijk.

Hoogste bergen van Oostenrijk

Bergen die Tirol moet delen met een ander Bundesland

 • De Grossglockner (3798 meter) îs de hoogste berg van Oostenrijk en ligt in het natuurgebied Hohe Tauern op de grens van Oost-Tirol en Karinthië.
 • De Weißkugel is met 3738 de derde berg van Oostenrijk en ligt in de Ötztaler Alpen op de grens van Tirol en Südtirol.
 • De Großvenediger is met 3657 meter hoogte niet de hoogste, maar staat op de vijfde plek, ze vormt met haar prachtige uitstraling de grens tussen Tirol en het Salzburgerland.

Deze bergen liggen volledig in Tirol

De wildspitze ligt volledig in Tirol en is met welgeteld 3.768 meter de tweede berg van Oostenrijk.

Vakantie in Oostenrijk

TUI Hotels en appartementen met TUI-garantieBekijk de aanbiedingen

Natuurhuisje Bijzondere vakantiehuisjesBekijk de aanbiedingen

Landal Landal-vakantieparken Bekijk de aanbiedingen

Allcamps – Campings en glamping in OostenrijkBekijk de aanbiedingen

2. Salzburg

Het bundesland Salzburgland deelt slechts één van de 15 hoogste bergen met een andere deelstaat. Dat is de Großvenediger die ook deels in Ostrirol staat. Het is tevens ook de hoogste berg in het Salzburgerland.

In het nationaal park Hohe Tauern staat de Große Wiesbachhorn de enige berg die volledig in het bundesland ligt en in de top 15 van hoogste bergen van Oostenrijk staat.

3. Karinthië

Daar is de Großglockner weer, deze grensberg staat ook in Karinthië en is ook daar de hoogste berg van het Bundesland. Een andere berg die wel geheel in Karinthië ligt is de Hochalmspiltze. Deze berg is 3.360 meter hoog en maakt onderdeel uit van de Ankogelgruppe en dat is weer onderdeel van het nationaal park Hohe Tauern.

4. Vorarlberg

De hoogste berg van het bundesland Vorarlberg is wederom een grens berg, deze keer deelt de Piz Buin de landsgrens met Zwitserland. De berg staat trouwens in het Silvretta gebergte.

De Hoogste berg die wel volledig in Vorarlberg ligt is de Schneeglocke, deze berg is 3223 meter hoog en ligt in het prachtige Montafon.

TIP! bezoek je Vorarlberg dan kun je met het hele gezin overnachten in één van de twee Landal parken in Vorarlberg.

5. De Steiermark

De Dachstein

De Dachstein is met 2995 de hoogste berg van het Groene Hart van Oostenrijk. De Berg is trouwens wel weer een grensberg want deze wordt gedeeld met Oberösterreich.

In de Schladminger Tauern ligt de Hochwildstelle, de hoogte berg die volledig in de Steiermark ligt. De berg is gemeten en blijkt 2747 meter hoog te zijn.

6. Oberösterreich

Net als de Steiermark deelt dit bundesland de Dachstein als hoogste berg. De Dachstein is trouwens een zeer mooie plek voor een wandelvakantie. De bergen zijn imposant en vooral als in de zomer de avondzon op de bergen schijnt geeft de rode gloed iets bijzonders aan dit gebied.

De Niedere Dachstein ligt volledig in Oberösterreich en is 2.934 meter hoog.

7. Niederösterreich

In Niederösterreich mogen ze de hoogste berg hun eigen berg noemen, alhoewel men in Wenen de Klosterwappen met 2.076 meter hoogte maar al te graag de wiener Hausberg noemt. Het is een populair gebied voor de inwoners van Wenen om in het weekend te wandelen en van de natuur te genieten.

8. Wenen

Wenen is relatief vlak, toch hebben ze een huisberg. De Hermannskogel moeten ze alleen wel delen met Niederösterreich. De berg ligt in het Wienerwald en is slechts 542 meter hoog. Wederom is het Wienerwald een geliefd recreatie en bosgebied voor de inwoners van Wenen.

9. Burgenland

De Geschriebenstein is 884 meter hoog en is de hoogste berg van het Burgenland. Deze berg is een grensberg want de grens met Hongarije loopt ook over de berg.

De Große Hirschenstein is de hoogste berg die de Burgenlanders niet hoeven te delen. Deze berg is namelijk 862 meter hoog.

Top 15 van hoogste bergen in Oostenrijk

Dus nog allemaal op een rijtje zijn dit de 15 hoogste bergen van Oostenrijk.

 1. Großglockner (3.798 meter)
 2. Wildspitze (3.774 meter)
 3. Weißkugel (3.739 meter)
 4. Großvenediger (3.666 meter)
 5. Hinterer Brochkogel (3.625 meter)
 6. Hintere Schwärze (3.624 meter)
 7. Similaun (3.607 meter)
 8. Vordere Brachvogel (3.565 meter)
 9. Großes Wiesbachhorn(3.564 meter)
 10. Rainerhorn (5.559 meter)
 11. Großer Ramolkogel (3.550 meter)
 12. Schlafkogel (3.540 meter)
 13. Hochvernagtspitze (3.535 meter)
 14. Watzespitze (3.533 meter)
 15. Langtauferspitze (3.529 meter)
terug

9 Tips voor een vakantie met kinderen in Oostenrijk

Motor rijden in Tirol – let op geluidsoverlast

volgende